Connect with us

Hi, what are you looking for?

runway

Fool Moon

Психолошка астрологија: Само небото е граница

Невидливиот, а сепак сеприсутен, зрак во астрологијата ги симболизира нашите мисли, идеи и ставови. Тоа нè потсетува на моќта на мислите, важноста на позитивното размислување и нашата способност за чудење и учење…

Што мислите кога гледате самрак
Невидливиот и сеприсутен, воздухот е посебен елемент во астрологијата што ги симболизира нашите мисли, идеи и ставови. Само ветрот, кога гранките на дрвјата танцуваат под неговите прсти, ќе го сврти нашето внимание на фактот дека го има овој невидлив елемент околу нас, а ние исто така ќе ги забележиме нашите сопствени мисли само индиректно – во начинот на однесување и во форма на живот кои произлегуваат од нашите мисли. Астролошкиот поглед на елементот на воздухот нè потсетува на моќта на мислите, важноста на позитивното размислување и нашата способност да се прашуваме и учиме, да го издигнеме духот каде само небото е граница…

Запомнете го расположението и чувствата што ве обземаат кога гледате самрак. Западното небо е обоено со речиси нереална светлина во бели и сини, жолти и розови нијанси додека сончевиот диск полека тоне подалеку од хоризонтот. Запомнете и погледнете во бесконечноста на ѕвезденото небо или чувството на свежина и будност со нежната светлина на зората, само еден момент пред целосно да се појави силното сонце и да го преплави светот со моќта на светлината и топлината.

Секој таков момент буди неискажлив копнеж. Можеби тоа е копнеж за слобода или патување, копнеж за промени, за иден момент во кој ќе се исполни некоја важна желба. Ако ја задржавме можноста ваквите сцени да предизвикаат чудо и воодушевување кај нас, можеме да бидеме сигурни дека нашата душа е здрава, и дише со полни бели дробови.

Богови на ветровите
Во овие моменти се среќаваме со елементот на воздухот. Знаеме дека насекаде околу нас, како небото и хоризонтот, ја обвитка Земјата со голема атмосферска мантија. Белите дробови на сите живи суштества се одличен резервоар на воздух, а ритамот на вдишување и издишување е ритам на животот. Од сите четири елементи, оганот, земјата и водата, воздухот е најтенкиот, единствениот што не можеме ниту да го фатиме со рака ниту да го видиме. Можеби понекогаш го чувствуваме мирисот или го слушаме како се лути од татнежот на ветрот. Воздушните струи подигнуваат ветрови, слаби и свежи или страшни и непожелни.

Древните народи ги обликувале во богови на ветерот. Синови на божицата на зората Еос и богот на самракот Астреа, крилестите ветрови слободно лутале низ воздушниот простор на светот. Најпопуларниот меѓу нив е западниот ветер Зефир, заштитник на цвеќето и растенијата, кој на пролет ги гребе ноздрите со мирисите на разбудената природа. Јужниот ветер на Нотос испушта воздушна струја во лето, но неговата лутина може да донесе и големи бури. Ветерот Еурус силно замавнува во есенските месеци, како музичка мелодија им шепоти на жолтите лисја, ладното време во овој период ќе донесе постојани дождови што го најавуваа доаѓањето на неговиот брат Бореас. Северниот ветер не е омилен затоа што силно гриза со студ и острина. Бореас предизвикува силно воздушен крик во школките и, со татнежот на неговиот див, леден здив, уште додатно ги плашел луѓето.

Децата на Меркур
Воздухот во античката концепција на светот е ист како небото, бесконечно сино пространство високо горе, над нас. Со илјадници години на човечко постоење, небото било целосно надвор од нашите можности, така што предизвикувало љубопитност, давало надеж дека постои слобода, инспирирало истражување и нè охрабрувало со чувство дека постојат бесконечни можности за развој.

Можевме да го достигнеме само со фантазија, идеи и мисли. Ние го населивме небото со разни суштества, од боговите на ветровите преку ангелите чувари до разни митолошки суштества кои и денес живеат во нашата култура. Богот Меркур бил гласник на боговите. Тој лесно можел да патува од светот на живите до подземниот свет на мртвите, да патува невидлив меѓу смртниците, како и да лета по патеката на Олимп, планината на која вечерале боговите.

Меркур имал летачки сандали и шлем што го правел невидлив, а бил побрз и од самите ветрови. Тука е и Уран, античкиот бог на небото, симбол на креативната моќ на умот. Двете планети на Сончевиот систем денес ги носат имињата на овие древни богови, а во астрологијата тие се владетели на воздушните знаци, Водолија, Близнаци и Вага.

Денес небото веќе не е толку недостапно, го откривме како комбинација од разни хемиски елементи, вмрежени од авиокомпаниите. Сателити и ракети ги пробија дупките на тој чудесен воздушен плик, нагризан во несовесна и опасна трка за напредок, освојување, поседување. Ја одзедовме мистеријата на рајот, но за среќа сè уште можеме да бидеме инспирирани од убавината на нејзината сина боја.

