Connect with us

Hi, what are you looking for?

runway

Fool Moon

Строго чуваната тајна на Коко Шанел: Мрачната страна на кралицата на модата, која се крие и денес!

Отворениот француско-германски конфликт во 1940 година траеше само неколку недели. Наскоро, нацистичките трупи, практично без отпор, маршираа во тогаш најубавиот град во Европа – Париз. Многу жители на градот на светлината не знаеја што ги снашло, не разбирајќи ги новите времиња донесени од окупаторските трупи.

Иако модерната историја на Франција од тој период најчесто ги истакнува херојските примери на француското движење на отпор, тој период го паметат и голем број Французи кои, повеќе или помалку доброволно, неволно ја прифатија германската окупација, обидувајќи се да ги прилагодат своите животи на новиот поредок.

До денес, соработката на истакнати француски фигури со нацистичките окупатори остана некако табу и во децениите по крајот на конфликтот, се чини дека вистината беше жртвувана заради националното единство.

Од Габриела до Коко

Еден од симболите на Париз, и предвоен и повоен, беше дефинитивно најголемиот творец на дваесеттиот век, Коко Шанел.

Предвоениот дел од нејзиниот живот е слабо документиран. Растејќи без родители и тешкотиите низ кои мораше да помине – од сиропиталиште во провинцијата до мирната забавна сцена на француската престолнина од почетокот на векот – сето тоа стана дел од митологијата на творецот, кој повеќе или помалку ја драматизираше приказната, во зависност од потребата и инспирацијата.

Ние знаеме неспоредливо повеќе за „Мадмазел Шанел“ и нејзиниот живот по Втората војна, особено што таа се врати во Париз од Швајцарија една деценија по завршувањето на војната. Брендот Шанел наскоро стана глобален и беше на пат да стане, заедно со Кока-Кола и Мекдоналдс, најпрепознатливиот глобален бренд на 20 век.

Но, судбината и животот на Коко Шанел за време на окупацијата на нејзината татковина отсекогаш била обвиткана со мистерија. Дури по нејзината смрт, во 1971 година, луѓето почнаа погласно да зборуваат за нејзината улога во нацистичката разузнавачка машинерија, но и за начините на кои Коко се обиде да стане 100% сопственик на една од најголемите фабрики за пари – модната линија Шанел и сите нејзини производи.

Рани дела

По отворањето на својот прв бутик во Париз во 1913 година, Коко Шанел стана едно од поистакнатите имиња во богатата париска модна сцена. Иако нејзините клиенти првично беа исклучиво дами од највисоките париски кругови, Коко отсекогаш сакала нејзините креации да станат многу попопуларни, но и да станат секојдневен стил, повеќе од „облека за специјални прилики“. Таа сакаше да донесе карактеристика на женската мода што и недостасуваше со векови – удобност.

Веројатно ќе остане запаметена како една од локалните, париски легенди на модата, една во низата специфични генијалци од нејзината област кои ќе останеа карактеристика на Париз, ако не се појави на коњ на хиподромот зад шумата Булоњ во 1922 година. Таму се случи кобна средба помеѓу Коко Шанел, револуционерен дизајнер и успешна деловна жена и Пјер Вертхајмер, еврејски бизнисмен, кој веќе постигна сериозен успех во трговијата.

Создадена е империја!

Коко и Пјер пронајдоа заеднички јазик, а во 1924 година беше создадено заедничко вложување „Шанел парфеми“. Според тогашниот договор, семејството Вертхајмер беше обврзано да ги обезбеди сите финансии за производство, дистрибуција и маркетинг, додека Коко и го даде името на компанијата, но и сликата што ја носеше со себе, како и неисцрпен извор во форма на нејзини креации.

Koko Šanel

Поделбата на сопственоста, во која семејството Вертхајмер поседуваше 70 проценти, додека Коко поседуваше само една десетина од компанијата, без никакви права на одлучување, одамна е причина за конфликт меѓу сосопствениците. Ова не го спречи нивниот најпопуларен производ, парфемот „Шанел бр.5“, да стане еден од првите вистински, глобални, модни блокбастери.

Иако Коко ги направи првите обиди да ја преземе контролата, или барем поголем удел во неа, уште во 1934 година, само нацистичката окупација на креаторите ќе даде можност да се протера еврејско трговско семејство од работа.

Како и скоро сите Французинки кои ја извршија окупацијата во прегратките на германските офицери, Коко беше предмет на бројни озборувања, измислици, претерувања, до степен до кој денес е невозможно да се оддели митот од реалноста. Затоа, останува да се занимаваме само со документирани факти.

Нацисти

Коко поголемиот дел од војната го помина живеејќи на последниот кат на супер-ексклузивниот хотел Риц во Париз, кој во тоа време беше место за собирање на највисоките претставници на германската армија, но и германската политика. Гебелс и Химлер минале париски ноќи во неа, како и бројни високи офицери кои секој трансфер во Париз го сметале за награда, особено откако ледениот Источен фронт започнал да се појавува како опција.

Во тоа време, Коко беше во љубовна врска со Барон фон Динклејџ, германски разузнавач. Тоа беше врска што, покрај физичката заштита, ѝ овозможи на креаторот непречен пристап до највисоките кругови на германската администрација во Франција и добра позиција конечно да ја преземе контролата врз компанијата што го носи нејзиното име.

Набргу по почетокот на германската окупација, нацистичките расни закони стапија на сила според кои, целиот бизнис што бил во сопственост на Евреите, практично го изгубил сопственикот. Коко сакаше да ја искористи оваа околност и да се обиде да го преземе брендот „Шанел“.

