Connect with us

Hi, what are you looking for?

runway

Wall Street

Водни луѓе, морски номади: Водата е нивно природно живеалиште! Тие излегуваат на брегот само кога треба! (ФОТО)


Децата скоро не знаат да одат на копно, затоа што се родени и израснати на вода.

Луѓето Бахау од Малезија живеат скоро целосно на море, односно на дрвени колиби веднаш над морската површина. Кога одат, тоа го прават на потпорници што се издигаат веднаш над површината на водата.

Уживаат во животот во водите на кристално чистото море. Дури и деца на возраст под четири години знаат да ловат риба, октопод и јастог, а тоа го прават од чамци со кои самите управуваат.

Овие луѓе заработуваат со продажба на риби и морски плодови на луѓе кои живеат на копно, купуваат што им треба на островот и потоа се враќаат во нивната колонија на вода.

Постои легенда според која овој народ првично живеел во кралството. Нивниот крал имал ќерка која исчезнала за време на бура на море. По наредба, целото кралство тргна да ја бара и бидејќи не ја најдоа, тие решија никогаш да не се враќаат на копното затоа што не ja исполнија наредбата на кралот и затоа што сметаа дека повеќе не се достојни за копното.

Advertisement
Advertisement

Прочитај

Fine Living

Додека ограничената креативност е болка со која сите сме се соочиле во оваа пандемија, некои брендови ни даваат надеж дека светот сè уште оди...

Route 66

Калифорнискиот start-up Zero Labs си поставиле занимлива цел, да ги трансформира класиците на американската автомобилска индустрија, а моделот Bronco од Ford бил меѓу првите...

Cotton Club

За само месец и половина ќе дојде календарската зима, а утринските температури веќе не информираат за тоа. Секој ден станува постудено, а ние постепено...

Fool Moon

Иако убавината е во окото на оној што гледа, гледајќи стари фотографии од актери од минатиот век, не можеме да не забележиме дека тие...