Чистото сино небо сугерира јасност на мислата, издигнување на духот, слобода што може да постои само во имагинарниот свет на нашиот ум. Во астрологијата, елементот на воздухот е симбол на менталните енергии. И нашите мисли имаат крилја, летаат, одеднаш се појавуваат и исчезнуваат исто како и вистинските деца на Меркур.

Моќта на воздухот
Силата на воздухот е во неговата подвижност и слобода. Ние секогаш можеме да бидеме слободни во главата ако имаме љубопитен и отворен ум, ако не дозволиме стравови, предрасуди и незнаење да цртаат црни облаци над нашето внатрешно сино небо. Воздухот во нас буди љубопитност за истражување, тоа ни покажува колку е одличен овој свет, полн со бесконечни можности, под услов да можеме да го задржиме умот отворен.

Децата имаат послободен ум на кој сè уште не им се дадени границите на конвенционалното знаење или предрасуди. Детските зборови и светоглед нè потсетуваат дека сите ние имаме можност да го видиме светот јасно и да ја задржиме слободата на умот да се чуди и восхитува, да се прашува. Умот има способност да создава апстракции, идеи што можат да живеат само во простори на слобода кои не нè врзуваат за законите на физичкиот свет.

Сите системи на знаење и специфични науки се резултат на нашиот ум. Сите книги што ги читавме се создадени од оној суптилен ткаење на нечии мисли што имаа форма на зборови. Силата на воздухот е во можноста за споделување идеи, разговор, пишување, пренесување на знаење. Учењето и подучувањето е едно од најважните човечки искуства. Добриот наставник ќе предизвика љубопитност, ќе поттикне истражување, ќе насочи внимание на огромноста на можностите до кои само небото е граница.

Светиот збор
Воздухот не поврзува со други суштества затоа што сите дишеме ист воздух! Воздухот ни дава можност да ги забележиме сличностите и разликите помеѓу нас и сè што постои надвор од нас. Во нашите умови споредуваме, анализираме, класифицираме, извлекуваме заклучоци, создаваме сопствен поглед на светот. Воздухот нè поврзува на ниво на идеи затоа што, ако не со сите, тогаш со многумина го споделуваме истото знаење и верувања. Забележуваме разлики помеѓу идеите и погледите на светот, меѓу јазиците и обичаите што се појавија водени од специфични светогледи. Затоа воздухот може да нè оддели, особено кога не знаеме или не сакаме да ги почитуваме погледите на светот, освен нашиот.

Научните методи избројале колку мисли минуваат низ нашите глави за еден ден, за еден час, за една минута и секунда. Иако научниците не се согласуваат за крајната бројка, повеќето се согласуваат дека просечна личност има една мисла за две секунди, 35-50 размислувања во минута, во зависност од тоа дали сме опуштени, вознемирени или се справуваме со некој ментален предизвик. Ова ќе генерира помеѓу 2000 – 3000 мисли на час, но најголемата тешкотија е што 95 проценти од мислите се повторуваат, а 80 проценти од нив се негативни!

Знаеме колку е важно да го негуваме умот, да размислуваме позитивно затоа што само на овој начин манифестацијата на нашите идеи и мисли може да даде позитивни начини на однесување. Кога уште еднаш ќе ги погледнеме нашите мисли од перспектива на воздушниот елемент и ќе сфатиме дека тие, иако невидливи и недостижни, обликуваат сè што се манифестира во нашите животи, добиваме дополнителна мотивација за медитација и сите начини да се грижиме повеќе за своите мисли.

И не само за мислите, туку и за изговорените зборови. Зборовите можат да утешат и охрабрат, инспирираат и водат, но исто така можат да бидат и остро оружје. Не можеме да го повлечеме изговорениот збор. Таа се оттргнува од нашите мисли и патува по сопствен пат каде што може да создаде подобар свет или може да предизвика деструктивни последици ако носи токсичен товар на омраза. Во древното време, изговорениот збор се сметал за свет, имал сила на закон. Денес лесно расфрламе зборови, се чини дека има премногу, тие ја изгубија својата оригинална сила.

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Прочитај

Green Tea

Оскаровката Хали Бери е во шестата деценија од животот, а ние ја откривме тајната на нејзиниот неверојатен изглед. Традиционално се очекува од холивудските ѕвезди...

Fool Moon

Кристина Агилера има убав глас, но лоша репутација, а доказ за тоа се многуте тепачки во кои била вклучена пејачката. Кристина Агилера стана светски...

Four Seasons

И покрај високо развиениот банкарски систем на Швајцарија, нејзините жители ретко користат картички за плаќање и претпочитаат готовина. Штом некој ќе ја спомне Швајцарија,...

Cotton Club

Што да се даде на девојката која има сè? Една опција – исклучително ретка чанта HERMES BIRKIN. На 10 август Крис Џенер на својата...

Advertisement