Дури во 21 век е откриено официјално писмо, кое Коко Шанел го испрати до владините претставници задолжени за конфискација на финансиски и деловни средства од Евреите. Во тој момент, официјалните сопственици на „Шанел“, семејството Вертхајмер, ја напуштија Франција и побегнаа во Њујорк, каде се обидоа да го продолжат производството на најпопуларниот производ на компанијата, парфемот „Шанел бр.5“.

Koko Šanel

Затоа, Коко тврди дека бизнисот, иако сè уште е во рацете на Вертхајмер, „претходните сопственици, Евреите, законски го сметаат за напуштен“.

„Затоа, имам неспорно право на компанијата што го носи моето име, особено затоа што профитот што го добив од компанијата во текот на годините е во голема спротивност со важноста на креациите што ги остварив за компанијата уште од нејзиното основање. Имате можност да ја поправите неправдата што ми беше сторена седумнаесет години “ напиша Коко во писмото до владините претставници на Виши Франс, во форма на барање за правда.

Игри во големата лига

Одговорот на властите непријатно ја изненади Коко Шанел. Имено, пред да ја напуштат Франција, Вертхајмерите ги пренесоа сите права на сопственост на Феликс Ами, бизнисмен кој немаше никакви пречки да биде сопственик на компанијата дури и под нацистичко владеење, а компанијата не потпадна во надлежност на органите што се занимаваат со конфискација на еврејски имот.

Сепак, за време на голем дел од окупацијата, Коко беше фактички единствен сопственик на компанијата во Франција, додека истоимената компанија, под контрола на Вертхајмер, продолжи да го произведува и продава познатиот парфем Шанел бр. 5 и други производи преку океанот.

Покрај нејзиниот деловен живот, или токму поради тоа, Коко Шанел, според документите достапни денес, имала многу контроверзна улога на возбудливата европска шпионско-разузнавачка сцена за време на Светската војна.

Иако повеќето документи ја прикажуваат како волонтерски соработник на германското разузнавање, нејзините добри врски со високи британски кругови и способноста да пренесува информации меѓу завојуваните страни и ја донеле заштитата по војната, што според некои тврдења, самиот Черчил и го гарантирал

Koko Šanel

„Ослободување“

По протерувањето на германските трупи од Франција и крајот на окупацијата, Коко Шанел, соочена со бројни обвинувања за соработка, замина во Швајцарија. Вертхајмерите, кои се вратија во Париз, ги добија сопственичките права на компанијата „Шанел парфеми“ од Феликс Ами, а пред нив се водеше правна борба за деловите на компанијата што, за време на окупацијата, Шанел ги пренесе на себе.

Правната битка што се подготвуваше веднаш по завршувањето на воениот конфликт, го привлече вниманието на целиот деловен свет. Но, малкумина можеа да го предвидат резултатот од таа битка.

Сфаќајќи дека отворена борба против креаторот, со отстранување на „валкани алишта“ и нагласување на нејзината соработка улога, во голема мера ќе му наштети на брендот што го поседувал, Пјер Вертхајмер ги стави интересите на компанијата на прво место. Така настанал еден од најмудрите деловни потези на 20 век.

Судскиот процес меѓу деловните партнери заврши на 17 мај 1947 година со договор што ќе ги направи Вертхајмерс едно од најбогатите семејства во Европа до ден-денес, додека Коко Шанел, сираче од француска провинција, ќе стане една од најбогатите жени во светот, отстранувајќи ја стигмата на нацистички соработник.

Koko Šanel

Конечен договор

Договорено е да се ревидира договорот од 1924 година, и покрај тоа, на креаторот му беше платен процент (што претставуваше милион) од продажбата на славниот парфем „бр.5“ за време на војните. Покрај тоа, Коко Шанел ги добила правата на 2% од вкупната светска продажба на „Шанел бр.5“, што се проценува дека и носи околу 25 милиони долари годишно.

Карактеристична е ставката вклучена во договорот на барање на Коко Шанел, според која семејството Вертхајмер ќе ги сноси сите трошоци за животот на творецот, од целосно незначителни до луксузни, сè додека таа е жива. Овој необичен член на договорот беше основа за ново партнерство помеѓу големо трговско семејство и талентиран дизајнер.

Откако била воспоставена деловната империја, Коко имала само една желба – да се врати во Париз. Иако јавноста со години се подготвуваше за нејзино враќање, потребни беа девет години додека Коко навистина реши да го напушти својот дом во Швајцарија и да се врати во Париз.

Во 1954 година, по малку заборавените истраги за колаборационисти, за кои таа беше предмет, Коко Шанел, потпомогната од врските и парите на Вертхајмер, спектакуларно се врати во главниот град на модата. Започна нова фаза во развојот на компанијата „Шанел“, воопшто во модата, но и во животот на најпознатиот дизајнер.

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Прочитај

Fool Moon

Ф ановите со нетрпение го очекуваат продолжението на култната серија на ХБО Макс „Сексот и градот“. Така, според „Дејли мејл“, наместо Саманта (Ким Катрал...

Fool Moon

Лејди Гага е една од оние музичари од светската музичка сцена која нема што не направила – плејада хитови, го освои Златниот глобус, неколку...

Cotton Club

Модниот бренд Miu Miu претстави кампања за пролет / лето 2021 година, што претставува заедница на неконформисти со жива личност. Миучија Прада реши да...

Cotton Club

Џо Бајден положи заклетва како 46-ти американски претседател на Соединетите Држави на церемонија во Вашингтон. Пред него се заколна и Камала Харис, првата потпретседателка...

Advertisement