Connect with us

Hi, what are you looking for?

runway

Four Seasons

Земјата на фараоните и древната култура: 5 прекрасни чуда на стариот Египет кои мора да се видат

Сфингата е митско суштество со тело на лав, а главата може да биде овен, сокол или човек…

Љубителите на архитектурата но и на археологијата секако уживаат кога ќе дојдат во Египет. И како да не, кога многу чуда се случиле уште во времето на древниот Египет, а од нив колку толку се зачувани и можете да ги видите со свои очи!

Долината на кралевите

Се наоѓа на западниот брег на Нил во близина на Луксор и се гробишта на фараоните на Новото кралство на древниот Египет (16 – 11 век п.н.е.). Овде се откриени многу различни гробници, од индивидуални до сложени подземни гробници во кои почиваат цели семејства. Сепак, далеку најпознатата гробница овде е таа на Тутанкамон, која британскиот археолог Хауард Картер ја пронашол во 1922 година речиси недопрена по повеќе од три илјади години.

Храмот во Едфу

Изграден е за време на Птоломејското Кралство (периодот од смртта на Александар Македонски до Клеопатра). Храмот е посветен на богот Хорус и неговата сопруга Хатор. Поради подемот на христијанството и потребата на црквата да ги потисне паганските обичаи, овој храм речиси целосно исчезнал на крајот на IV век, а еден дел од просторот бил сериозно оштетен од пожар, каде многу релјефи биле уништени. Сепак, денес тоа е место кое многу туристи сакаат да го посетат.

Џосеровата пирамида

Оваа скалеста пирамида била првата што ја изградиле древните Египќани. Висок е речиси 62 метри, а првиот голем споменик е изграден од камен. Фараонот Џосер одлучил неговиот гроб да биде во „Сакара“, во близина на кралската престолнина, градот Мемфис каде што живеел. Според легендата, пирамидата била изградена во скалеста форма, за да може Џосер полесно да му пријде (скали) на сонцето кога патува во задгробниот живот.

Голема сфинга

Се наоѓа во Гиза и се смета за уникатен споменик на древниот Египет. Сфингата е митско суштество со тело на лав, а главата може да биде овен, сокол или човек. Легендата вели дека за време на освојувањата на Наполеон, некои од неговите тела на сфинги случајно му го скинале носот, но до ден-денес, тој останува само згодна историска легенда.

Големата пирамида во Гиза

Иако се три, овојпат ќе се задржиме на најголемите. Тие се наоѓаат во близина на Каиро, а најголемата е позната и како Кеопсова пирамида. Висока е неверојатни 139 метри и се градела дваесетина години. На неа работеле 100.000 мајстори, а биле потребни повеќе од два милиони камени блокови. Да речеме дека Кеопсовата пирамида е единственото античко чудо на светот зачувано до денес. Втората пирамида е висока 136 метри, а третата 65.

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Прочитај

Cotton Club

Компанијата Тифани и Ко. се претстави во Дубаи со најскапото парче накит во својата историја – ѓерданот „World’s Fair“. Неговата цена се проценува на...

Fine Living

Орландо Блум пред да се вери со Кејти Пери, живеел во егзотична вила на Беверли Хилс. Но, по раѓањето на неговата ќерка и претстојниот...

Fool Moon

Стрелците во астрологијата се опишани како среќни луѓе, кои засекогаш остануваат деца во нивните души. Ова е знак кој се стреми кон љубов и...

Green Tea

Кога зборуваме за здравјето, неизбежно е да се спомене и имунитетот, бидејќи тоa не штити од разни инфекции и болести. И кога велиме имунитет,...

Advertisement