Connect with us

Hi, what are you looking for?

runway

Four Seasons

Aвстралискиот национален парк Какаду, еден од најпознатите природни резервати

Гранд Кањонот, националниот парк Кругер и националниот парк Англиски езерски округ се неколку од најпознатите природни резервати во светот и со добра причина. Овие земји се оставени настрана за да се зачува нивната неверојатна природна убавина, огромните предели и како прибежиште за дивиот свет и кои треба да се ценат за генерациите што доаѓаат. Северната територија на Австралија има свој сет на природни чуда што заслужуваат место меѓу најубавите светски национални паркови и ниту едно попознато од националниот парк Какаду.

Северната територија е најмалку населена држава во Австралија. Тој е огромен и со големина колку Тексас, но има помалку од 250.000 жители. Регионот е благословен со разновидни пејзажи што нудат различен сет на искуства во зависност од годишното време. Календарот за одмор е поделен главно во две сезони, влажна и сува сезона. Сувата сезона нуди топло климатско бегство за Австралијците на југ, избегнувајќи ги студените зими. Влажната сезона е сосема поинаква, ова е време на постојан дожд и поплави. Тоа е време на речиси непостоечки туризам, но сепак е идеално време да одите за да избегнете гужва и практично да имате некои од овие неверојатни знаменитости.

Национален парк Какаду

Националниот парк Какаду е еквивалент на Австралија на националните паркови Јелоустоун или Јосемити во Соединетите држави. Тоа е масивно. Со големина над 7500 квадратни милји, тој е најголемиот национален парк во Австралија и половина од големината на Швајцарија. Низ паркот има груби црвени карпи, издлабени од земјата со две милијарди години геолошка историја и кои сега нагло се пробиваат на 1000 метри над рамнините подолу. Никогаш нема да се заборават глетките на паркот, прекрасните водопади и мочуриштата и дивиот свет со кој секој посетител сигурно ќе се сретне.

Националниот парк Какаду е во сопственост и го водат домородни луѓе чии посетители се среќаваат и растат за да ја разберат нивната култура и како земјата е составен дел од нивниот начин на живот. Многу од туристичките водичи се локални и израснати во областа. Додека сте во Австралија и Какаду, ќе го слушнете терминот „грмушка тука“, кој се однесува на обилните домородни растенија и животни. Повеќе од 50.000 години, овие луѓе живееле надвор од земјата, наоѓајќи храна и лекови во растенијата што растеле околу нив. Водите изобилува со секаков вид риба и диви животни, од барамунди до рак од кал и сѐ што е помеѓу. И земјите се исполнети со храна од кенгур до птици и влекачи.

Дивиот свет

Националниот парк Какаду е еден од најголемите природни паркови во Австралија што треба да се посети. Заедно со Големиот корален гребен и Улуру, навистина е неверојатна пустина исполнета со 2.000 различни видови растенија пронајдени во дождовните шуми, реки со мангрови и крајбрежни поплави дебели со мочуришна трева до очите.

Дивиот свет изобилува со волаби, бандики. За твитерџиите, не станува многу подобро од ова со 280 видови птици, една третина од птиците во Австралија, со егзотични видови од свирки од пајки до гуски, пет видови на ловци, чудни Јабируси слични на штркови и море со бели гради. орли кои се издигнуваат високо во потрага по следниот оброк.

Турата ја водат од локални автохтони водичи кои го споделуваат своето знаење, љубов кон земјата како и традициите на својот народ по пат. Надвор од забележувањето на неверојатниот див свет, тие исто така споделуваат приказни за нивната поврзаност со Какаду, како нивните предци изработувале алатки и оружје, како и секојдневни предмети, како што се правење чинии од дрвјата од хартиена кора. Тие дури и ги раскажуваат приказните за тоа како локалните жени ги одвраќале крокодилите со помош на звуци и плескање за да можат да соберат вода и да се капат во овие води исполнети со крокодили. 

Рептилите ги има во изобилство и со гоани, змии, желки и, се разбира, крокодили. Австралијците имаат чуден начин да се однесуваат на нив со свежа вода и поагресивните крокодили со солена вода или со Ауси линго, свежи и солени. Постојат преку 10.000 крокодили со солена вода, кои можат да пораснат и до 20 стапки во должина, пронајдени низ Какаду, одржувајќи го балансот на кревкиот екосистем.

