Connect with us

Hi, what are you looking for?

runway

Four Seasons

Духовноста на Јапонија

И покрај технолошкиот напредок, секојдневниот живот на Јапонците е сѐ уште исполнет со духовност. Повеќето од жителите на земјата практикуваат многу мали ритуали кои имаат корени во религијата Шинто, а културата на Јапонија е под големо влијание на будизмот.

Во Начи, во светиот регион Кумано, на југот од најголемиот јапонски остров Хоншу, атмосферата во голем отворен шинтоистички храм е повеќе секуларна отколку света. За разлика од христијанските цркви или будистичките храмови, луѓето овде не одат со помеко темпо и не зборуваат под здив. Тие се шетаат со брзина посоодветна за градскиот пазар или плоштад.

Во далечината можете да го видите прекрасниот водопад Начи како паѓа од девица и света шума по карпа длабока 133 метри. Начи не е само име за водопад и место, туку и за светилиште и за богот на водопадот. Сѐ е едно во шинтоизмот, најстарата религија во Јапонија базирана на митологија и обожување на природата. Светилиштето Начи не ја обожува само Иза Нами – врховната јапонска божица на која е посветен храмот. Иако таа, заедно со нејзиниот божествен сопруг Иза Наги, е творец на светот, побожните луѓе најчесто се молат на Начи – богот на тој водопад.

Не е важна целта, туку патувањето
Начи е една од дестинациите на која ќе сакате да го истражите духовниот живот на таа земја. Иако западњаците генерално мислат дека Јапонците се толку технолошки напредни што веќе не се побожни, за време на вашиот престој во Јапонија, ќе сфатите дека јапонската култура е проткаена со две главни религии – Шинто и Будизам. Забележав, на пример, дека секојдневниот живот е полн со мали ритуали кои имаат корени во традицијата на Шинто. За подобро запознавање со оваа древна религија, решив да посетам важни шинтоски светилишта – меѓу нив и Начи.

Како и повеќето верници, стигнав до светилиштето Начи по камени чекори од истоименото место. Побожните меѓу верниците стигнуваат до светилиштето по древен, камен-поплочен пат, кој води повеќе од сто километри низ шумата. Јапонците од главниот град на Империјата – Кјото – еднаш направија аџилак на ист начин. Дури и врховните владетели по секуларната служба тргнаа пеш по долгото патување до регионот Кумано каде што се наоѓа Начи. Кумано е света земја населена со богови, сметана од Јапонците од памтивек, па многумина, вклучувајќи ги и врховните владетели, го избраа ова место за пензионерските денови.

Денес, има помалку кои избираат да го поминат целиот аџилак пеш, но сѐ уште има такви. Доволно е да се види уморен аџија како излегува од шумата на секои десет минути. Во бела облека за аџилак, тој поминува низ ториите, светата врата на храмот и го положува на земја својот ранец и стапчето на кое се закачени sвона за да ги истераат мечките и злите духови. Се измива со малку вода за да се исчисти, доаѓа во главното светилиште, го повлекува јажето за да ѕвони, плеснува двапати со рацете, се поклонува и заминува. Целиот ритуал трае само една минута или две.

Го прашувам аџијата каква е смислата што по повеќедневно патување во Начи, тој поминува само неколку минути на својата дестинација, во самото светилиште. „Тоа не е важна цел“, ми одговара кратко и јасно, „туку процесот на пристигнување, патување“.
Шинтоизмот значи тоа. Шин-до. Бог и Патот. Патот кон Бога. Зборот доаѓа од кинескиот збор тао и значи пат, процес. Шин пак значи ками. Ками е термин кој не се преведува на хрватски – тоа е божествена душа која е во сѐ, жива и нежива. Ками се нешта и суштества, луѓе и богови, и безброј пантеони на јапонски богови и сите други богови од различни политеистички и монотеистички традиции. Ками почива во сѐ, така што може да се обожува насекаде, но некои места сѐ уште се сметаат за свети. Без разлика дали станува збор за планина, дрво, камен, река, водопад или објект изграден од човечки раце, доколку се смета за светилиште, се верува дека е полесно да се дојде во контакт со камила. Каде и да било нешто што е признато како свето, би било означено со голема врата наречена тори. Минувањето низ таа врата го симболизира преминот во царството на поголема светост. Тори секогаш стои на влезот во храмовите Шинто, но понекогаш стои сам пред некое прекрасно место во природата.

Тивки Шинто богови
Шинтоизмот е древна јапонска анимистичка и политеистичка религија стара колку и самата Јапонија. Тој не ја знае светата книга или збирот правила, но особено ја цени ритуалната чистота. Нечистотијата сама по себе не е осудена, но верниците се охрабруваат да се очистат од време на време за да имаат повеќе среќа и мир во животот. Затоа има света вода на влезот во секој храм, која ги мие дланките и устата.

