Connect with us

Hi, what are you looking for?

runway

Four Seasons

8 Светско чудо? Прекрасен воден парк кој функционира веќе 1500 години

Опкружена со блескав портокалов песок и енергични мајмуни кои љубопитно ги набљудуваат минувачите со надеж дека ќе добијат храна, гордо стои Сигирија, древна карпеста тврдина и археолошки локалитет во централна Шри Ланка.

Во моментот на пандемијата местото е потивко од вообичаено бидејќи нема илјадници туристи кои се распрашуваат за пештерите на вулканската „Лавовска карпа“ висока 370 метри. Првично, таму имало будистички манастир, а малку подоцна, во петтиот век, кралот Касјапа таму изградил комплекс што некои го сметале за осмо светско чудо. На врвот на мистичното ремек-дело на природата е палатата со портата од тули на Лавот, која некогаш предизвикувала стравопочит во форма на огромен крал на животни.

Денес, фантазијата ја будат само преостанатите шепи на лавот, како и сликите на небесните нимфи, кои стилски потсетуваат на фреските од Ајанта. Некои веруваат дека на сликите всушност се прикажани 500 наложници кои биле на служба на кралот. По патот до врвот има малтер полиран до висок сјај, каде што се направени најстарите записи на синхалски јазик.

Но, подножјето на карпата со долната палата и огромна рамнина со ѕидови, водени ровови и градини фасцинира не помалку. Градините Сигирија не се само најдобро зачуваните водни градини во Јужна Азија, туку и една од најстарите уредени во светот. Во петтиот век им поминале важни гости, одејќи по патеката по повеќе од 1.200 скалила што водат до палатата. Играта на симетрија и асиметрија која се спојува со природата навистина предизвикува восхит.

Градините се состојат од три различни, но меѓусебно поврзани делови: водни градини, пештери и кружни тераси. Уметнички украсените базени, фонтани, потоци и платформи кои некогаш ги посетувале изведувачите и ги изведувале во павилјони, денес би биле еквивалент на луксузно одморалиште за богатите. Изненадувачки детален дизајн е само почеток на приказната за водните градини. Софистицираниот систем за вода е неверојатен поради начинот на кој функционира: познавањето на хидрауликата и гравитацијата создаде воден спектакл од подземни тунели до базени и фонтани, кој работи без проблеми речиси 1.500 години подоцна.

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Прочитај

Fool Moon

Има голема разлика во годините меѓу овие познати парови, но иако се на мета на секојдневни критики, нивната љубов нема граници. Големата разлика во...

Green Tea

Дали знаевте дека ова овошје е природен лек за холестерол, крвен притисок и циркулација? Во написот што следи откријте ги сите негови придобивки за...

Cotton Club

Денот на вљубените е совршена можност да се препуштите на љубовта, а доколку сакате малку да ја подигнете температурата и да го направите овој...

Wall Street

Суперхероите можат да постигнат големи подвизи, вклучувајќи и милиони долари, а за тоа сведочи и продажбата на уникатната страница од стрипот Спајдермен, која неодамна...

Advertisement