Крстарење по жолта вода

Во зависност од тоа кога одите на Какаду, вашето искуство во патувањето ќе биде сосема поинакво. За време на влажната сезона, реките и билабонгите се прелеваат, многу патишта се под вода и се чини дека целата област е едно големо мочуриште. Спротивно на тоа, за време на сувата сезона, целата област е сува, освен за повремениот Билабонг кој е постојана копнено затворена водена дупка.

Крстарењата по„жолта вода“ се одржуваат преку целата година и нудат сафари за реки кои ги носат гостите низ прекрасната „жолта вода Билабонг“ по водните патишта низ морничавите шуми од дрвја од хартија и мангрови слични на мочуришта. Ќе видите прекрасни розови и бели вода лилјани и целата област не е ништо помалку од која го одзема здивот. Овие мочуришта се здружуваат со диви животни и во и над водата. Ова е фантастична земја на фотограф и набљудувач на птици додека се вивнуваат, седат и пленуваат одозгора. Гостите ќе видат диви животни како што се диви коњи, биволи, егзотични птици и, се разбира, крокари. Овие врвни предатори се територијални, така што водичите знаат каде да ги најдат, па дури и ги знаат по име, додека седат во чекање за својот наивен плен, демнат под површината или се појавуваат како екстремитет на дрво замрзнат на бреговите на реката.

Хеликоптерска турнеја Какаду

Националниот парк Какаду е невозможно целосно да се цени од земја, со автомобил, пеш или брод. Како што би рекле во Австралија, за да ја заобиколите главата, треба да го видите одозгора преку турнеја со авион или хеликоптер. Горе, одозгора, можат да влезат во изолирани области недостапни по копно за да видат драматични наноси и карпести формации, широко отворени рамнини, огромни мочуришта, па дури и говеда и вода биволи кои од оваа височина повеќе личат на мравки.

Но, она што гостите најмногу ќе го негуваат, особено за време на влажната сезона, се водопадите. Тие се неверојатни не само по својата убавина, туку и за да ја видат огромната моќ на водата додека грми над карпите пред да каскадираат во длабочините подолу.

Какаду Ер ги носи гостите со воздушен поглед на парковите и неколку водопади, ткаејќи се низ пукнатините приближувајќи се доволно блиску за целосно да ја ценат убавината и силата на водопадите. Најдраматичен од нив се водопадите Џим Џим каде водата се урива 650 подолу и Твин водопади кои се делат на два водопади рамо до рамо во најнеобична глетка.

Убир

Има бескрајни богатства за истражување низ најголемиот национален парк во Австралија. Убир е икона на овој Национален парк на УНЕСКО запишано како светско наследство што посетителите никогаш нема да го заборават. Колку и да е карпеста формација која го одзема здивот и гледа над огромната савана подолу, исто така е свето место од културна важност за Абориџините кои живееле во овие области од памтивек. За време на влажните сезони, патот до Убир не е прооден, освен со обиколка бидејќи патиштата се под вода. Тоа значи дека едно од најпопуларните локации на Националниот парк Какаду е резервирано за неколкумина кои се превезуваат со возвишени автобуси со 4WD, кои изгледаат како хибрид помеѓу приколка за трактор и автобус со лови лови.

Откако патниците се во вода , станува јасно зошто патиштата се потопени до 10 метри под вода. Во еден момент е дури и премногу длабоко за транспорт 4WD, бидејќи поплавениот поток Магела се прелева и го зазема околното земјиште, со што се бара од гостите да стигнат до другата страна со чамци обезбедени од културното крстарење Гулујамби. Попатно, експерти од Абориџините укажуваат на птици, риби од желки, како и на растителниот свет додека се движиме низ потопеното мочуриште од дрвена хартија.

Во минатото на Убир, турнејата ја водат научни водичи кои ја проучувале историјата и луѓето од таа област. За да стигнете до видиковецот, планинарењето се пробива низ четката и фауната до драматични карпести формации украсени со древни карпести уметнички локалитети од пред илјадници години. Водичот посочува дека, и покрај тоа што може да се појават, ова не се само уметнички дела заради уметност. Ова се teachingидови за учење каде што луѓето од земјата ја научија следната генерација за животот, како и за она што тие го нарекуваат абориџинска митологија или приказни за соништата, приказни што објаснуваат како настанале овие природни формации и самиот живот. Какаду има концентрација на сочувани уметнички дела на Абориџините со некои кои датираат преку 20.000 години, што покажува дека луѓето тука се најстарите од сите луѓе на Земјата.

Крстоносниот пат е на пат до крајната дестинација, Убир, која е карпеста форма на врвот на столбот што овозможува незаборавен поглед над околните поплавни области подолу. Нејзината убавина е трогателна, слично на погледот за прв пат над Гранд Кањонот или Зермат Матерхорн.

