Connect with us

Hi, what are you looking for?

runway

Fool Moon

Досега необјавени слики од Ла Каса Азул, домот на Фрида Кало


„Насликано во сино, однадвор, изгледа дека има малку небо“- напишал модернистичкиот мексикански поет Карлос Пелицер за Ла Каса Азул, долгогодишниот дом на Фрида Кало. Тоа е местото каде што се роди Фрида, каде што порасна и каде што се врати кога нејзината кариера како светски познат уметник цветаше, а во исто време нејзиниот брак со Диего Ривера се распаѓаше. И тоа е местото каде што, на 47 -годишна возраст, таа почина од белодробна емболија по болниот живот измачен со здравствени проблеми. Ла Каса Азул не беше само нејзина резиденција, тоа беше „уметничкиот и естетскиот универзум што ја негуваше работата на Кало“објаснува експертот за историја на уметност Луис-Мартин Лозано.

A Portrait of Frida Kahlo in the courtyard of La Casa Azul by Florence Arquin.
Портрет на Фрида Кало во дворот на Ла Каса Азул од Фиренца Аркин. Од Архивата на американската уметност на институцијата Смитсонијан, документи од Фиренца Аркин, 1923 – 1985 година.

Кога Лозано ја напиша ,,Фрида Кало: Целосните слики “-сеопфатна хроника која спарува темелни анализи на делата на Кало со интимни детали од нејзините лични дневници и архиви, објавени овој септември од Ташен-тој знаеше дека нејзината приказна не е завршена без тоа на нејзиниот дом. Така сместени во нејзините обемни страници има неколку фасцинантни и досега невидени фотографии.

Image may contain Frida Kahlo Human Person Art and Painting

Сликата може да содржи уметност и слика на човечка личност Фрида Кало
Некои слики го покажуваат ентериерот исполнет со карактер, ексцентричен ентериер: Кало ја красеше Каза Азул со сѐ, од антички артефакти на Ацтеките до домашни растенија и предмети за убави уметности пронајдени на пазарите. Други покажуваат дека Кало постои во сопствената оаза, Ривера често е покрај неа. („Фотографиите на Кало и Ривера во Каза Азул го покануваат читателот во оваа исклучителна и сложена врска“- вели Лозано.)

As a result, the reader gets an unprecedented glimpse into the historical haven of not only Kahlo and Rivera, but a whole cohort of the mid-20th century’s volatile vanguard: Trotsky lived there for two years after his expulsion from Russia and, for a short period, so did Nobel Prize in Literature winner Octavio Paz. “Kahlo built an idyllic and aesthetic environment at the Casa Azul,” says Lozano. “It was a unique, cosmopolitan environment and a vision of universal culture.”

Како резултат на тоа, читателот добива невиден поглед во историскиот рај не само на Кало и Ривера, туку и на цела група на нестабилната авангарда од средината на 20 век: Троцки живеел таму две години по неговото протерување од Русија исто како и добитникот на Нобеловата награда за литература, Октавио Паз. „Кало изгради идилична и естетска средина во Каза Азул“- вели Лозано. „Тоа беше единствена, космополитска средина и визија за универзална култура“.

Денес, Ла Каса Азул е музеј. Илјадници луѓе се собираат таму секој ден за да талкаат по нејзините десет соби. Некои се доградени во галериски простори, додека други се појавуваат исто како и кога почина Кало во 1954 година. Со скоро митскиот статус на Кало како уметник – „Фридаманија“ сѐ уште е силна, дури и 70 години по нејзината смрт – за многумина, посетата е речиси духовно искуство: „Ла Каса Азул се претвори во аџилак на луѓе кои сакаат да се сретнат со самата Кало“, вели Лозано.

„Фотографиите во книгата му овозможуваат на читателот вистински да влезе во овој универзум“.

Подолу, видете фотографии од Каза Азул – многу од нив никогаш не биле видени порано.

Image may contain Brick Human Person and Building
Од Гилермо Заморо, 1950, од збирката на Спенсер Трокмортон.
Ривера и Кало во 1950 година, на скалите до градината на анексот на Ла Каса Азул. Куќата и имотот се дизајнирани од архитектот Хуан О’Горман.

  • Diego Rivera and Frida Kahlo in the annex of La Casa Azul in 1950.

Диего Ривера и Фрида Кало во анексот на Ла Каса Азул во 1950 година.

  • Kahlo sitting in the annex of La Casa Azul in January 1948.
  • Кало седи во анексот Ла Каса Азул во јануари 1948 годин

Frida Kahlos studio in La Casa Azul now Museo Frida Kahlo in 2016.

Студиото Фрида Калос во Ла Каса Азул сега Музео Фрида Кало во 2016 година.
Kahlo and Rivera with her spider monkey Caimito de Guayabal in the garden of Casa Azul 1944.

Кало и Ривера со нејзиниот мајмун -пајак Каимито де Гвајабал во градината на Каза Азул 1944 година.

Image may contain Interior Design Indoors Building Clock Tower Architecture Tower Analog Clock and Clock

Сликата содржи внатрешен дизајн Затворена зграда Саат кула Архитектура кула Аналоген часовник и часовник.

Пресоздавање на кујната на Ла Каса Азул во сегашниот Музео Фрида Кало, Којоакан, 2014 година

Image may contain Human Person Outdoors Building Nature Shelter Countryside Rural Art and Sculpture

Ривера и Кало се шетаат со својот мајмун -пајак.

Image may contain Text Newspaper Frida Kahlo Human Person Advertisement and Poster

„Почит кон Фрида Кало“, распространето издание во бројот на Новедадес на 10 јуни 1951 година, вклучуваше слики од Кало дома.

  • The Kahlo family house c. 1937its cobalt exterior not captured by the black and white.
  • Семејната куќа на семејството Кало.

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Прочитај

Four Seasons

Поради недостаток на патишта во Гимелвалд, жичарата Шилторн застанува, а има и екстремна пешачка патека опремена со челични скалила… Доколку сакате да уживате во...

Fine Living

Откако ги освои медиумските платформи, Елиса Капито работи во областа на архитектурата во последните неколку години, стекнувајќи го потребното знаење за внатрешен дизајн. Активна...

Fool Moon

Хороскоп – 3 знаци ги очекува голема среќа во љубовта во текот на октомври 2021 година! Октомври и духот на есента, раното зајдисонце и...

Cotton Club

Откако се збогувавме со модната недела во Њујорк и сега со нетрпение ги очекувавме ревиите во Лондон, Милано и Париз, решивме уште еднаш да...

Advertisement