Connect with us

Hi, what are you looking for?

runway

Fool Moon

И вие сте еден од оние кои лошо спијат во ноќите на полна месечина? Овие не се „приказни на баба“, овие експерти за возврат го докажуваат неговото големо и често опасно влијание!

Месечината целосно управува со жените, веруваа античките Грци, кои дури и припишуваа женска плодност и менструален циклус на влијанието на Месечината.

Нешто слично мислеле и античките Римјани, кои верувале дека Месечината или латински Луна ги „удира“ лудите луѓе по главата. Овој збор подоцна влезе во англиски и во многу други јазици како лудак, лудак „изгорен“ од Месечината.

На македонски, лудак стана месечар, личност која под влијание на Месечината оди во сон.

Молекуларен механизам

Потписникот на овие редови досега сметаше дека ваквите приказни се остаток од митското минато.

Но, како што стојат работите во овој момент, ова верување може да биде погрешно.Барем тоа е мислењето на британскиот експерт за генетска микробиологија и познат научен новинар Џо Маршант, кој штотуку ја објави книгата „Човечкиот универзум. Цивилизацијата и Sвездите“.

Во таа книга, таа ги донесе резултатите од научните истражувања за влијанието на Месечината, но и на универзумот воопшто врз луѓето и нивното здравје.

Тоа влијание, според многу научници денес, отсекогаш постоело. Старите приказни и верувања беа обид на луѓето од минатото да го објаснат влијанието на Месечината, често опасно.

Затворен круг

Покрај влијанието на сонцето, кое носи светлина и топлина, можно е луѓето да бидат врзани за радијационата мрежа на Месечината, вели Кристин Тесмар-Раибле, која го проучува молекуларниот механизам на лунарниот циклус кај луѓето и животните на Универзитетот во Виена.

Едноставно кажано, сите имаме мал биохемиски часовник во нашето тело кој е усогласен со магнетните полиња на Земјата, Сонцето и Месечината.

На скептиците кои мавтаат со рацете или дури и се смеат на неа, овој научник им кажува да направат мал експеримент и да набveудуваат долго време како Месечината влијае на нивниот сон. Особено затоа што научниците неодамна покажаа дека влијанието на полната месечина врз луѓето е значително и често опасно.

Од 2013 година, неколку научни студии покажаа дека полна месечина предизвикува пократок и полош сон кај добар број луѓе, а кај психички болни може да ги влоши симптомите на шизофренија и биполарно растројство или дури и да предизвика потешки епилептични напади.

Зад сето ова стојат нашите гени кои, како и многу други живи суштества, веројатно се „ранливи“ кон Месечината.

Со овој проблем се справувале неколку децении една гранка на биолошката наука наречена хронобиологија, која успеа да идентификува еден вид лунарен часовник, односно гени кои „читаат“ протеини и со тоа да се создаде затворен круг кој го регистрира влијанието на сонцето и месечината.

Нерешени тајни

Имено, поради фактот што влијанието на Сонцето е многу поизразено од влијанието на Месечината, но и поради стравот дека нивната работа нема да се сфати како играње со народни приказни, имало помалку истражувачи за влијанието на Месечината.

Еден од овие истражувачи е германскиот физиолог Јирген Ашоф, кој пред повеќе од половина век спроведе експеримент со неколку стотици волонтери, кој ги држел заклучени во целосен мрак на планинскиот бункер во Баварија.

Следејќи ги физичките и хемиските настани во телата на испитаниците и сигналите кои нивните телесни клетки ги добиле од околината, Ашхоф открил дека човечките тела не реагираат на вселенските сигнали, туку се ориентираат кон внатрешен биолошки часовник кој „отчукува“ без оглед на опкружувањето во кое телото се наоѓа.

Во позадина на сè е она што биолозите го нарекуваат деноноќниот ритам, односно нашиот биолошки дневен часовник, благодарение на што заспиваме ноќе и се будиме наутро.

Овој часовник, што е нешто како мала точка во нашиот мозок, е „намотан“ во 24-часовен ритам на ден и кај многу живи суштества е „наместен“ и на Сонцето и на Месечината.

Во позадината на оваа приказна се наоѓаат многу нерешени тајни за влијанието на Месечината врз луѓето.

Затоа, не е изненадувачки што многу научници во последно време, истражувајќи го влијанието на Месечината врз насилното однесување на луѓето, менструалниот циклус или дури и раѓањето, излегоа со контроверзни резултати што ја прават оваа приказна за многумина да изгледа како научна фантастика и си играат со феноменот на „паранормални“ појави.

Сепак, веројатно не е фантазија затоа што гореспоменатиот генетски лунарен часовник се покажа како вообичаен во животинското царство.

Вештачка светлина

Но, целата работа може да биде комплицирана од фактот дека луѓето денес се, можеби, склони кон „колективно самоубиство“ затоа што се оддалечиле премногу од природата. Имено, во 21-от век, луѓето, барем во развиените општества на Западот, сè повеќе се „потопуваат“ во цивилизацијата и се одделуваат од природата.

Ги направи нашите животи поудобни од кога било досега, но исто така го загрози и нашето ментално здравје.

Затоа, не треба да изненадува што неодамна американскиот хронобиолог Мајкл Смоленски, од Универзитетот во Остин, Тексас, открил дека нашата античка биолошко-генетска врска со Месечината можеби е ослабена или дури исчезнала затоа што сме изложени на толку многу вештачка светлина што месечните циклуси веќе не влијаат на нас.

Во ваква ситуација, кога сме, како што веруваат многу, изложени на светло загадување, прашањето за влијанието на Месечината е многу актуелно.

Имено, научниците во Финска минатата година истражувале 2.600 случаи на самоубиство и утврдиле дека жените во менопауза се најризична група. Се верува дека причината е влијанието на полната месечина врз хормоналните промени што се случуваат во животот на жената во тој период и кои предизвикуваат депресија.

Слични резултати минатата година доби и Европското друштво за проучување на биолошкиот ритам, според кое Месечината навистина влијае на менструалниот циклус. За влијанието на Месечината бил сведок и научникот Томас Вер од Американскиот национален институт за ментално здравје, кој открил дека Месечината навистина има влијание врз оние кои страдаат од биполарно растројство, бидејќи циклусите на Месечината сериозно го нарушуваат нивниот сон.

Advertisement
Advertisement

Прочитај

Fool Moon

Колку и да изгледал поромантичен и попривлечен светот во 50-тите години од денес, времињата значително се промениле, а со нив, и начинот на кој...

Cotton Club

Стилистите велат дека нема фризура, шминка и „аутфит“ на која латино дивата Џенифер Лопез не изгледа и стои добро. Иако е позната по своите...

Fine Living

Ако прашате многу љубители на музиката, тие ќе ви кажат дека нема ништо поубаво во светот од мелодичниот звук на пијано… Давајќи ви шанса...

Cotton Club

Британскиот бренд Paul Smith слави 50-годишнина од постоењето и враќа дел од историските графички дизајни од својата богата архива за оваа специјална пригода. Пол...