Connect with us

Hi, what are you looking for?

runway

Wall Street

Најмалата книга на светот продадена на аукција за 4760 долари

Најмалата книга на светот е продадена на аукција (каде никогаш не била видена) за 4.760 долари.

Насловена како „Господовата молитва“, оваа ултра-мала книга со кожна облога ја содржи Господовата молитва на холандски, англиски, американски англиски, француски, германски, шпански и шведски. Интересно е како толку текст се вклопил во книга со димензии 5х5 мм.

Ова не беше обична задача и можеше да се постигне само од германска институција, синоним за уметноста на печатење откако Гутенберг стана пионер на механичкото печатење во Европа во 15 век.

Во 1952 година, музејот Гутенберг продаде неколку стотици примероци и направи запис за создавање на книга толку мала што не може да се прочита со голо око и бара лупа со одличен квалитет.

Во тоа време, оваа идеја беше дел од кампањата за собирање средства за да се платат работите за реконструкција на музејот по Втората светска војна.

„Потпечатениот текст е толку минијатурен што не можете да го прочитате со голо око, но ви треба силна лупа. Копијата е во колекцијата со децении и се чува во кутија за накит како да е скапоцен камен. Можете дури и да го ставите во проѕирен скапоцен камен и да го носите околу вратот ако сакате.“ – коментирал аукционерот Хенри Годс.

Малата книга се проценуваше дека чини околу 1.700 долари на аукција во Брисел, но анонимен купувач платил повеќе од двојно повеќе за книгата и ја продал за 4.760 долари.

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Прочитај

Green Tea

Дали знаевте дека ова овошје е природен лек за холестерол, крвен притисок и циркулација? Во написот што следи откријте ги сите негови придобивки за...

Cotton Club

Денот на вљубените е совршена можност да се препуштите на љубовта, а доколку сакате малку да ја подигнете температурата и да го направите овој...

Wall Street

Суперхероите можат да постигнат големи подвизи, вклучувајќи и милиони долари, а за тоа сведочи и продажбата на уникатната страница од стрипот Спајдермен, која неодамна...

Four Seasons

Туристите најчесто го посетуваат во август, кога се одржува Еразмус турнирот на витези и кога може да се видат спектакуларните битки на модерните витези...

Advertisement