Connect with us

Hi, what are you looking for?

runway

Fine Living

Седум работи што покажуваат дека веројатно сте поинтелигентни од просечните

Истражувањето на списанието „Бизнис инсајдер“ покажува некои однесувања и одлики кои се поврзани со повисоко ниво на интелигенција од просекот. Ова, се разбира, не треба целосно да се земе здраво за готово – тоа е само статистика и просек, тоа не значи дека веднаш ќе станете поинтелигентни ако купите мачка.

1. Вие сте најстарото дете

Истражувањето спроведено во 2007 година меѓу припадниците на норвешката војска покажа дека најстарите браќа и сестри во семејство имаат повисок коефициент на интелигенција. Сепак, ова не е генетски определено, но научниците веруваат дека тоа е затоа што родителите генерално посветуваат поголемо внимание на своето прво дете во воспитувањето, отколку на оние кои ќе се родат подоцна.

2. Вие сте музикални

Во 2011 година, спроведено е истражување на група деца. На едната група деца учеле ликовна уметност, а на другата музика. За само 20 дена, 90 проценти од децата во музичката група покажаа знаци на повисоко ниво на вербална интелигенција.

3. Вие сте непушач

Студија спроведена во 2010 година во Израел врз група мажи на возраст од 18 до 21 година покажа дека пушачите имаат помал коефициент на интелигенција од непушачите. Студија спроведена на 20 000 млади мажи покажа дека просечниот коефициент на интелигенција кај непушачите е 7.

4. Вие сте слаби

Здравото тело е тесно поврзано со здравиот ум. Француско истражување од 2006 година открило дека дебелите учесници се сеќаваат на 44% од зборовите, додека потенките учесници се сеќаваат на 56% од зборовите на вербален тест.

5. Вие сте левак

Во 2007 година беше спроведена студија на 643 лица, која покажа дека леваците се поинтелигентни од десните. Истражувањата исто така сугерираат дека леваците се повеќе склони кон дивергентно размислување, што е една од најважните карактеристики на креативноста.

6. Имате мачка

Студија од 2014 година покажа дека луѓето кои претпочитаат кучиња се поотворени, додека луѓето кои претпочитаат мачки се поинтелигентни.

7. Вие сте високи

Студија спроведена во 2009 година покажа дека постарите деца постигнуваат подобри резултати на тестовите за интелигенција. Студија објавена на веб-страницата на Националниот центар за информации за биотехнологија на САД тврди дека се покажало дека и повисоките луѓе имаат повисок IQ.

Покрај тоа, истражувањето од Принстон сугерира дека постарите деца постигнуваат малку подобри резултати на когнитивните тестови.

Advertisement
Advertisement

Прочитај

Wall Street

Дали некогаш сте го почувствувале тој нагон во себе да станете истражувач на новиот свет? Некој што храбро шета низ пустина, џунгла и кој...

Fool Moon

Иако поминаа 22 години од снимањето на првата епизода, привлечноста на „Сексот и градот“ воопшто не попуштила. Новите генерации ги откриваат „старите / новите“...

Fool Moon

Сигурни сме дека досега неколку пати сте имале можност да слушнете за контроверзниот дизајнер, Филип Плaјн. Неговиот најнов потег – употребата на златни хеликоптери...

Fool Moon

Мерилин Монро своевремено беше Норма Џин, а клучниот чекор во нејзината трансформација во икона за убавина и сексапил е благодарение на нејзиниот шминкер Алан...