Connect with us

Hi, what are you looking for?

runway

Four Seasons

Спектакл на карст и зеленило: Место каде што „растат“ камени шуми, а „одмараат“ џиновски змејови

Јужнокинескиот карст на почетокот звучи како евтина роба од Ebay, но не мора да биде. Во овој случај, зборуваме за нешто толку вредно и непроценливо што интервенираше и УНЕСКО.

Јужниот дел на Кина е карстна област која зафаќа речиси половина милион квадратни километри и е еден од најубавите примери на пејзажот на (суп) тропските дождовни шуми.

На пример, Вулонг Карстот содржи огромни дупки, природни мостови и пештери. Гигантските дупки се создадени поради уривање на таванот на пештерата и го прават еден од најголемите дупки во светот. Еден од нив е висок над 500 метри и 600 метри во дијаметар.

Камените природни мостови ја преминуваат реката Јангшу и ги носат имињата на змејови: Небесниот змеј, Азурниот змеј и Црниот змеј. Сите три се високи помеѓу 220 и 290 метри и ширина од 124 до 193 метри.

Друга атракција се прекрасните пештери, меѓу кои се издвојува пештерата Фуронг, долга речиси три километри. И најубавото нешто – отворена е за посети.

Либо ќе ве маѓепса со карпите во облик на кула, ридови и долини и речни пештери. Мали етнички заедници исто така живеат тука, зачувувајќи разновидна локална култура и села создадени од стари дрвени куќи.

Посетителите се воодушевени од зеленилото на реката што минува низ местото во десетици мали водопади и зеленилото на густите шуми. За да го доживеете одблизу, можете да изнајмите брод и да се опуштите во мирно патување низ смарагдните тиркизни води.

Тука е и селото Суогеј. Овде се крие легендата за девојка која е принудена да оди со човек што не го сака, но сепак избрала да се претвори во камен. Тој камен го носи нејзиното име денес, а целата приказна е лајтмотив на Фестивалот факел, кој се одржува тука секоја година.

Така наводно била создадена камената шума Шилин со своите неверојатни форми и бои на варовнички карпи, поради што и научниците и „обичните“ луѓе ја нарекуваат чудо на природен феномен. Имено, карпите што се креваат овде кон небото многу потсетуваат на сталагмити или скаменети дрвја.

Патем, Кина ги категоризира своите туристички атракции со буквата А. Атракцијата која има само едно А е оценета како најслаба, а „најсилната“ атракција носи пет букви А. Има само 279 од нив во целата земја, што значи тие се привлечни, добро сочувани, добро поврзани, безбедни, чисти, итн.

Камената шума Шилин добила четири букви А, но сигурни сме дека ќе добие повеќе од вас откако ќе застанете пред камените џинови и зјапате во ова волшебно чудо.

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Прочитај

Fine Living

Многу сопственици на куќи денес, барем оние што можат да дизајнираат свој дом, избираат винарски визби како една од клучните простории… Кога треба да...

Wall Street

Просторот за криптовалути сега вреди над 2 трилиони долари, и сите од производители на автомобили од висока класа до луксузни туристички компании се борат...

Fool Moon

Пинк често се смета за женствена, несериозна, нежна, романтична … но низ историјата ја носеа моќни жени кои беа незаборавни во фустани во различни...

Cotton Club

Новиот простор од 800 квадратни метри ќе го содржи најдоброто од овој бренд, вклучувајќи колекции Ready-to-Wear, чанти, чевли и додатоци. Исто така, ќе содржи...

Advertisement