Connect with us

Hi, what are you looking for?

runway

Four Seasons

Тешко е да се поверува дека сè уште постои вакво нешто: Откријте ја најдобро чуваната тајна на Швајцарија

Поради недостаток на патишта во Гимелвалд, жичарата Шилторн застанува, а има и екстремна пешачка патека опремена со челични скалила…

Доколку сакате да уживате во недопрената природа и спектакуларните предели, мир и тишина, но и одличното швајцарско сирење – Гимелвалд е совршено место за вас. Ова село се издига 1367 метри над долината Лаутербрунен и помеѓу планините Шилторн и Јунгфрау.

До ова живописно место во кантонот Берн не може да се стигне со автомобил. Поради недостаток на патишта во Гимелвалд, жичарата Шилторн застанува и има екстремна пешачка патека опремена со челични ваги (via ferrata) што ја поврзува со блиското село Морен.

Недостатокот на традиционален сообраќај не загрижува нешто повеќе од 130 жители кои постојано живеат таму. Навикнати се на бавното темпо во подножјето на планините, како и на реченицата што обичните патници ја изговараат само секој пат кога доаѓаат во посета: „Не верувам дека постои такво нешто“.

Жителите на Гимелвалд се занимаваат со земјоделство, сточарство и туризам, и во секој дом е можно да се купи сирење направено од домашно млеко. Старешините велат дека има повеќе крави во селото отколку поштенски сандачиња, па затоа не е изненадувачки што децата играат во „шталите“ наместо „дома“.

Довербата и заедништвото што владее во Гимелвалд е толку силна што населението ќе ви овозможи да влезете во нивниот дом без да тропате, да изберете и да земете сирење по ваш избор, а потоа да ги оставите парите. Тие се убедени дека сте искрени и дека нема да ги измамите.

Гимелвалд, исто така, некои го нарекуваат најдобро чувана тајна на Швајцарија. Тоа е едно од ретките преостанати места во оваа европска земја каде што луѓето живеат без премногу стрес, како што живееле нивните прадедовци.

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Прочитај

Fine Living

Многу сопственици на куќи денес, барем оние што можат да дизајнираат свој дом, избираат винарски визби како една од клучните простории… Кога треба да...

Wall Street

Просторот за криптовалути сега вреди над 2 трилиони долари, и сите од производители на автомобили од висока класа до луксузни туристички компании се борат...

Fool Moon

Пинк често се смета за женствена, несериозна, нежна, романтична … но низ историјата ја носеа моќни жени кои беа незаборавни во фустани во различни...

Cotton Club

Новиот простор од 800 квадратни метри ќе го содржи најдоброто од овој бренд, вклучувајќи колекции Ready-to-Wear, чанти, чевли и додатоци. Исто така, ќе содржи...

Advertisement