Connect with us

Hi, what are you looking for?

runway

Four Seasons

Вечна љубов: Последните земји во светот каде немате право на развод

Дознајте пред фатално да се заљубите на следното патување…

Ако ви кажеме дека постојат само уште две земји во светот каде што нема развод, за што би се сомневале? Некој може да помисли дека ова се мини острови на Пацификот за кои никој не слушнал, но ќе бидете изненадени.

Ова се две добро познати земји. Забраната во едно има логика бидејќи станува збор за Ватикан, кој е специфичен по многу нешта, па многумина дури и не го бројат. Но, што се случува – на Филипините? Откријте пред фатално да се заљубите на вашето следно патување.

Сè додека смртта не нѐ раздели

По Втората светска војна, разводот едноставно беше забранет на Филипините. Семејството се смета за светилиште и столб на општеството што треба да се зачува – барем на овој начин. Преовладува мислењето дека легализацијата на разводот ќе го наруши општествениот поредок и ќе ја ослаби институцијата брак.

Денес, тоа е голем проблем за оние за кои бракот е извор на проблеми, особено за сиромашните жени кои страдаат од семејно насилство. Но има и многу кои сакаат да започнат нов живот и да имаат слобода на избор.

Она на што незадоволните Филипинци можат да се надеваат од бракот е евентуалното поништување на бракот, но за оваа постапка е потребно да се исполнат голем број критериуми, а за тоа се потребни години и чини многу. Исто така, постои можност за посебен живот, каде што тие го делат својот имот, но сепак остануваат во брак. Дури и оние што ќе се разведат надвор од државата ќе се соочат со компликации при нивното враќање.

Единствената група на општество на која е дозволен развод се муслиманите, кои според нивниот религиозен закон имаат право да се разведат од брачниот другар.

Уште колку долго треба да се чека?

Минатата година не беше толку лоша за Филипинците желни за промени. Имено, властите конечно покренаа иницијатива за донесување закон со кој ќе се дозволи развод за несреќните младенци. Ова предизвика жестоки дебати во земјата.

Многу Филипинци поддржуваат легализација на разводот, додека Католичката црква, конзервативците и десничарските партии не се задоволни од оваа идеја. Со оглед на нивното силно влијание во општеството, останува да се види како овој заплет ќе се разоткрие и дали „сè додека смртта не нè раздели“ можеби конечно ќе стане „додека судот не нè раздели“?

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Прочитај

Cotton Club

Импресивната колекција создадена од Вирџини Виард, инспирирана од делото на Жан Кокто, е претставена на уникатно место на југот на Франција. Женски фигури шетаа...

Route 66

Rolls Royce претстави нов уникатен модел создаден во соработка со реномираниот јапонски архитект, Кенго Кум ​… Rolls Royce Dawn нарачана е специјално скроена да...

Fool Moon

Иако реалното шоу Keeping Up With The Kardashians заврши, славните сестри се уште се во центарот на вниманието… Во последните вести, може да се...

Fine Living

Ако останете без опции за купување декадентни парчиња со потписот на „Bugatti“ за да ја искажете својата љубов на најгласен можен начин кон познатиот...

Advertisement