Connect with us

Hi, what are you looking for?

runway

Four Seasons

Дрвото што го смени светот: Европски плоштад каде е украсен првиот бор

Кога нешто се случило пред повеќе од 500 години, не е лесно да се каже каде завршуваат фактите и каде започнува легендата – но летонските експерти тврдат дека првата елка била украсена во Рига. Традицијата наводно се родила на најголемиот пазар во Европа, со површина колку девет фудбалски игралишта, каде има повеќе од три илјади трибини што ги посетуваат до сто илјади луѓе за време на викендот. Ова место е вклучено и во списокот на светско наследство на УНЕСКО.

Обичајот за украсување на дрвото наводно започнал во 1510 година, кога локалните трговци го украсиле со вештачки рози, танцувале и се радувале околу него, а потоа во текот на ноќта ги палеле. Дури и денес, натписот во камен може да се прочита во Рига, на кој на осум јазици се вели дека ова е местото каде што е поставена првата јавна елка.

Дваесет години подоцна, Французите купуваа дрвја на пазарот, ги носеле дома – но не ги украсувале. Дрвјата што беа продадени не требало да бидат повисоки од еден метар и дваесет сантиметри. На почетокот на 17 век, во Германија било вообичаено да се украсуваат дрвја со јаболка, а со текот на времето, остатокот од Европа го прифатил овој празничен обичај.

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Прочитај

Fine Living

Приватните авиони се дел од секојдневниот живот на најбогатите луѓе во светот, но очигледно, овој модел ќе биде достапен само за некои од нив…...

Fool Moon

19-годишникот е фудбалер на Форт Лодердејл. Ромео Бекам во моментов живее во Мајами, откако ги заврши студиите во Обединетото Кралство на почетокот на оваа...

Four Seasons

Кога актерот Марлон Брандо го купи приватниот остров Териароа, по снимањето на „Бунт на Баунти“ на блиските Тахити и Муреа, тој го опиша островот...

Cotton Club

По импресивниот успех во Париз, Шангај и Лондон, изложбата „Кристијан Диор: Дизајнер на соништата“ наскоро ќе ужива долго во Музејот во Бруклин, во Њујорк....

Advertisement