Connect with us

Hi, what are you looking for?

runway

Wall Street

Black Lives Matter: Активизам наместо кликтивизам

Колку е ефикасен активизмот преку Интернет
Анти-расистичкото движење Black Lives Matter во Америка масовно се шири низ целиот свет благодарение на социјалните мрежи. Но, се поставува прашањето што всушност правиме ако сакаме, споделуваме и потенцираме пораки за еднаквост со ознаката #hashtag во виртуелниот свет, кога во реалноста не постапуваме соодветно.

Ова е причината зошто постои поделба – од една страна тоа е „вистински“ активизам кој вклучува акција, а од друга страна тоа е површен активизам наречен кликтивизам (clicktivism) затоа што се сведува на кликнување (соединение од англиските зборови click: клик и activism: активизам). Во оваа смисла, беше смислен поимот мрзлив активизам – slacktivism (slack: мрзлив, слаб).

Психолозите сметаат дека ширењето меѓусебно почитување и солидарност преку социјалните мрежи е многу важно затоа што нè прави свесни за тоа како можеме да го смениме светот. Сепак, тие предупредуваат дека активизмот преку Интернет е навистина ефективен само доколку се обедини со реален, конкретен активизам офлајн.

Надминете го расизмот, променете го светот и станете добар предок
Ова не значи дека мора да учествуваме на улични протести, но сигурно можеме да ги охрабриме луѓето во нашето непосредно опкружување да бидат потолерантни. И почнувајќи од нас самите: Дали сме подготвени да разговараме, да слушаме, да помогнеме? Дали ги почитуваме туѓите мислења и животни околности? Дали сме свесни дека заедничко за сите нас е токму тоа што сме, секој на свој начин, различни? Дали ги учиме децата секој ден да ги почитуваат овие разлики и да не ги ценат луѓето според изгледот, националноста, религијата, обичаите? На крајот на краиштата, што ќе оставиме зад нас – дали сме добри предци?

Овие прашања ги решава славниот писател, учител и говорник на темите раса, идентитет, лични и социјални промени Лејла Ф. Саад, која се опишува себеси како источноафриканска, арапска, британска, муслиманка, родена и израсната на Запад и живее во Среден Исток. Таа посочува дека нејзиното дејство произлегува токму од желбата да се биде добар предок; да живееме и да работиме на начини што оставаат наследство на заздравување и ослободување на оние кои ќе следат после тоа. Во тоа име, таа ја основала Академијата за добри предци.

Лејла Ф. Саад го започна предизвикот #MeAndWhiteSupremacy на Инстаграм пред две години, поканувајќи ги сите заинтересирани да станат свесни за и да ги споделат своите расистички однесувања за време на еден месец работење на себе (според прирачникот што може да го преземат од нејзината веб-страница). доведувајќи ја во прашање одговорноста за начините на кои тие ја поддржуваат доминацијата на белите.

Повеќе од 100.000 луѓе ширум светот учествуваа во предизвикот, што резултираше во книгата „Me and White Supremacy: Combat Racism, Change the World, and Become a Good Ancestor“ (Јас и белата надмоќ: Борба против расизмот, промена на светот и стани добар предок) веднаш по објавувањето на почетокот на 2020 година, стана светски бестселер.

Кога размислувате и правите нешто, разгледајте ги последиците
Лејла Ф. Саад ги води читателите до подлабоко разбирање на начините и причините зошто многумина учествуваат во надмоќта на белите и ги учи како да престанат (честопати несвесно) да им наштетуваат на луѓето со различна боја на кожа. Колку и да е сложен овој проблем, постојат многу конкретни начини да се реши: Кога ќе помислите и направите нешто, разгледајте ги последиците. Минимизирајте ја штетата. Поставувајте прашања. Барајте одговори. Учете!

На сличен начин, сложеното прашање на расизам е разјаснето од познатиот американски писател и активист Пол Кивел, кој со децении се занимава со прашања за разновидност и спречување на насилство. Врз основа на неговиот бестселер „Uprooting Racism: How White People Can Work for Social Justice, Кивел состави упатства Guidelines for Being Strong White Allies (Водич за тоа како да се биде силен бел сојузник) на кој многумина се повикуваат овие денови..

Тоа се, всушност, едноставни и вечни мудрости што треба да ги применуваме во сè во животот: Почитувајте. Слушајте. Не претпоставувајте, туку побарајте информации за да дознаете повеќе. Разберете, Дозволете им на другите да имаат еднакви права на добар живот. Не ги делите луѓето. Застанете меѓу нив!

Advertisement
Advertisement

Прочитај

Green Tea

Студиите кои се спроведени врз животните покажаа дека активните соединенија во целерот можат да имаат корисен ефект врз намалувањето на холестеролот, но и да...

Fool Moon

Многумина се згрозуваат кога ќе слушнат или видат дека има голема разлика во возраста помеѓу двојка. И се поставува вечното прашање: Колку млад e...

Cotton Club

Се чини дека бојата на лавандата не е само една од најмодерните оваа зима – таа е нов кралски тренд. Во секој случај, оваа...

Green Tea

Сите сакаме рамен стомак, но многумина не успеваат да ги отстранат мастите. Диетата значително влијае на нашата линија, а има и храна што ја...

Advertisement