Connect with us

Hi, what are you looking for?

runway

Route 66

Како да се излади моторот (турбината) по интензивно возење?

Се повеќе модели на автомобили имаат само мотори со турбо полнење

Со цел возачите да уживаат во нивната издржливост, потребни се соодветни услови за работа, вклучително и „вешто“ исклучување на моторот – особено по динамично возење.

Зошто моторот треба да се лади?
Иако на кратки растојанија од неколку километри и со мал товар, не треба да се грижите за состојбата на моторот и неговите делови при исклучување, по долго возење по автопат или спортско возење (на пр. На патеката), при што се користи целосниот потенцијал на моторот, потребно е малку моторот да се излади пред да се исклучи (исклучување).

Ова првенствено се однесува на моторите со турбо полнење, кои, благодарение на компресорот, обезбедуваат подобра флексибилност и динамика при возење.

Турбополначи или полначи (за компресорски мотори) се многу натоварени уреди. Напојуван од издувните гасови на моторот, роторот на турбополначот во куќиштето ротира со брзина до 200.000 вртежи во минута, на температура од неколку стотици ° С.

Правилното ладење и подмачкување се клучни за да се спречи оштетување на турбополначот, за што е одговорно моторното масло. Слично е и кога станува збор за компресорот.

Со исклучување на топлите издувни гасови, веднаш по запирање на автомобилот, се прекинува снабдувањето на масло во турбината, која сè уште работи во мирување, како резултат на што нејзината температура рапидно се зголемува, предизвикувајќи согорување на маслото, затнување на саѓи во каналите за масло и затнување на лежиштата.

Како да се излади моторот?
По долго возење со голема брзина или спортување, почекајте најмалку 90 секунди, држејќи го моторот во мирување, да се забави тркалото на турбината и работната температура на маслото да се спушти до температурата на моторот пред да се исклучи.

По возењето на кратки растојанија, на пр. во динамична урбана средина, потребни се приближно 30 секунди за да се излади турбополначот.

Ако патувате по автопат и застанувате покрај бензинска пумпа или паркинг, добро е да забавите на околу 1-2 километри порано. Значи, моторот работи со мала брзина, под мал товар, но маслото е во оптек.

По возењето и запирањето на автомобилот, веќе не е потребно долго ладење на моторот. Совет е да го паркирате возилото тогаш, да ги откопчате безбедносните ремени, да земете сè што ви треба и само тогаш да го исклучите моторот, непосредно пред да го напуштите автомобилот.

Ова е обично доволно време за да се олади моторот.

Невниманието во врска со работата на моторите, особено оние опремени со турбо полнач, го зголемува ризикот од скапи дефекти по десетици илјади километри.

Под претпоставка дека животниот век на турбополначот, во оптимални услови, треба да биде околу 300 илјади км, со внимателно ракување, работниот век на моторот (турбополнач или компресор) може да се продолжи за околу 100 илјади километри.

Конечно, треба да се напомене дека кај некои, особено спортски автомобили, постои можност за ладење на турбината со систем за подмачкување, дури и по исклучување на моторот.

Advertisement
Advertisement

Прочитај

Cotton Club

И покрај фактот дека шоуто Burberry Spring / Summer 2021 се одржа без гледачи во шума близу Лондон, креативниот директор на брендот Рикардо Тиши...

Green Tea

Нови опции наместо вообичаениот зачин. Солта е еден од најчестите зачини. Иако конзумирањето во умерени количини не треба да биде причина за загриженост, прекумерното...

Cotton Club

Прекрасна, модерна и неодолива фризура е целта на прилично голем број жени. Токму поради оваа причина, за да изгледате модерно и неодоливо, ви донесовме...

Fine Living

Секси потпис е лично впечатливо секси движење на жената – маневар на кој размислува нејзиниот партнер со часови откако достигнал оргазам, со денови потоа,...