Connect with us

Hi, what are you looking for?

runway

Route 66

Единствениот автомобил во светот чија вредност е еднаква на нејзината тежина во злато е овој легендарен олдтајмер

Всушност, има поголема вредност и од тоа…

Во моментов, најскапиот автомобил продаден во светот е Ferrari 250 GTO од 1963 година. Тоа е единствениот автомобил во светот чија вредност одговара на неговата тежина во злато.

Ако се земе во предвид сегашната цена на златото од 1,713 долари за унца, возило со тежина од 1,814 килограми ќе треба да се продаде за скоро 110 милиони долари, со цел неговата вредност да одговара на вредноста на нејзината тежина во злато.

Сепак, половина од тоа е 55 милиони евра, а Ferrari 250 GTO е продаден за 57,4 милиони долари, додека неговата вкупна тежина е 950 кг. Ова значи дека е повредно од вредноста на неговата тежина во злато.

Во шеесеттите години од минатиот век се произведени само 36 Ferrari 250 GTO, па се очекува неговата вредност да расте во наредните години.

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Прочитај

Cotton Club

Кампањата на Мајкл Корс „the eye has to travel“, есен/зима 2021 година, оди кон Бруклин и Квинс. Моделите Бела Хадид, Синди Бруно и onерон...

Wall Street

Според новиот извештај објавен од Brand Finance, 50 светски луксузни и премиум брендови загубија колективна вредност од 7,6 милијарди долари минатата година и економскиот...

Four Seasons

Поради недостаток на патишта во Гимелвалд, жичарата Шилторн застанува, а има и екстремна пешачка патека опремена со челични скалила… Доколку сакате да уживате во...

Fine Living

Откако ги освои медиумските платформи, Елиса Капито работи во областа на архитектурата во последните неколку години, стекнувајќи го потребното знаење за внатрешен дизајн. Активна...

Advertisement