Connect with us

Hi, what are you looking for?

runway

Fool Moon

Секој ден е можност за нов почеток

silhouette of happy young woman on a swing with sunset background

Лео Бабута, автор на многу читаниот блог Зен навики, познат по промовирање минималистички пристап кон животот, зборува за магијата на новиот почеток и сè што ни овозможува да го живееме животот што е најдобар за нас…

Што не спречува да правиме промени
Една од најголемите пречки за промена на навика, нов систем, цел или долгорочен проект… е тоа што нешто не мачи.

Нешто го попречува нашиот напредок – прескокнуваме тренинг или два – а потоа некое програмирање во нашиот мозок го претвора во порака дека не сме доволно добри, не можеме да го направиме тоа, треба само да се откажеме.

Ова спречува голем број луѓе да напредуваат долгорочно. Тоа нè спречува едноставно да започнеме одново.

Ова е затоа што повеќето од нас не ја разбираат моќта и магијата на новиот почеток. Нов почеток е кога ќе започнеме повторно, со празен лист. Будење со целосно ново утро, со ден пред нас што го користиме како што сакаме.

Кога ќе пропуштиме неколку дена медитација или една недела нездраво да јадеме за разни прослави или да се откажеме од пишување книга … наместо да значиме дека целата работа е губење време или дека не сме доволно добри, можеме да гледаме на тоа како на нов почеток.

Не ги преобликувам работите само за да бидам „позитивен“. Голема сила ни е на располагање во новиот почеток што го пропуштаме.

Новиот почеток е магичен

• Можеме да видиме навика или проект со свежи очи, како никогаш порано да не сме ги виделе и да внесеме чувство на чудо и љубопитност во она што го правиме.

• Има нешто свето во тоа да се остави сè од минатото и да се живее само во нов момент.

• Можеме да научиме нешто од минатите неуспеси и несреќи и да го искористиме овој нов почеток како начин да се подобриме во таа тешкотија, вооружени со нови информации, така што секој нов почеток станува нова можност да научиме, растеме и подобруваме во нешто.

• Можеме да се измислиме повторно, да измислиме што преземаме, да измислиме што сакаме да направиме со нашите животи.

• Можеме да преземеме обврска повторно и да се потсетиме зошто сме посветени на тоа.

Сето ова ни недостасува кога ја занемаруваме магијата и моќта на Новиот почеток!

Убаво е што новиот почеток ни е достапен не само кога ќе се сопнеме, туку и во кое било време. Секој ден. Секоја нова медитација или тренинг или работна сесија. Секоја нова средба со некого, секој нов разговор.

Секој нов здив.

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Прочитај

Fool Moon

Законот на бројот 3 се заснова на афирмација и едноставна заповед: „Сè што правите ќе ви се врати тродупло“. Универзумот сака да постигнете сè...

Green Tea

Џени Ривет, личен тренер на принцезата Дајана, откри која рутина за фитнес е одговорна за формата на Лејди Ди и самодовербата што ја имаше...

Fool Moon

Нема ниту еден познат актер од периодот на поранешна Југославија, на кого политичката пауза во 1990/91 година. не му ја комплицираше неговата кариера до...

Cotton Club

Новопечената прва дама на Америка Џил Бајден (69) ги изненади сите на инаугурацијата на нејзиниот сопруг Џо Бајден (78) со избирање фустан со потпис...

Advertisement