Connect with us

Hi, what are you looking for?

runway

Fine Living

Таблица за спиење: Кога и на која возраст децата треба да си легнат?

За да бидат подготвени и да се одморат за нов ден, децата треба да си легнат до одредено време, а сето тоа зависи од тоа кога ќе се разбудат. Еве колку децата треба да спијат по возраст.

Графиконот опфаќа возраст од 5 до 12 години, покажува дека децата на возраст од пет години треба да легнат од 18:45 до 20:15 часот, во зависност од времето кога ќе се разбудат.

Во меѓувреме, децата на возраст од 11 и 12 години треба да бидат во кревет во секое време од 20.15 до 21.45 часот.

Ако петгодишно дете стане во 6:30 часот наутро, тој или таа ќе биде подготвен за спиење во 19:15 часот. Но, ако се разбуди малку подоцна, како во 7 часот наутро, тој ќе биде подготвен за спиење во 19:30 часот. Осумгодишно дете кое ќе стане во 6,45 часот наутро, ќе биде подготвено за спиење во 20,15 часот, а доколку се разбуди во 7,30 часот, треба да си легне во 21 часот.

Ова е препорачана количина на спиење за секоја возрасна група, од бебиња до тинејџери.

Новороденчиња (до три месеци): од 2 до 17 часа.

Доенчиња (четири до 11 месеци): од 12 до 15 часа

Бебиња (од една до две години): од 11 до 14 часа.

Деца од предучилишна возраст (три до пет години): од 10 до 13 часа.

Училишна возраст (од шест до 13 години): од 9 до 23 часа.

Тинејџери (од 14 до 17 години): од 8 до 10 часа

Коментар од нашиот педијатар

Нашиот педијатар исто така коментираше за препорачаните количини на сон. Дубравка Зелиќ.

– Ова се оптимални вредности или просеци. Сепак, тие не се однесуваат на целото население. Ние секогаш гледаме на тоа според Гаусовата крива. Повеќето се под тоа ѕвонче, но имаме и такви кои спијат многу повеќе и многу помалку и тоа е предизвикано од единственоста на секоја индивидуа. Генерално, овој график е точен – рече др. Зелиќ додаде зошто е важно децата добро да спијат.

– Во сон, телото се релаксира, не сме изложени на никаков стрес, така што телото се одмара и собира енергија – објасни таа.

Учениците би, како што препорача д-р. Зелиќ, тие треба да бидат во кревет најдоцна до 22 часот, а кога детето ќе спие зависи од родителите.

– Ако родителите се ноќни птици, тогаш тие веројатно толерираат децата да бидат и ноќни птици. Сепак, ова го крши биоритмот кај децата и децата се навикнуваат на тој ритам, а потоа се будат наутро без сон. Родителите со сонот на детето мора да ги координираат своите активности, што значи дека не треба да тропаат низ куќата, да ја држат светлината до 1, 2 часот наутро, да гледаат филмови или да пишуваат на мобилни телефони. Родителството не е само задоволство, туку и обврска – заклучи др. Зелиќ.

Advertisement
Advertisement

Прочитај

Green Tea

Таа има 50 години и е најубавото тело во Холивуд. Џенифер Лопез очигледно има добри гени, но работи и многу напорно за да ги...

Wall Street

Судејќи според ова, 2020 година е навистина лоша година за сите… Како и да е, за Фу Чунсијао, колекционер од Хонг Конг, на кого...

Fool Moon

Со цел да ги разгледаме подетално сите карактеристики на астролошките знаци забавни, женски и „свесни за модата“, ќе се запознаеме со секој од нив...

Fine Living

1. Фраери што не се држат до личната хигиена. Не само што ми паѓаат на ум само момци кои имаат холивудска насмевка, но апсолутно...