Connect with us

Hi, what are you looking for?

runway

Wall Street

Десетте најголеми тајни на Маите

Светот на Маите останува обвиткан со мистерии, а со тоа и многу заблуди за луѓето и нивната историја. Ова се некои од откриените тајни на Маите …

Маите не исчезнаа

Исто како што падот на Рим не значеше крај на Римјаните, падот на големите метрополи на Маите, како што е Гватемала Тикал, кој го достигна својот врв во IX век, не значи дека исчезнале домородните народи. Околу 40 проценти од 14 милиони жители на Гватемала се Маја, а јужниот дел на Мексико и полуостровот Јукатан се дом на многу претежно региони на Маите.

Не само што Маите преживеаја скоро пет века по шпанските освојувања, туку и нивните културни традиции, аграрниот начин на живот и славеничките фестивали продолжуваат. Во Гватемала има повеќе од 20 различни народи на Маите, секој со своја култура, стил на облекување и јазик, а стотици илјади Маите живеат надвор од границите.

Маите не веруваат во крајот на светот

Апокалиптичните филмови сугерираат дека луѓето од Маите веруваат дека крајот на календарот стар 5.000 години – 21 декември 2012 година – е момент на крајот на времето, но тоа не е точно. Многу Маи го слават почетокот на следниот 5.125-годишен календарски циклус исто како што го славиме новиот милениум. Но, тие не веруваат дека крајот на светот е на повидок.

Пред сè, тие се надеваат дека новото време ќе донесе поголема свесност, повеќе мир и подобро разбирање меѓу различните народи на планетата.

Античките народи на Маите го развиле концептот на нула

Неверојатниот календар на Маите се потпира на нулата како резервно место. Иако идејата за нула веројатно потекнува од Вавилонија, таа е независно замислена од Маите, веројатно во четвртиот век. Нулта на пишаниот јазик на Маите честопати беше претставена со глиф во форма на школка. Мајскиот систем на броеви се заснова на фактори 20.

Така, броевите на Маите се состојат од единици 1, 20, 400 и така натаму. За да го напишете бројот 403, на пример, Маите би го користеле симболот за една единица од 400, нула единица 20 и три единици од 1. Така е изведен терминот нула.

Голем дел од светот на Маите остана под земја

Главните места на Маите, како што се Паленке во јужниот дел на Мексико и Чичен Ица на север, се претежно ископани, но другите сè уште се под земја. Дури и Тикал, најпознатата урнатина во Гватемала, има насипи кои кријат што можат да бидат одлични храмови.

Помалку посетени места на Маите, како што се огромните Ел Мирадор и Уаксактин, лоцирани северно од Тикал во џунглата Петен на Гватемала, се само делумно ископани и возбудливо е да ги посетите за чувството дека откривте нешто посебно. Белизе, исто така, има свој удел во слабо ископани урнатини, како што е Алтун Ха, на само 30 милји од градот Белизе. На овие места можете да ги видите монументалните пирамиди.

Маите обожаваа сауни

Античката Маја уживала во сауни со парни камења. Сауната „Маја“ сè уште е популарна и им се нуди на посетителите на хотелите и одморалиштата „Маја“ ширум светот. Античките градови на Маите граделе сауни од камен или кал, кои биле користени за здравје и духовно исполнување.

Маите комбинирале вода со огнени камења за да создадат пареа, а понекогаш додавале и суви лисја во смесата. „После некое време, ќе забележите дека се потите“, објави волонтер на Гватемала во Мировниот корпус во 2011 година, „и дека слојот нечистотија, она што тие го нарекуваат трева, се одделува од вашата кожа и вашиот ум“.

Земјата на Маите е вулкански активна

Ланец вулкани минува низ Гватемала, а неколку се уште се активни. Од туристичкиот град Антигва Гватемала, често може да се види како вулканот Фуего дува чад или исфрла огнени ластари, особено ноќе.

Недалеку од Антигва се наоѓа вулканот Пакаја, кој еруптира непрекинато со години. Патничките агенти во Антигва продаваат дневни тури каде што можете да пешачите неколку метри од стопената лава.

Бели реки ја преминуваат земјата на Маите

Повеќето луѓе, кога зборуваат за рафтинг во Централна Америка, помислуваат на Костарика. Но, Гватемала има едрење од светска класа, како што е реката Рио Кахабон, која нуди не само возбудливо возење, туку и можност да се сретне со локалните Маите кои живеат на брегот на водниот пат на џунглата. Реката Усумацинта тече долж границата на Мексико и Гватемала, а речните екскурзии застануваат на урнатините како што е Пиедрас Неграс, на страната на Гватемала од границата.

Крвавите спортови беа важни во античкиот свет на Маите

Многу градови на Маите имале игралишта каде екипи од најдобрите спортисти се обидувале да се победат едни со други. Тешките фудбалски топки често биле изработени од тврда гума, а некои научници веруваат дека во нив ставаат човечки черепи.

Игрите беа културни спектакли придружени со човечки жртви. Не сите се согласуваат дека губитниците им биле понудени на боговите. Водичот од Тикал цврсто верува дека овие биле победниците, тврдејќи дека умирањето во Тикал било прашање на чест.

Некои пирамиди на Маите се изградени да одразуваат астрономски настани

Не е тајна дека Маите биле напредни астрономи, но помалку е познато дека многу од големите градби на Маите, како што е пирамидата на Ел Кастиloо (Храмот на Кукулкан) во Чичен Ица, рефлектираат астрономски настани.

За време на рамноденицата, брановидна сенка „налик на змија“ се лизга по северната страна на скалилото. Причината за ова е аголот под кој сонцето ги осветлува деветте главни тераси. Исто така во Чичен Ица е Ел Каракол, познат како опсерваторија, кој е поврзан со орбитата на Венера. Предното скалило на Ел Каракола е насочено кон најсеверната позиција на Венера, а аглите на зградата се совпаѓаат со положбата на сонцето при изгрејсонце во летната краткоденица и на зајдисонце во зимската краткоденица.

Никој не знае што го предизвика ненадејниот пад на цивилизацијата на Маите

Почнувајќи од осмиот век и забрзувајќи во деветтиот, градовите на Маите нагло опаднаа. Нивното население или умираше или се повлекуваше од овие големи метрополи. Културите што развија високо напредни системи за наводнување, земјоделството, астрономијата и градежништвото, како и сложените социјални структури, брзо се распаднаа. Никој не знае зошто.

Некои од теориите се: интензивирање на војната меѓу градовите-држави на Маите, пренаселеност што доведе до деградација на животната средина во форма на осиромашена почва и климатски промени кои се резултат на уништувањето на шумите. Други теории сугерираат дека проширувањето на владејачката класа на кралството и свештениците и постојаното барање за екстраваганција на храмовите, создадоа нерамнотежа во која веќе немаше доволно продуктивни работници.

Advertisement
Advertisement

Прочитај

Cotton Club

И покрај фактот дека шоуто Burberry Spring / Summer 2021 се одржа без гледачи во шума близу Лондон, креативниот директор на брендот Рикардо Тиши...

Green Tea

Нови опции наместо вообичаениот зачин. Солта е еден од најчестите зачини. Иако конзумирањето во умерени количини не треба да биде причина за загриженост, прекумерното...

Cotton Club

Прекрасна, модерна и неодолива фризура е целта на прилично голем број жени. Токму поради оваа причина, за да изгледате модерно и неодоливо, ви донесовме...

Fine Living

Секси потпис е лично впечатливо секси движење на жената – маневар на кој размислува нејзиниот партнер со часови откако достигнал оргазам, со денови потоа,...