Connect with us

Hi, what are you looking for?

runway

Four Seasons

Занзибар добива уникатна Домино кула

Занзибар неодамна ги објави своите планови за изградба на највисокиот облакодер во субсахарска Африка, во близина на западниот брег на познатиот архипелаг Танзанија.

По завршувањето, ќе стане најголемиот хотел во Источна и Централна Африка. Именуван како „Занзибар Домино комерцијална кула“, овој облакодер, кој ќе има огромни 370.000 квадратни метри и мешана употреба, е инспириран од обликот на серијата домино и се состои од 360 „фигури“ кои се движат кон платформата за набудување на врвот.

Кулата вредна 1,3 милијарди долари, дизајнирана од xCassia, ќе содржи луксузни хотели, 560 апартмани, терен за голф, капела за венчавки и марина за јахти и крстосувачи во нејзината база. Мудрик Рамадан Сорага, министер за економија, труд и инвестиции во Занзибар, изјави дека овој проект ќе ги нагласи „напорите на властите да донесат што е можно повеќе домашни и странски инвеститори во овој дел од светот“.

Коментирајќи, Жан-Пол Касија, основач на истоимената компанија xCassia, рече: „Прво скициран во Париз во 2009 година, врз основа на споменот на мојот покоен татко, кој играше домино со мене и моите два сина, сонував изградба на овој проект повеќе од десет години. Ги имаше сите карактеристики на икона, кои се импресивни. Сѐ што недостасуваше беше вистински инвеститор и локација каде што тој ќе стане дел од реалноста “.

Слично, за време на церемонијата на потпишување помеѓу групата AICL, Единбург Кроуленд Менаџмент и xCassia, извршниот директор на Кроуленд Менаџмент, Емануел Умох, изјави: „Зградата, која ќе го носи името ,,Комерцијална кула Занзибар Домино” и ќе биде едно од главните меѓународни знаменитости, ќе промовира туризам, култура и бизнис можности во овој дел од светот “.

Во моментов, највисоката зграда на овој континент е кулата Леонардо во Јоханесбург, со 55 ката.

Zanzibar is getting a unique Domino Tower

Zanzibar is getting a unique Domino Tower

Zanzibar is getting a unique Domino Tower

Zanzibar is getting a unique Domino Tower

Zanzibar is getting a unique Domino Tower

Zanzibar is getting a unique Domino Tower
Zanzibar is getting a unique Domino Tower

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Прочитај

Fine Living

Наместо непотребно горење на дрва, што денес е вообичаена практика поради хиперпродукција и при која се ослободуваат штетни емисии на јаглерод диоксид во атмосферата,...

Four Seasons

Јужнокинескиот карст на почетокот звучи како евтина роба од Ebay, но не мора да биде. Во овој случај, зборуваме за нешто толку вредно и...

Fool Moon

Карл Лагерфелд, великанот на светската модна сцена, беше еден од најголемите таленти на 20 век и во исто време колекционер со ненаситна жед кога...

Green Tea

Резултатите од истражувањето се многу интересни… Врската помеѓу мирисот и уживањето во храната е јасна и одамна е документирана. Но, дали некогаш ви текнало...

Advertisement