Connect with us

Hi, what are you looking for?

runway

Fool Moon

Кога некој ќе ве навреди, само кажете му 1 збор: Моќниот трик на Зигмунд Фројд – Разоружајте ја личноста која сака да ве понижи

Што да правите кога некој ве навредува и понижува – слушнете ги одличните совети на Зигмунд Фројд.

Австрискиот психијатар Зигмунд Фројд рекол дека ако некоја личност не е понекогаш груба, нема проблеми и сите ја сакаат – најверојатно е умрена. Тоа значи дека не можете да избегате од негативноста на другите луѓе, таа секогаш ќе постои, но вие избирате колку тоа ќе влијае на вашиот живот, но и како ќе реагирате на навредите.

Луѓето се емотивни суштества и често критиките, осудите или навредите од други луѓе можат да не доведат до непријатност и да ја намалат нашата самодоверба. Треба да се прифати конструктивна критика од блиска личност на која и верувате, но навредите во комуникацијата можат да бидат отровни стрели. Личноста која ве навредува има само една мисија, да ве повреди. Фројд рекол: „Силната личност никогаш не го презема товарот на туѓите изјави“.

Како всушност се спротивставувате на навредите и лошото однесување? Не се расправајте, туку кажете „Да“ на секоја негативна претпоставка, со мирно лице. Моќта на мирното „да“ е во состојба да го ублажи секој психолошки притисок, затоа што едноставно ја лишувате личноста од можноста да ве повреди со нешто и не се браните, докажувајќи го спротивното, туку едноставно го обезвреднувате секој негов напад, лишувајќи ја непријателската цел.

Покрај магичното „да“, за да се заштитите од навреди, важно е да развиете самодоверба. Не дозволувајте вашиот мир да зависи од надворешни проценки. Здравата самодоверба е проценка на себеси, а размислувањето околу себе е вредносен суд, често површен и кој не ги следи најдобрите цели, но мисијата може да биде да се омаловажува, да се прикаже себеси во поповолно светло од другата личност и навреда.

Фројд рекол: „Кога сите луѓе би се осудувале само себеси и не би се вклучиле во вреднување на другите, грубоста би изумрела како феномен“.

Освен овие, единствениот вистински начин да се заштитите од луѓе кои се склони кон споделување навреди е целосно да се дистанцирате од нив. Почитувајте се – не дозволувајте токсичните луѓе да ви ја украдат енергијата. Опкружете се со позитивни луѓе кои ве сакаат, почитуваат и поддржуваат, бидејќи вие тоа го заслужувате!

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Прочитај

Fool Moon

Има голема разлика во годините меѓу овие познати парови, но иако се на мета на секојдневни критики, нивната љубов нема граници. Големата разлика во...

Green Tea

Дали знаевте дека ова овошје е природен лек за холестерол, крвен притисок и циркулација? Во написот што следи откријте ги сите негови придобивки за...

Cotton Club

Денот на вљубените е совршена можност да се препуштите на љубовта, а доколку сакате малку да ја подигнете температурата и да го направите овој...

Wall Street

Суперхероите можат да постигнат големи подвизи, вклучувајќи и милиони долари, а за тоа сведочи и продажбата на уникатната страница од стрипот Спајдермен, која неодамна...

Advertisement