Connect with us

Hi, what are you looking for?

runway

Fine Living

Еве како се уверивме дека сакаме да бидеме Данци кога ќе пораснеме (Видео)

Час и половина чиста аудио-визуелна среќа за фантастична идеја што ни докажува дека не е сè толку скапано во овој развој на човештвото што безглавно оди напред во насока на технолошкиот „развој“. За почеток, би сакал да го сумирам мојот ентузијазам со документарниот филм „Making a Mountain“ во режија на Рика Селин Фокдал и Каспар Аструп Шредер, што наскоро ќе можете да го видите за прв пат како дел од онлајн изданието на филмскиот фестивал DA2.

За секој просечен Македонец, овој дански документарец што ја следи изградбата на „најеколошкиот согорувач за ѓубре во светот“, како што тие често го нарекуваат футуристичкиот проект КопенХил, изгледа како неостварен сон. Од тој сон сме одделени светлонсни години од различен менталитет, толку различен што понекогаш се прашувате зошто некој колективно како држава не нè посвојува, негува и не помага да прераснеме во квалитетни возрасни луѓе кои знаат да организираат малку подобар живот. Во тој случај, би сакал да ме усвојат Данците.

Документарниот филм „Како да се изгради планина“ нè води во Копенхаген во 2011 година. Се одржа тендер, архитектонската компанија BIG (Bjarke Ingels Group) која аплицирала со визионерска идеја да изгради печка за отпад чиј покрив ќе се користи за спортско-рекреативен центар. Компанијата BIG, предводена од генијалниот архитект Бјарк Ингелс, победи на натпреварот. Девет години подоцна, официјално беше завршен проектот за изградба на ски планина во средината на Копенхаген, наречен Amager Bakke, исто така познат како CopenHill. За време на деветте години изградба, имало некои мали перипетии, размислувања, сомнежи, бидејќи Данците понекогаш „се жалеле“. Но, овој урбан, импресивно еколошки на неколку нивоа, приказната е завршена и една година по нејзиното отворање имаме можност да погледнеме фантастичен документарец за напредокот на човекот, еколошката свест и визијата што поттикнува на акција. И тука гледате дека е можно. Но, не кај нас, туку во Данска.

Бидејќи во Данска нема ридови или планини, Данците одлучија да направат цивилизациски чудо – согорувач на ѓубре од 41 000 000 квадратни метри – во омилен рекреативен парк во градот. Веќе споменатиот алпски ски-центар е изграден на закосен покрив на самиот согорувач, додека до врвот може да се искачите пеш, а тука е и најголемата карпа за бесплатно искачување во светот од 85 метри. И тоа не е сè. Имено, CopenHill годишно претвора 440 000 тони отпад во чиста енергија. Согорувачот прима отпад што го произведуваат околу 600.000 жители и 50.000 деловни субјекти. Овој отпад делумно се рециклира додека остатокот се согорува и со тоа се произведува електрична енергија и топлина за да се загреат истите домаќинства во областа. Додека се случува вистинска мала зелена индустриска револуција во зградата без да се меша во производството на електрична енергија, животот од надвор цвета и живее. Скијачката патека CopenHillе долга 400 метри и се спушта од највисокиот врв на зградата, висок 90 метри, до основата со вртење од 180 степени во средината на патеката.

Advertisement
Advertisement

Прочитај

Fool Moon

Елизабета Втора ќе го помине овој Божиќ во раскошниот замок Виндзор. Кралската резиденција веќе е украсена за Божиќ – претставници на британското кралско семејство...

Fine Living

Во минатото се граделе планински куќи, односно викендици, така што нивните покриви косо „паѓале“ сè до нивните темели… Иако се многу привлечни по изглед,...

Green Tea

Зимата е голем непријател на вашата кожа ако не и обезбедите соодветна заштита. Многумина често прибегнуваат кон професионални и скапи препарати за да ја...

Fool Moon

Покрај фактот дека постои пандемија во светот, сезоната на настинки и алергии започна и затоа треба да се грижиме за нашето здравје колку што...

Advertisement