Колку и да изгледа шинтоизмот теоретски интересен за духовно западните западњаци, тие често се разочаруваат кога го гледаат како работи во храмот. Посетите на верниците во храмот најчесто се сведуваат на фрлање пари и желба за богатство. „Нема филозофија на Шинто“, вели Мизумото Наојуки, 42-годишен социолог од Начи, кој студирал во Соединетите држави и се здобил со докторат за споредба на јапонското општество со западното. „Шинто боговите молчат, не ни даваат одговори. Наместо да се прашуваме „Зошто сум тука?“, „Зошто живот?“, Се прашуваме „Како можам да живеам подобро?“

„Во Шинто, боговите не се важни“, продолжува Мизумото. „На Запад, Бог е нешто многу, многу поголемо од човекот, а во Јапонија понекогаш е помал од човекот. Значи, не е важно дали се молиме на еден или повеќе богови. Луѓето честопати не знаат ниту на кој бог се молат. На пример, отидов во мал храм до мојата куќа од моето детство и неодамна дознав дека овој храм е посветен на дванаесетте богови чии имиња сѐ уште не ги знам. Ние на јапонски јазик немаме еднина и множина како тебе. За нас, зборот ками објаснува еден бог, како и дванаесет од нив. Во Шинто, не е важно, важно е – долг процес на учење и разбирање. Тоа е најголемата разлика помеѓу Јапонија и Западот. Западњакот ги има одговорите понудени во Библијата, а Јапонците мора да ги најдат сами “.

Спојување на религиите
Во 6 век, будизмот започнал да продира во Јапонија од Кина. Бројни еминентни свештеници беа испратени во Кина за образование, и по нивното враќање основаа нови секти на будизмот. Едно од најпознатите и денес најраспространетите насоки, таканаречениот езотеричен будизам, беше донесен од Кина во почетокот на 9 век од монахот Кобо Даиши. На врвот на ридот Која, на половина пат помеѓу Кјото и Куман, тој доби простор од императорот за изградба на храмови. Таму ја започна познатата линија за проучување на будистичката филозофија и практикување будистичка медитација, која продолжува до денес. Постојат многу насоки на будизмот во Јапонија, како што е аскетски бундизам шугендо или најраспространетиот и најпознат Зен будизам на Запад.

„Будизмот во Јапонија не го замени или потисна анимизмот, туку се спои со него“, ми рече Мизумото. „Разбирањето на оваа мешавина на будизам и шинтоизам во Јапонија е клучно за разбирање на јапонската култура и Јапонците“.
Ниту будизмот ниту шинтоизмот не се религии на начин на кој го разбираме терминот. Шинтоизмот е всушност збир на обичаи што човекот вредно ги извршува со цел да ја поврзе својата сегашност со безбројните духови на предците од минатото. Будизмот, од друга страна, е филозофија базирана на учењата на еден човек – Буда. Шинтоизмот смета дека божествената душа живее во целиот свет, во сѐ што постои, а будизмот ја нагласува илузорноста и непостојаноста на овој свет.

Од 127 милиони Јапонци, 119 тврдеа дека се Шинто и 91 Будисти. Тој факт сам зборува за тоа колку двете практики се измешани во Јапонија. Повеќето Јапонци ќе речат дека шинтоизмот е религија на овој живот, додека будизмот се занимава со прашања на душата и животот после смртта. Така, ритуалите на раѓање, брак, жетва и деловни успеси се слават во храмовите во Шинто, а погреби се одржуваат речиси исклучиво во будистичките.

Јасуо Јамамото, Јапонец со потекло од Кумано, кој живее и работи во Загреб веќе 15 години, но планира наскоро да се врати во Кумано, ми даде интересна споредба на Јапонија и Западот. „Кога будизмот дојде во Јапонија, тој не ги помести или истреби древните локални анимистички верувања, туку се спои со нив. И двете култури се култури на мирот, па иако се разликуваат по многу нешта, можат совршено да коегзистираат. Од друга страна, како што христијанството се ширеше низ Европа, анимистичките верувања беа истребени. Христијанството потоа го колонизираше светот, а потоа војниците и капитализмот. Јапонците го сфатија ова навреме, па во 16 век, по доаѓањето на првите мисионери, го забранија христијанството “.

„Знаете еден Бог кој ви остави Библија која вели што е добро, а што е лошо“, продолжи Јамамото. „Ние на Исток не го разбираме светот на тој начин. За нас е многу тешко да судиме што е добро, а што не. Факт е дека денес монотеистите на Запад с increasingly повеќе ги гледаат негативните страни на својот систем, така што с increasingly повеќе се свртуваат кон други политеистички, пантеистички традиции. Верувам дека полека доаѓа време кога Јапонија ќе може да ги понуди своите духовни вредности на светот “.

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Прочитај

Fool Moon

Има голема разлика во годините меѓу овие познати парови, но иако се на мета на секојдневни критики, нивната љубов нема граници. Големата разлика во...

Green Tea

Дали знаевте дека ова овошје е природен лек за холестерол, крвен притисок и циркулација? Во написот што следи откријте ги сите негови придобивки за...

Cotton Club

Денот на вљубените е совршена можност да се препуштите на љубовта, а доколку сакате малку да ја подигнете температурата и да го направите овој...

Wall Street

Суперхероите можат да постигнат големи подвизи, вклучувајќи и милиони долари, а за тоа сведочи и продажбата на уникатната страница од стрипот Спајдермен, која неодамна...

Advertisement