Connect with us

Hi, what are you looking for?

runway

Fool Moon

Секој човек има 3 најголеми богатства во својата душа: Ако ги откриете, ќе живеете посреќно!

Секој човек ги има овие 3 богатства во својата душа – Дали ги откривте?

Лао-це, кинески филозоф, писател и основач на филозофскиот таоизам, ни остави наследство од бројни мудри совети и упатства за животот.

Една од неговите пораки ги открива и трите најголеми богатства на секоја човечка душа.

Едноставност, трпеливост, сочувство. Овие три работи се најголемите богатства. Едноставноста во дејност и мисла ве враќаат на изворот на постоењето. Со трпеливост и со пријателите и со непријателите, вие се усогласувате со нештата како што се. Сочувствителни кон себе, се помирувате со сите суштества во светот“.

Зошто овие три работи се наши најголеми богатства?

Едноставност

Животот во едноставност се однесува на вашата искреност кон себе и луѓето околу вас. Кога „дејствувате и размислувате едноставно“, ништо и никој не може да ги ограничи вашите мисли и срце. Оддалечете се од неважни работи што го отежнуваат и комплицираат животот.

Преку едноставен живот, „се враќате на изворот на вашето постоење“, односно се враќате на своето вистинско јас, вашата животна мисија и разбирање за себе и за светот околу вас.

Трпеливост

Поедноставувањето на вашиот живот промовира трпеливост со намалување на одвлекувањето на вниманието и избегнување на непотребен стрес.

Станувате потолерантни кон другите луѓе затоа што сте постигнале хармонија со себе.

Со помош на стекнатото трпение се помирувате со сè околу вас и наоѓате хармонија помеѓу телото, умот и срцето.

Сочувство

Започнете да покажувате сочувство кон себе и престанете да живеете во сомнежи, негативни мисли и критики. Одвојте малку време за себе секој ден.

Проширете ги границите на вашата визија, погледнете се од друг агол, тргнете ги очите од несовршености и обидете се да ја видите убавината.

Сочувството се јавува како резултат на вашата свесност за фактот дека сте во ист брод со сите други. Погледнете се со сите ваши потреби и искуствата на другите луѓе. Тие стануваат одраз на себе си.

Сочувството помага да најдете мир во себе, но исто така и во односот со другите.

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Прочитај

Fool Moon

Откако е снимен во инвалидска количка, Бред предизвика дебата меѓу обожавателите кои тврдат дека неговата бивша е виновен за сè! „Бред Пит ја напушти...

Fine Living

Duffy London, бренд познат по своите скулпторски парчиња мебел, штотуку ја претстави својата нова лимитирана едиција Monument Valley масички за кафе… Со слоевит дизајн...

Green Tea

Истражувањата покажуваат дека свежо цвеќе во вашиот дом всушност може да го намали нивото на болка. Многумина од нас знаат за обичајот да испраќаат...

Cotton Club

Стилот не знае за години. Се работи за личност, лична перцепција и избор. Она што жената може да изгледа „забрането“ да го носи по...

Advertisement