Connect with us

Hi, what are you looking for?

runway

Fool Moon

Четирите начини на кои душата ја исполнува својата цел

Древните индиски мудреци „риши“ биле вистински научници за нивното време. Иако ги немаа на располагање техничките достигнувања со кои науката денес открива фантастични работи за животот, тие имаа нешто подеднакво моќно: техники на работа со умот и техники на развој на свеста. Науката за јога учи цел спектар на овие софистицирани техники, како што се дишење, медитација, асани. Кога читаме антички текстови како Ведите и Упанишадите, многу пати ни се чини како тие тогаш да знаат сè! Еве како тие ја опишаа душата и нејзината цел во овој свет.

Душата е божествена искра што гори во нашето битие, таа е неуништлива и безвременска. Одделен од својот извор – творецот, џивата или индивидуалната душа, тој доаѓа во светот и започнува патување со посебна цел што се стреми да ја исполни. Секоја индивидуална душа има уникатни потенцијали и цели. За да се исполни оваа цел, индивидуалната душа има четири посебни начини.

Четири начини на исполнување на целта на душата
Дарма е животен пат што треба да се следи – нагон за исполнување на единствена цел во животот. Арта е порив да се создадат и обезбедат сите материјални аспекти на животот потребни за исполнување на животната цел. Со други зборови, нема ништо лошо во заработувањето пари и стекнувањето материјална сигурност. Кама е потреба за задоволство. Мокша е потрага по слобода, напор да се врати душата, збогатена со искуствата на индивидуалниот живот, зрела и мудра, до нејзиниот извор – творецот.

Тантра, една од важните и специфични насоки на јогата, верува дека физичкото ниво на постоење, целиот видлив свет и нашето тело, е манифестација на Шакти – божествената креативна енергија. Целиот манифестиран свет е всушност танц на Шива, космичка свест и Шакти, креативна енергија – танц на интелигенција и креативност.

Телото е храм на душата, средство преку кое душата стекнува искуство и ужива да ја препознава сопствената свест. Тантричкиот поглед на животот вклучува задоволство доживеано свесно и дисциплинирано, како начин на обожување на божественото. Способноста да уживаме и подготвеноста да се препуштиме на тоа е важен начин за стекнување искуство затоа што задоволството е одраз на разиграноста на божествените енергии во нас.

Advertisement
Advertisement

Прочитај

Fool Moon

Нивната природа е да бидат бестрашни, во согласност со нивните цели и амбиции… Иако ги поврзуваат три различни елементи, вода, воздух и оган, жените...

Fine Living

Замислете да шетате низ Лувр во Париз, во еден момент, застанувате, да им се восхитувате на најпознатите уметнички дела во светот, покажувајќи со прстот...

Green Tea

Овој деликатес ќе ги разбуди сите ваши сетила. Подгответе го рецептот во продолжение и уживајте во него со целото ваше семејство. Потребни состојки (за...

Fool Moon

Пред точно една недела нè напушти легендарниот фудбалер Диего Марадона. Неговата ненадејна смрт шокирало многумина, поради што сè уште се зборува за целиот случај....

Advertisement