Connect with us

Hi, what are you looking for?

runway

Wall Street

12 правила за среќен живот на Џордан Питерсон: „Средете ја својата куќа прво, пред да започнете да го критикувате светот!“

Темите на неговите предавања се многу разновидни. Од една страна, тој најмногу се прослави со остри критики за постмодернизмот и политичката коректност. Од друга страна, ова се совети за младите, како да преземат одговорност за своите животи и како да се носите со нив, и сè побрзите политички и културни промени. Во моментов се смета за најголем борец за слободното правото на говорот во Канада.

Достоевски и Карл Јунг имаат најголемо влијание врз неговата работа, начинот на размислување и разбирање на светот. Објаснувајќи го човековото однесување, нешто како Јунг, Питерсон користи митови и религија, верувајќи дека токму тука лежат темелите на филозофијата на денешната западна култура.

Кога зборувал за млади луѓе во 21-от век, Џордан Питерсон е малку изненаден од тоа колку се разнишани основните вредности, кога тој стана познат благодарение на фразите како „Среди ја својата соба“ и кажи ја вистината.

Исто така, тој работи како психотерапевт повеќе од дваесет години и научи многу лекции од своето огромно искуство. Така е создадена книгата со 12 правила за живот. Во книгата, Џордан Питерсон зборува за многу познати проблеми, но на уникатен, а понекогаш и ненамерно духовит начин.

12 правила за живот


Застанете исправено и кренете раменици.
Како резултат на комплексноста на нашиот нервен систем, понекогаш е едноставно полесно да се започне со нешто поедноставно, но слично, како што е нервниот систем на јастог. Студијата за хиерархијата на доминација кај јастозите заклучи дека количината на серотонин што се лачи е тесно и пропорционално поврзана со висината на позицијата во општеството.

Во огромното мнозинство на случаи, овие податоци се исти кај луѓето.

Кога стоиме исправено и со рамената назад – лачиме поголема количина на серотонин, што директно влијае на нашата решителност и конзистентност во остварувањето на нашите цели.

Се разбира, поентата не е толку едноставна како правилото и конкретниот пример. Лекцијата од ова поглавје е секако подлабока. Ако имате слика од личноста што сакате да станете – однесувајте се како таа личност. Направете го она што ве прави посилни.

Однесувајте се кон себеси како да сте таа личност што ве интересира.
Ако некој ги знае нашите маани, грешки и глупости, тоа сме самите ние. Последица на тоа знаење е потсвесно намалена грижа за себе. Џордан Питерсон на шега вели дека познава луѓе кои побрзо би купувале лекови за своето куче отколку за нив.

Значи, второто правило е да го претворите она што е многу познато на другите, она што го сакате за себе. Подобрувањето на самиот себе не е само право, туку и обврска што може да има огромно влијание, како врз поединецот, така и врз општеството.

Во текот на својот живот, секој има големи тешкотии, без оглед колку изгледаат индивидуални и уникатни. Џордан Питерсон сака да додаде лекција од Библијата на ова правило – Тој сака грешници, но го мрази гревот.

Дружете се со луѓе кои ви посакуваат сè најдобро.
Дали некогаш сте имале добра вест што сте ја споделиле со пријател и не сте го добиле Браво како одговор! или Супер! но приказна за тоа како некогаш му се случило нешто добро на тој пријател? Или уште поапсурдно – Како му се случило некогаш нешто добро на некого што го познавате?

Ако размислувањето на Jordanордан Питерсон е точно, таков пријател не е добар.

Еден добар пријател го поддржува напредокот што води кон целта што се обидувате да ја постигнете. Поддршката на пороците и другото самоуништувачко однесување го прават лоши пријатели кои, со својот нихилизам или едноставно неуспех, сакаат да ги повлечат луѓето околу нив надолу.

Како заклучок, добар пријател е оној кој искрено се радува на вашиот успех.

Споредете се со себе си од вчера, а не со некој друг од денес.
Во животот среќаваме неверојатен број на луѓе и има многу големи шанси секој поединец да биде подобар од нас во нешто. Споредбите со другите луѓе не се продуктивни и доведуваат до незадоволство.

Треба да најдеме идеал што ќе игра улога на судија на нашите дела во животот. Секој ден треба да се прашуваме Што можам да направам денес, што ќе ме направи подобар отколку што бев вчера?

Вашиот живот е илјадници начини различни од кој било друг. Едноставно, ако сакате да бидете многу богати, не обидувајте се да бидете Бил Гејтс, туку замислете се себеси богат и трудете се кон тоа секој ден.

Џордан Питерсон исто така советува дека целта треба да се подели на неколку помали цели, така што тие ќе можат да се постигнат релативно лесно, а сепак да бидат доволно големи за да го обезбедат потребното задоволство. Како дете кое почнува да гугате, па чекор-два, сè додека не започне нормално да оди.

Не дозволувајте децата да прават нешто што ќе ве натера да не ги сакате.
Овој совет за родителите звучи далеку чудно отколку што е всушност. Од лично искуство, како и од искуството стекнато со психотерапија, Џордан Питерсон смета дека е многу наивно да се каже Не може да се случи да не ми се допаѓа моето дете!

Слатко дете може да омекне некои од најстрашните намуртења, но секако не ако секогаш вреска непрестајно. Она што е паметно да се направи е да се научи детето да се однесува пристојно и да го привлече вниманието на општеството на добар начин. Таквиот начин на социјализација ќе отвори многу врати во неговиот живот и сигурно ќе има позитивно влијание врз развојот на неговата личност.

