Connect with us

Hi, what are you looking for?

runway

Four Seasons

Назад во историјата: 5-тe најважни градови на Римската империја

Градот Александрија се сметал за интелектуална престолнина на Империјата, уште од времето на древниот Египет бил интелектуално најнапредниот дел од светот….

Во екот на својата моќ, Римската империја се протегала низ територијата на Западна Азија, Северна Африка и голем дел од Европа, особено областа околу Средоземното Море. Во тоа време Римјаните ја имаа најсилната војска на светот и тоа беше основата на нивната моќ. Империјата остави длабоко влијание врз модерната култура, законодавство, архитектура, уметност и наука. Ве водиме низ градовите кои биле темел на Империјата во кои најлесно ќе му пристапите на духот на Стариот Рим.

Рим

Денес, главниот град на Италија бил и главен град на античката империја. Неговото влијание било огромно и растел како што растела моќта на Римската империја. Повеќе од 1.000 години, Рим се смета за најсилниот и најважниот град во светот. Нејзината географска положба, близината на реката Тибар и близината на Медитеранот во голема мера придонеле за нејзиното значење. Град на моќниот сенат, општество и забава. Во модерен Рим ќе наидете на бројни потсетници од таа славна ера. Најпознат од нив е веројатно Колосеумот, а до него се наоѓаат Пантеонот и Римскиот форум.

Ефес

Ефес бил важен трговски центар и иако станува збор за грчки град, тој е подарен на Римската империја и бил главен град на азиската провинција. Во тоа време во градот живееле околу 250.000 луѓе и бил важен центар на христијанството. Ефес денес е турски град во кој се чувствува духот на Стариот Рим.

Картагина

Римјаните ја окупирале Картагина за време на пунските војни која била срамнета со земја, а потоа повторно изградена поради нејзината геополитичка локација. Се наоѓала во областа на денешен Тунис и посетителите можат да ги видат остатоците од амфитеатарот, термалните бањи и бројните римски вили.

Александрија

Овој град се сметал за интелектуална престолнина на Империјата. Научници, математичари и филозофи се здружиле во овој, тогаш втор по големина град. Уште од времето на древниот Египет, тој е интелектуално најнапредниот дел од светот. Остатоците од прекрасната библиотека сè уште сведочат за многубројните посетители за тоа колку знаење стекнато таму го задолжи светот денес.

Константинопол

Главниот град на Римската империја на исток бил дел и од Патот на свилата и од Патот на зачините и исклучително важен трговски центар. Градот бил замислен како „нов Рим“ и поради неговото геополитичко значење, набрзо станал многу богат и моќен град. На крајот владетелот на Константинопол станал владетел на целата империја. во областа на стариот Константинопол денес се наоѓа Истанбул, величествениот економски и културен центар на Турција, кој изобилува со споменици од златното доба на Римската империја.

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Прочитај

Cotton Club

Компанијата Тифани и Ко. се претстави во Дубаи со најскапото парче накит во својата историја – ѓерданот „World’s Fair“. Неговата цена се проценува на...

Fine Living

Орландо Блум пред да се вери со Кејти Пери, живеел во егзотична вила на Беверли Хилс. Но, по раѓањето на неговата ќерка и претстојниот...

Fool Moon

Стрелците во астрологијата се опишани како среќни луѓе, кои засекогаш остануваат деца во нивните души. Ова е знак кој се стреми кон љубов и...

Green Tea

Кога зборуваме за здравјето, неизбежно е да се спомене и имунитетот, бидејќи тоa не штити од разни инфекции и болести. И кога велиме имунитет,...

Advertisement