Connect with us

Hi, what are you looking for?

runway

Fool Moon

Библиотерапија: Како книгите помагаат во лечењето на ментални нарушувања

Книгите веќе долго време се нарекуваат „лек за душата“, но за современата психотерапија не е само метафора.

Литературата активно се користи за ублажување на симптомите на ментална болест, и тоа може да се направи на различни начини. Ние ќе ви кажеме што е библиотерапија, кому и како помага.

Библиотерапија е начин да се подобри менталната состојба на една личност со помош на специјално избрана литература. Психотерапевтот, врз основа на возраста, природата на болеста и индивидуалните карактеристики на пациентот, го поканува да прочита една или повеќе книги. После тоа, тие заедно ја анализираат содржината, разговараат за работата. Често, како дел од таквата терапија, од едно лице се бара да води дневник за читање.

Жанрот на книги може да биде кој било – од научна фантастика до класика. Сè зависи од тоа каква цел сакаат да постигнат терапевтот и пациентот за време на третманот. Библиотерапија може да се користи за дијагностицирање на ментална состојба, затоа специјалистот бара од пациентот да анализира одредени дела во писмена форма. На пример, бајката на Андерсен, Грдото пајче често се користи за дијагностицирање на анксиозност.

Покрај тоа, терапијата со книги помага да се подобри менталната состојба на една личност на различни начини: емпатија кога херојот се соочува со слични проблеми; идентификување или спротивставување на него. Литературата исто така помага да се сврти вниманието од тажни мисли или физичка болка кај хронични болести.

Психотерапевт кој се занимава со библиотерапија разви списоци со книги за пациенти со различни карактеристики. Терапијата со книги не е независен вид на терапија, но најчесто се користи во комбинација со други техники на уметничка терапија. Библиотерапија се изведува и индивидуално и во групи.

10 (2).jpg

Како луѓето дојдоа на идеја да лекуваат болести читајќи книги?

Постојат докази дека книгите се користеле за медицински цели уште од антиката. Пишаните извори што постоеле пред нашата ера содржат метафорички препораки за лековитата моќ на книгите за душата и специфични препораки за употреба на литература за лекување на болести. Во средниот век, книгите, претежно религиозни, се читале во поправните и медицинските институции и се верувало дека помагаат да се справат со менталните и физичките болести.

Со појавата на психијатриски болници во Европа во 18 век, таму започнала да се користи терапија со книги. Во Русија, оваа практика се појави подоцна, во 19 и почетокот на 20 век. Терминот „библиотерапија“ е измислен во 1916 година од американски истражувач по име Кроерс. Во 1941 година, оваа дефиниција беше додадена на илустрираниот медицински речник на Дорланд. За поголемиот дел од историјата на човештвото, шпекулациите за тоа како точното читање на книги влијае врз здравјето на луѓето се многу нејасни. Можете да најдете совети во фантастиката што сега изгледаат апсурдни. На пример, Еразмо од Ротердам советувал третман на апсцеси на лицето со читање смешни книги. Во модерното време, идејата за дејството на библиотерапијата веќе може да се нарече научна. Постојат неколку студии кои ги поддржуваат здравствените придобивки од оваа техника. Така, постојат докази за ефективноста на библиотерапијата во депресија, анксиозност и други нарушувања.

Дела од различни жанрови се користат во психотерапија. Поетската библиотерапија се издвојува како посебен вид. Во поетската терапија, песните, сликите и метафорите од нив се користат за изразување и доживување на емоциите. Кога другите методи ве спречуваат да ја пробиете психолошката одбрана – со други зборови, ако ви е премногу тешко да зборувате директно за нешто – поетската терапија може да ви помогне. „Има потенцијал да ви помогне да разберете како се чувствува човекот“, вели доктор на науки вработен на Универзитетот во Флорида.

Сесиите за поетска терапија се одвиваат на различни начини. Специјалистот може да му ја прочита избраната поема на пациентот или да го замоли да го стори тоа самиот. Во процесот на читање, психологот ја набудува реакцијата на лицето. Тој може да праша какви емоции предизвикува песната кај пациентот, која линија или слика најмногу одекнува со неговата состојба. Понекогаш терапевтот може да го покани пациентот да напише песна дома или веднаш на сесија.

Анализата на неговите чувства од читањето на песната станува форма на саморефлексија за пациентот, а метафорите можат да му помогнат да ги пренесе своите чувства и искуства. Погоден е за работа со луѓе од сите возрасти. Поетската терапија се користи за различни видови нарушувања: искуство со загуба, депресија, зависност од психоактивни супстанции, самоубиствени мисли и други состојби.

Значи, дури и ако немате ментални проблеми, читањето книга е одличен начин да талкате во друг свет, да се опуштите и да го збогатите вашиот дух.

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Прочитај

Fool Moon

Понекогаш животот може да биде тежок и да ви задава разни искушенија, камшикувајќи ве од сите страни, што прави да се чувствувате вознемирено и...

Fine Living

Сместен во приватна шума и близу до платформата за слетување на хеликоптер, имотот се истакнува по многубројните објекти. Се вика Барнхаус и е оддалечен...

Cotton Club

Пепелашка и Црвенкапа во маѓепсаниот Версај! Марија Грација Чиури, дизајнер на модната куќа Диор која секогаш создава облека што пренесува единствена порака и ја...

Fool Moon

“Иднината ни припаѓа на сите нас. На мојата ќерка. На моите деца. На нас. На жените. На секого. На тебе”. По повод Денот на...

Advertisement