Connect with us

Hi, what are you looking for?

runway

Four Seasons

Турско верување кое ги создало најубавите куќички за птици

Денес, бројните куќички за птици имаат повеќе ката, некои имаат балкони и сите се украсени со бројни орнаменти и детали. Повеќето од нив дури биле изградени на сончевата страна …

Секој што шетал по улиците на Турција, не може а да не забележи колку Турците сакаат мачки. Седејќи по ориенталните кафулиња, спиејќи на облеката во раскошните продавници, шетајќи во прекрасните џамии… Но, токму поради надолниот поглед, многумина не увидуваат колку Турците ги сакаат птиците.

Затоа, следниот пат погледнете ги фасадите и ќе видите куќички за птици во форма на вистински мали отомански палати. Машала, живеејќи со стил!

Верувањето дека птиците носат среќа резултирало со изградба на куќи за гулаби, врапчиња и други птици кои живеат во нив и одгледуваат потомство. На ова се надоврзува верувањето дека кој ќе изгради куќа за птици прави добро дело кое нема да биде заборавено на денот кога ќе дојде „конечниот суд“.

И како што е можно и возможно, така и куќите не се обични. На почетокот, околу 14 век, куќичките за птици биле прилично едноставни. Но, како што растела моќната империја, нејзиното богатство почнало да се одразува на секој чекор.

Така, денес, многу куќички за птици имаат повеќе ката, некои имаат балкони, а сите се украсени со бројни орнаменти и детали. Се разбира, приоритет е птиците да се чувствуваат безбедно во нив, но зошто да не дадете се од себе? Повеќето од нив се изградени дури и на сончевата страна, а ние почнуваме да се прашуваме дали ќе видиме кафулиња и амами за птици…

И турскиот поет Мехмет Заман Сачлиолу им ги посвети овие мисли: „Ѕидовите на нашите куќи треба да бидат дом на птици кои со задоволство ќе ги рашират своите крилја кога ќе слушнат детска смеа. Дури и кога е зима надвор, сонцето треба да грее од нашите ѕидови и нашата радост треба да им дава топлина на птиците…“

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Прочитај

Green Tea

Дали знаевте дека ова овошје е природен лек за холестерол, крвен притисок и циркулација? Во написот што следи откријте ги сите негови придобивки за...

Cotton Club

Денот на вљубените е совршена можност да се препуштите на љубовта, а доколку сакате малку да ја подигнете температурата и да го направите овој...

Wall Street

Суперхероите можат да постигнат големи подвизи, вклучувајќи и милиони долари, а за тоа сведочи и продажбата на уникатната страница од стрипот Спајдермен, која неодамна...

Four Seasons

Туристите најчесто го посетуваат во август, кога се одржува Еразмус турнирот на витези и кога може да се видат спектакуларните битки на модерните витези...

Advertisement