Connect with us

Hi, what are you looking for?

runway

Fool Moon

5 начини да ги контролирате вашите емоции

Чувствата се најголемиот благослов даден на една личност и на луѓето, бидејќи емотивните суштества ги доживуваат низ разни состојби, од радост и задоволство, преку разочарување, фрустрација до рамнодушност, тага, депресија, безнадежност. Емоциите имаат огромна моќ и затоа е важно да знаете како да управувате со нив, особено со негативните, бидејќи кога ќе научите како да ги контролирате, можете да извлечете повеќе позитивни значења, дури и од навидум негативни настани.

Иако во суштина не можеме да ги контролираме емоциите бидејќи тие се јавуваат на органско ниво и кога се изразуваат, тие се придружени со одредена хемија. Не можеме да ги вратиме таму од каде што дошле, но можеме да ја канализираме нашата реакција предизвикана од одредена лоша емоција. Најлесен начин е да се реагира спонтано – да бидете гневни, бесни, пиштите гласно, што се вообичаени обрасци на однесување, и многу е потешко, иако попродуктивно, да се спушти топката, да се почека бурата да се смири, а потоа да се дејствува , односно аналитички погледнете го целиот настан.

Можеби звучи како тешка задача и голема филозофија, но не е така, само треба да бидете фокусирани на посакуваната цел, да се соочите со ситуација што ви предизвикува силни чувства, да застанете и да размислите каква конотација ќе и дадете. Кога ќе се запрашате: „Како можам да ги контролирам моите емоции?“ Она што всушност го прашувате е: „Како можам да додадам позитивно значење на овој настан, наместо да дозволам негативните чувства да траат?“

Обидете се да развиете емоционална контрола користејќи ги следниве тактики:

1. Длабоко вдишете

Наместо да реагирате веднаш – или позитивно или негативно – дајте си момент да процесирате што навистина се случило.

2. Дефинирајте како се чувствувате

Лесно е да се каже: „Се чувствувам лут затоа што ме повредија“. Треба да погледнете подлабоко во вашата емоција. Дали сте лути затоа што се плашите дека се во право? Дали сте тажни, груби, разочарани …? Емоциите се комплексни и често испреплетени. Обидете се да препознаете што е тоа што моментално го доживувате. Имајте на ум дека лутината понекогаш маскира ранливи емоции – како што е непријатност или срам. Затоа, внимателно обрнете внимание на она што навистина се случува во вас, за да знаете како да ги контролирате вашите емоции. Имајте на ум дека одеднаш би можеле да почувствувате цела низа емоции, не само една.

3. Заменете ги негативните мисли со позитивни

Ако вашиот ум оди директно на тоа како ви е направена неправда или колку е страшно сè, пренасочете се. Останувањето во негативност само ќе ве направи повеќе склони кон тоа, затоа фокусирајте се на позитивните емоции. Променете ги мислите и приказната.

4. Канализирајте ја својата енергија

Човечките емоции се неверојатно моќни и нивната моќ никогаш не треба да се акумулира. Најдобар начин да ја ослободите таа енергија е физичка активност, трчање, одење, по што ќе имате пореално искуство.

5. Истражете ги вашите емоции, водете дневник за чувства

Зошто се чувствувате како што се чувствувате? За да добиете одговор зошто се чувствувате онака како што се чувствувате, еден од многу корисните начини е да ги запишете. Водете дневник за чувства, бидејќи на тој начин ќе имате увид во вашите емоции и реакциите што тие ги активираат во вас, што може да ви помогне да откриете какви било погрешни обрасци. Ставањето чувства на хартија може да ви овозможи подлабоко да размислите за нив и да им се вратите подоцна, кога размислувате порационално. Идентификување на специфични предизвикувачи ви овозможува да најдете начини за подобро управување со нив. Чувајте дневник со чувства при рака во секое време и запишете ги сите интензивни емоции секогаш кога ќе се случат. Обидете се да ги забележите предизвикувачите и вашата реакција на нив, за да можете да реагирате поинаку следниот пат.

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Прочитај

Cotton Club

Кампањата на Мајкл Корс „the eye has to travel“, есен/зима 2021 година, оди кон Бруклин и Квинс. Моделите Бела Хадид, Синди Бруно и onерон...

Wall Street

Според новиот извештај објавен од Brand Finance, 50 светски луксузни и премиум брендови загубија колективна вредност од 7,6 милијарди долари минатата година и економскиот...

Four Seasons

Поради недостаток на патишта во Гимелвалд, жичарата Шилторн застанува, а има и екстремна пешачка патека опремена со челични скалила… Доколку сакате да уживате во...

Fine Living

Откако ги освои медиумските платформи, Елиса Капито работи во областа на архитектурата во последните неколку години, стекнувајќи го потребното знаење за внатрешен дизајн. Активна...

Advertisement