Connect with us

Hi, what are you looking for?

runway

Fool Moon

Главните симптоми на депресија – Како да ги препознаете: Се разликува од чувството на тага и недостаток на надеж

Луѓето честопати ја мешаат депресијата со тага, недостаток на надеж и слични состојби. Научете да ги препознавате главните симптоми на оваа ментална состојба.

Научете да не ја мешате депресијата со здрава тага или минливо чувство на безнадежност. Постојат неколку главни знаци на депресија и ова се начини да ги препознаете.

Секој понекогаш станува депресивен, обично како одговор на настани или искуства во кои целите не се исполнети и очекувањата се распаѓаат, но ваквите реакции имаат тенденција да траат кратко. Депресијата се смета за нарушување кога лошо расположение и други симптоми траат повеќе од две недели. Нарушувањето на расположението придружено со постојана тага може да биде знак кој е најчесто поврзан со депресија, но ова нарушување најчесто се рефлектира во нарушеното функционирање на скоро сите телесни системи, од сексуална желба до перцепција на болка.

Ако се чувствувате целосно безнадежно и празно долго време, може да имате симптоми на депресија. Една од обележјата на депресијата е тоа што размислувањето станува многу негативно, вашата слика за реалноста станува искривена, што дополнително ја продлабочува депресијата. Луѓето често мислат дека не можат да променат ништо и дека сè што прават дава негативни резултати, како и дека таквата состојба ќе трае вечно. Добрата вест е дека мислите не се факти, а искривените знаења и верувања што ги имаме може да се сменат со помош на психотерапија.

Бидејќи депресијата е сложена и влијае на функционирањето на телото, таа има многу манифестации. Најизразените манифестации на депресија може да варираат од личност до личност. Според најновото издание на Дијагностички и статистички прирачник за ментални нарушувања, кое е широко користено како водич за дијагноза, депресијата може да се смета за болест кога се појавуваат најмалку пет симптоми заедно најмалку две недели.

Најчести и сигурни знаци на депресија:

• Чувства на тага, празнина или безнадежност
• Раздразливост, бесни испади или ниска толеранција на фрустрација
• Губење интерес или можност за уживање во нормални активности, од секс до спорт
• Нарушувања на спиењето, без разлика дали станува збор за неможност за спиење (несоница) или премногу сон (хиперсомнија)
• замор и недостаток на енергија; сè ти изгледа тешко
• Нарушување на апетитот, вклучувајќи губење интерес за јадење и губење на тежината или прејадување и зголемување на телесната тежина
• Анксиозност, вознемиреност и немир
• Бавно размислување, движење или разговор
• Чувство на безвредност и вина, фокус на неуспех во минатото, самообвинување
• Тешкотија во концентрацијата, запомнување на работите и донесување одлуки
• Чести мисли за смрт
• Физичка болка како главоболка или болка во грбот што нема јасна причина.

Како да разликувате депресија од тага:

Тагата е нормален одговор на разочарување, неуспеси и загуби. Депресијата не е. Депресијата е придружена со тага, но се карактеризира и со присуство на други симптоми. Се спушта како распространет облак, честопати без очигледен активирач, одземајќи ви енергија, мотивација, значење и чувство на самодоверба. Ова трае со недели или месеци. Тагата ги свртува луѓето кон себе, охрабрувајќи ги да најдат значење или некое друго прибежиште. Депресијата бара третман; тагата не.

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Прочитај

Fine Living

Приватните авиони се дел од секојдневниот живот на најбогатите луѓе во светот, но очигледно, овој модел ќе биде достапен само за некои од нив…...

Fool Moon

19-годишникот е фудбалер на Форт Лодердејл. Ромео Бекам во моментов живее во Мајами, откако ги заврши студиите во Обединетото Кралство на почетокот на оваа...

Four Seasons

Кога актерот Марлон Брандо го купи приватниот остров Териароа, по снимањето на „Бунт на Баунти“ на блиските Тахити и Муреа, тој го опиша островот...

Cotton Club

По импресивниот успех во Париз, Шангај и Лондон, изложбата „Кристијан Диор: Дизајнер на соништата“ наскоро ќе ужива долго во Музејот во Бруклин, во Њујорк....

Advertisement