Connect with us

Hi, what are you looking for?

runway

Fool Moon

50 животни лекции на вечниот песимист: Мудрости на Артур Шопенхауер кои сериозно ќе ве замислат!

Артур Шопенхауер е класичен претставник на песимизмот; учеше дека волјата е основа на сè, Кантовата работа самa по себе, суштината на светот што е само претстава. Волјата е вечно незадоволена, и затоа животот е бесконечно страдање и овој свет е најлошиот можен свет. Прочитајте ги сите мудри мисли што ги сподели со нас Артур Шопенхауер.

 1. Верата е како љубов: не може да се наметне. Затоа залудни се сите напори да се воведе или зајакне со државни мерки.
 2. Здравјето ги надминува сите можни добра толку значително што здравиот просјак е посреќен од болниот крал.
 3. Постојат неколку работи што ќе ги задоволат луѓето повеќе отколку кога ќе им ја кажеме големата несреќа што не снајде неодамна.
 4. Богатството е како морска вода; колку повеќе го пиеме, толку сме повеќе жедни.
 5. Честа е, објективно кажано, мислење на другите за нас, и субјективно, нашиот страв од тоа мислење.
 6. Лекарот го гледа човекот во сета своја слабост, адвокатот со целата своја зло и свештеникот со сета своја глупост.
 7. Љубомората секогаш се раѓа со љубов, но не секогаш умира со неа.
 8. Луѓето се водат во општеството од внатрешната празнина и досада. Ако сметаат дека ни се потребни, луѓето стануваат арогантни.
 9. За човек кој е интелектуално супериорен во однос на другите, осаменоста нуди двојна корист; првата, што е сам, и втората, што не е со други.
 10. За да ја препознаете туѓата вредност, треба да имате своја.
 11. Оној што е паметен, во разговорот ќе размислува помалку за тоа за што зборува, а повеќе за оној со кој зборува. Ако го стори тоа, може да биде сигурен дека нема да каже ништо за што подоцна би можел да зажали.
 12. Без оглед колку се цврсто поврзани луѓето со пријателство, љубов или брак, искрено, на крајот, секој мисли само на себе, а можеби дури и на своето дете.
 13. Она што не прави најсреќни е спокојството на умот. Оваа одлика е награда сама по себе. Затоа, развојот на спокојството во самиот себе треба да се стави пред сите аспирации!
 14. Судбината ги меша картичките и ние играме.
 15. Ако човештвото секогаш беше разумно, историјата немаше да биде долга хроника на глупоста и криминалот.
 16. Дивјаците се проголтуваат едни со други, а питомите се лажат едни со други.
 17. Будала трча по задоволствата во животот и сфаќа дека е измамен. Мудрецот избегнува неволји.
 18. Верувањето и знаењето се третираат едни со други како птици на скала: колку повеќе едниот се спушта, толку повисокиот другиот се крева.
 19. Најголемото од сета глупост е да се жртвува своето здравје, од која било причина; заради стекнување имот, заради напредување во службата, заради учење, за слава, да не ги спомнувам задоволството и краткорочните задоволства. Покрај тоа, сè треба да биде подредено на здравјето.
 20. Човек полн со дух и во целосна осаменост вонредно се забавува со своите мисли.
 21. Да се ​​ожениш значи да ги преполовиш своите права и да ги удвоиш своите обврски.
 22. Тој е многу несоцијален, што скоро значи: Тој е човек со големи способности.
 23. Главниот предмет на учење за младите треба да биде да научат да издржат осаменост: тоа е извор на среќа и мир на умот.
 24. Пријател на сите не е ничиј пријател.
 25. Дружељубивоста е една од најопасните, можеби дури и смртоносни склоности, бидејќи нè доведува во контакт со луѓе од кои повеќето се морално злобни, и интелектуално досадни или изопачени.
 26. Да се ​​бара некој да се сети на сè што има прочитано, би било исто како да се бара сè што некогаш јадел, сè уште да носи во себе. Од ова тој живеел физички, и од тоа ментално и така станал она што е.
 27. Тој што е суров кон животните не може да биде добар човек.
 28. Ние дуваме во меурчиња од сапуница колку што можеме и ги правиме што е можно поголеми, иако многу добро знаеме дека ќе се распрснат.
 29. Изворот на нашата среќа е во субјективните карактеристики: благороден карактер, претприемачки дух, среќен темперамент, весел ум и здраво тело.
 30. Како што љубовта кон животот е навистина само страв од смрт, така и дружељубивоста на луѓето не е навистина директна; имено, не се заснова на љубов кон општеството, туку на страв од осаменост.
 31. Најсигурен начин да не станеш многу несреќен е да не бараш да бидеш многу среќен.
 32. Зошто обичните луѓе се толку социјални и прилагодливи? Затоа што тие ги толерираат другите полесно од нив самите.
 33. Злото генерално владее во светот, а глупоста го има главниот збор.
 34. Разумот може да го замени скоро секое ниво на образование, но образованието не може да го замени разумот.
 35. Кој сака да верува во неговиот збор, нека го каже ладно и без страст.
 36. Здравјето не е сè, но без здравје, сè не е ништо.
 37. Ретко е она што е исправно, а уште помалку се цени.
 38. Убавината е отворено регистрирано писмо кое однапред ги освојува срцата за нас.
 39. Луѓето се обидуваат илјада пати повеќе да стекнат материјално од духовно богатство, иако е сосема сигурно дека нашата среќа е создадена од тоа што сме, а не од она што го имаме.
 40. Простување и заборавање значи фрлање вредни искуства стекнати низ прозорецот.
 1. Талентот ја погодува целта што никој друг не може да ја погоди. Гениј ја погодува целта што никој друг не може да ја види.
 2. Некој, на пример, е млад, убав, богат и ценет, па затоа се прашуваме кога сакаме да ја процениме неговата среќа, дали е весел поради тоа; ако, напротив, е весел, не е важно дали е млад или стар, поспан или подгрбавен, сиромашен или богат: Среќен е.
 3. Ако тешките гревови се искупуваат само во другиот свет, нека се искупат барем глупавите во овој.
 4. Да се ​​комбинира учтивоста со гордоста е вистинско мајсторство.
 5. Слободното време на повеќето луѓе е исполнето или со сензуални задоволства и лудории или со досада и тапост.
 6. ​​Лесно им простуваме на нашите пријатели за грешките што не влијаат врз нас.
 7. Во осаменост, бедниот ја чувствува целата своја мизерија; голем дух од сета величина.
 8. Она што е познато има двојна вредност ако во исто време се признае дека не е познато она што не е познато.
 9. Во секој случај, подобро е да се покаже претпазливост според она што се молчи отколку според кажаното.
 10. Во староста, едно лице е подобро заштитено од несреќа, а во младоста подобро го трпи.

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Прочитај

Fool Moon

Ова се 3-те знаци кои очекуваат пролетен состанок со нивната сродна душа! Во 2020 година немавме многу шанси да ги реализираме нашите планови. Останавме...

Wall Street

Како што знаете, најбогатите луѓе во светот внимателно го избираат своето место на живеење, земајќи ги предвид низа фактори… Многу дестинации на нашата планета...

Cotton Club

Фармерките одамна се составен дел од гардеробите на повеќето жени и понекогаш е тешко да се замисли како би изгледале нашите комбинации без нив....

Fool Moon

Според повеќето медиуми на островот, премиерот Борис Џонсон претставил план за укинување на ограничувањата, што ќе се спроведува во четири фази во следните четири...

Advertisement