Средете ја својата куќа пред да започнете да го критикувате светот.
Џордан Петерсон верува дека префрлувањето на сопствената вина кон колективната вина на општеството создава незадоволство кон светот и запира вистински, личен напредок.

Поставете ја основата за себе, вашата сопствена основа на која ќе застанете – Инаку, некој друг ќе го стори тоа за вас. Напредокот кон сопствените цели не е магија, тоа е само-подобрување.

Стремеж кон нешто значајно (не само корисно)
Кога некој ќе каже дека целта на животот е да се биде среќен, благо речено, авторот на оваа книга има крајно несогласување со тоа. Тој смета дека ваквото размислување е фундаментално погрешно и претпочита да го објасни тоа со музика – Веселата мелодија што ја слушате како чека на телефон или во лифт не може да биде подобра од трагичната соната на Бетовен. Соодветно на тоа, побарајте длабочина и значење, а не само површна среќа.

Кажете ја вистината – Или барем не лажете
Дали сакате да бидете подобра личност? Започнете со претпоставка дека повеќето од работите што ги кажувате не сте измислени од вас, ниту сте сигурни дека верувате во нив. Кажете ја вистината и гледајте како почнувате да се чувствувате посилни и постабилни. Повеќето луѓе свесно кажуваат лаги заради едноставна конформизам.

Дури и да е едноставен, необразован или пристрасен, правилно формулира зборови и ја зборува вистината. Џордан Питерсон верува дека само на овој начин човекот може правилно да се развива како силна личност. Ако ви се чини тешко, барем престанете да кажувате работи за кои знаете дека се лаги. Лагите се очигледни и ве прават слаби.

Да претпоставиме дека личноста со која зборувате знае нешто што не го знаете вие
Ова е јасно – Најдобриот квалитет на интелектуалецот сигурно не е сеопфатно образование, туку постојана желба да научи повеќе. Џордан Питерсон го поставува прашањето: Дали сакате да бидете во право или да научите нешто ново?

Слушајте навистина што зборуваат луѓето, не чекајте само да го искажете своето мислење. Радувајте се на конструктивната критика, затоа што не сакате да ја добиете кавгата, сакате да го решите и поправите проблемот. На крајот на краиштата, не е ли патувањето поубаво и покорисно од вечниот одмор во куќата.

Говорите прецизно
Идејата за слобода на говорот според Питерсон има многу длабоко значење. За него и многу мислители пред него, за да станат свесни за нешто, дека нешто мора да има име. Мора да има збор што е специфичен само за тоа нешто. Тогаш поимот излегува од хаосот и станува нешто јасно, колку и да е ужасно и застрашувачко.

Тој совршено ја споредува оваа појава со лик од низата романи Хари Потер – Волдеморт, чие име не смее да се изговара. Оној што ја пробива бариерата на говорот, тој ќе ги надмине најстрашните чудовишта.

Значи, во лоша, тешка врска со некого, ја чувствуваме таа тешкотија физиолошки додека не ја именуваме. Кога го дефинирате вашиот проблем, обично го решавате автоматски.

Не замарајте децата кога возат скејтборд
Друго поглавје посветено на родителите и на возрасните воопшто. Во една прилика, Џордан Питерсон ги сфатил децата малку посериозно додека возеле скејтборд и се збунувале од ризиците на кои биле изложени. Кога училиштето одлучи да ги преработи оградите и чекорите за да спречи понатамошно скејтборд, авторот на оваа книга се спротивстави.

Многу е интересна мотивацијата за ваква донекаде смешна борба за професор на универзитетот. Имено, тој го гледа ова опасно однесување, иако сфаќа дека понекогаш е само последица на глупоста, како спонтан процес на развој на детската личност.

Забранувајќи одредени активности од деца, го забавувате или целосно го запирате развојот на личноста и сигурно ризикувате да ги претворите во плашливи и слаби луѓе.

Помогнете ѝ на мачката кога ќе ја видите на улица
Без грижа, правилото важи и за loversубителите на кучиња. И, секако, зборува за придобивките од искористување на позитивни ситници среде лоши ситуации. Гледате можност за пријатна интеракција со некого – само искористете ја.

Покрај тоа, како што вели писателот, ова најемотивно поглавје зборува за маките на човечката душа и како да се бориме против тие трагедии за умот, како што е депресијата.

Големите и длабоките проблеми не треба да се решаваат одеднаш, во потрага по совршено решение што ќе врати сè во мирна состојба. Едноставно не работи така. Ако животните околности се тешки и болни, не планирајте далеку во иднината, планирајте во рок од две минути. Тешките проблеми се решаваат со мали чекори.

Како што вели авторот, групата за која ги напишал правилата, тој самиот припаѓа и ќе припаѓа засекогаш.

Advertisement
Advertisement

Прочитај

Cotton Club

И покрај фактот дека шоуто Burberry Spring / Summer 2021 се одржа без гледачи во шума близу Лондон, креативниот директор на брендот Рикардо Тиши...

Green Tea

Нови опции наместо вообичаениот зачин. Солта е еден од најчестите зачини. Иако конзумирањето во умерени количини не треба да биде причина за загриженост, прекумерното...

Cotton Club

Прекрасна, модерна и неодолива фризура е целта на прилично голем број жени. Токму поради оваа причина, за да изгледате модерно и неодоливо, ви донесовме...

Fine Living

Секси потпис е лично впечатливо секси движење на жената – маневар на кој размислува нејзиниот партнер со часови откако достигнал оргазам, со денови потоа,...