Connect with us

Hi, what are you looking for?

runway

Fool Moon

Симболика на цвеќето во христијанството: Детелината го симболизира Тројството, а глуварчето ја симболизира Маката Христова


Лилјанот е цвет што претставува доблест и чистота во христијанството и со тоа се поврзува со Пресвета Богородица, за што сведочат и делата на раното христијанство во кои таа се појавува со својата фигура.

Симболиката на цвеќето во христијанската уметност и религиозната иконографија започна околу два века по смртта на Исус Христос.

Значењата, потеклото и античките традиции околу цвеќето во симболите на христијанската уметност датираат од раните времиња кога повеќето обични луѓе не биле во можност да читаат или пишуваат и печатот не бил познат. Многу симболи или икони на христијанската уметност биле ‘позајмени’ или извлечени од раните претхристијански традиции.

Детелина со три лисја ја претставува Света Троица. Ова е поткрепено со фактот дека Св. Патрик, заштитникот на Ирска, покажува со ова растение. Додека го проповедал евангелието, тој ќе држел детелина со три лисја како симбол на Троица.

Лилјанот е цвет што е симбол на доблест и чистота во христијанството, а со тоа се поврзува со Пресвета Богородица, за што сведочат уметнички дела од ранохристијанскиот период во кои таа се појавува со својата фигура. Исто така, кринот го симболизира Архангел Гаврил и често може да се види заедно со фигурите на многу светци.

Розата има значајно значење во христијанството, но нејзината симболика зависи од нејзината боја. Белата е симбол на морална чистота додека црвената е симбол на мачеништвото. Постои верување дека розите немале трње додека растеле во Едемската градина, но после Адам и Ева на нив пораснале трње за да го потсетат човештвото на гревовите и губењето на Божјата благодат.

Зумбулот симболизира мир на умот, претпазливост и стремеж кон рајот, а маргаритката ја симболизира невиноста на детето Исус. Љубичицата, исто така, има своја улога, таа е потсетник на понизноста на Марија, а некои ја поврзуваат со понизноста на Исус Христос. Ако се насликани покрај крстот, тие се симбол на сила, еластичност, вечност на христијанската вера и незапирливо ширење на христијанството.

Суноврат, исто така познат како бел нарцис, е уште еден цвет кој е поврзан со рајската градина. Тоа ги симболизира верата, вечниот живот и чистотата на Марија, но и благодатта на Божјата љубов. Мирта, која означува благодат Божја, помирување и прошка, има слична симболика.

Симболика на цвеќето во ранохристијанската уметност:
анемона – ја симболизира Светата Троица, тага и смрт
каранфилче – црвеното каранфилче ја симболизира љубовта
колумбина (пакувач) – го симболизира Светиот Дух
маргаритка – ја симболизира невиноста на детето Христос
глуварче – ја симболизира маката Христова


зумбул – зумбул симболизира претпазливост и мир на умот
ирис – ја симболизира Дева Марија
крин – ја симболизира чистотата и Дева Марија
мирта – ги симболизира луѓето преобратени во Христа
макухица – симболизира меморија и медитација
афион – симболизира спиење или рамнодушност, често се користи во прикази на Христовата мака
роза – црвената боја симболизира мачеништво, бела чистота, а венец од рози ја симболизира небесната радост
виолетова – симболизира смирение

Advertisement
Advertisement

Прочитај

Fool Moon

Сигурни сме дека досега неколку пати сте имале можност да слушнете за контроверзниот дизајнер, Филип Плaјн. Неговиот најнов потег – употребата на златни хеликоптери...

Fool Moon

Мерилин Монро своевремено беше Норма Џин, а клучниот чекор во нејзината трансформација во икона за убавина и сексапил е благодарение на нејзиниот шминкер Алан...

Fool Moon

Добро, постои можност вашите последни неколку месеци да сте биле најстраствени досега, а можеби и повеќето напалени … досега. Од друга страна, можеби вашето...

Fool Moon

Клаудија Шифер доби голема чест – создадена е нова кукла Барби според нејзиниот лик! Како дел од роденденот на супермоделот (таа наполни 50 години...