Connect with us

Hi, what are you looking for?

runway

Four Seasons

Народ кои живее под голема камена маса: Карпите на Бандијагара го зачувуваат стариот дух на Африка

Во модерно време, ништо повеќе не изненадува – искривени згради, куќи од обратна страна, секаква комбинација на материјали и форми … А сепак, кога ќе видиме нешто навидум едноставно и природно како живеалишта во карпи, ние сме шокирани како љубопитни деца. Затоа, еве повеќе фасцинантни изненадувања што преживеале стотици години скриени во сувите, пусти региони на Африка.

На југоистокот од Мали, недалеку од границата со Буркина Фасо, се наоѓаат карпите на Бандијагара. Оваа песочна висорамнина е висока околу 500 метри и долга дури 150 километри.

Но, ова не е само геолошки значајно чудо на природата што нè фасцинира одново и одново. Бандијагара зачувува нешто друго – нејзините жители и античките обичаи.

Денес, луѓето Догони живеат на карпите на Бандијагара. Додуша, тие не се првите кои доаѓаат тука. Пред нив биле племињата Телем и Толој, каде подигнале прекрасни населби.

Тие дури мртвите ги закопувале високо во карпите поради честите поплави во низините. Исто така граделе тајни тунели во карпите што ги спасиле кога француските колонизатори дошле во Африка – тунелите ги криеле, но исто така обезбедувале добра стратешка позиција од која можеле да видат дали доаѓа непријателот.

УНЕСКО ги наведе карпите на Бандијагара како светско наследство во 1989 година, како една од најимпресивните пејзажи и песочни висорамнини во Африка со својата карактеристична архитектура.

Африкански гради од заборавени обичаи

Карпите на Бандијагра се наоѓаат во источниот дел на Мали, во регионот на Мопти. Тоа е најразвиениот дел од земјата во однос на туризмот – не само поради фасцинантните карпи, туку и поради луѓето Догони кои живеат тука.

Нивните обичаи, церемонии и фестивали во гради се златни за антрополозите и истражувачите, но и за „обичните“ патници. Тие се нарекуваат една од најмистериозните луѓе во светот, и кога ќе ги видите нивните шарени, маскирани ритуали на танцување, ќе разберете зошто.

Нивната митологија е поврзана со sвездата Сириус и поттикнува имагинативни врски со вонземјани, ритуалите имаат длабока симболика, а самиот животен стил ја рефлектира старата, традиционална Африка која полека исчезнува…

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Прочитај

Green Tea

Дали сте изненадени? Белите заби се идеални за убавината. И повеќето се стремат да ја постигнат познатата „холивудска насмевка“. Сепак, дали е тоа добро...

Cotton Club

Славниот актер, продуцент и производител на пенливо вино, се испроба во улогата на моден дизајнер, благодарение на новата соработка со брендот Brioni… Холивудскиот миленик...

Four Seasons

Уште на влезот се чувствува чудна енергија која не доаѓа од овој свет… Таинственото место кое се наоѓа во близина на Атина речиси никој...

Route 66

Како што дефинира речникот, супернова е експлозија на sвезда… Сега, благодарение на брендот Pagani , тој израз претставува и неверојатен хиперавтомобил со цена од...

Advertisement