Абориџински културен центар Ворадјан

Националниот парк Какаду е двојно наведен од УНЕСКО и за природното и за културното значење. Какаду и историјата на народот Бинињ и Мунгги и имаат испреплетена историја.

Всушност, абориџините живееле во Какаду повеќе од 65.000 години, што ги прави најстарата жива култура на земјата. Абориџинскиот културен центар Ворадјан е идеално место за да поминете неколку часа за да стекнете поголемо разбирање и ценење за луѓето и нивната богата култура. Во непосредна близина на центарот се наоѓа уметничка галерија и продавница за подароци, каде што можете да видите локални сликари и ткајачи како ги создаваат своите прекрасни слики и занаети, како и продавница за спомен за да ги вратите дома.

Центарот е развиен од племињата Бинињ и Мунгги и вклучува експонати со нивните лични приказни, како и интерактивни видеа и лични артефакти. Еве идеален начин за подобро разбирање на луѓето кои живееле во Какаду и околните региони илјадници и илјадници години.

Многу патници ќе дојдат до до Какаду преку националното поминување на времето во Австралија, караванирање инаку познато како подвижни домови, ДВ и кампери. Какаду има неколку места за тоа, како и кампување на хардкор шатори и вреќи за спиење. За оние од нас кои претпочитаат малку елеганција со нашата потрага по природа, Cooinda Lodge Kakadu прави идеална основа за истражување на паркот. Локацијата е идеална, кратка прошетка до крстарењата „жолта вода“ и е во близина на културниот центар „Ворадјан“, водопадите „Џим Џим ,“, „Твин водопади“, „Нурланџи“, и неколку прошетки. Ложата нуди оаза со луксузно сместување, шатори што викаат, како и места за безброј кампери што ќе ги видите во паркот.

Cooinda Lodge Kakadu е идеално место за да ја положите главата по долгиот ден авантури. Одморалиштето со целосна услуга нуди комплекс од капацитети, вклучувајќи бар и бистро во австралиски стил со внатрешна и надворешна трпезарија. Ложата се наоѓа на засенчени паркови со широка рекреативна област со голем покриен базен и грото.

Сместувањето не разочарува ниту со современ дизајн и целосно наместени бунгалови со телевизија, сопствена бања и палуба за двор. Глејмерите се добро згрижени, како и со удобна постелнина и богат декор на домородно ткаење и уметнички дела, како и палуба и мебел за отворено.

Mеркур Какаду Крокодилски Хотел

Кога станува збор за семејни места за престој во Какаду, хотелот Крок е институција за северна територија. Она што е толку чудно во ова одморалиште со 110 соби е тоа што е изградено во форма на, да, точно, крокодил. Хотелот се врти со глава како област за влез и прием, таму подалеку, е уметничка галерија со домородни уметнички слики и диџеридуи, голема целодневна трпезарија и бар. Во центарот на крокот е голем базен и простор за игра за семејство, за да се разладите по долгиот ден истражување. Околу базенот се сместувања комплетно со се што ви треба за удобен престој, вклучително и сопствена бања со када и тераса за уште една порција свеж воздух.

Ресторанот со шведска маса е идеален за полнење по долг ден со фокус на кујни од локално потекло и тука од грмушки или јадења направени од автохтони состојки. Во барот се служат низа вкусни пијалоци придружени со чинии за дегустација на тука со кенгур, бивол и деликатеси од крокодил.  

Некои места на земјата, за среќа, се добро сочувани за идните генерации. Националниот парк Какаду е такво место. Од огромната големина до географските формации, дивиот свет, мочуриштата и поврзаноста со абориџините, Какаду е едно од најспецијалните места на Земјата.

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Прочитај

Fine Living

Приватните авиони се дел од секојдневниот живот на најбогатите луѓе во светот, но очигледно, овој модел ќе биде достапен само за некои од нив…...

Fool Moon

19-годишникот е фудбалер на Форт Лодердејл. Ромео Бекам во моментов живее во Мајами, откако ги заврши студиите во Обединетото Кралство на почетокот на оваа...

Four Seasons

Кога актерот Марлон Брандо го купи приватниот остров Териароа, по снимањето на „Бунт на Баунти“ на блиските Тахити и Муреа, тој го опиша островот...

Cotton Club

По импресивниот успех во Париз, Шангај и Лондон, изложбата „Кристијан Диор: Дизајнер на соништата“ наскоро ќе ужива долго во Музејот во Бруклин, во Њујорк....

Advertisement