Connect with us

Hi, what are you looking for?

runway

Green Tea

50 нијанси на проѕирно: Како да вкусите и препознаете добра вода?

Сомелиер за вода, е всушност класичен дегустатор на вода, кој според вкусот и текстурата на оваа бесценета течност, препознава важни нијанси на квалитет. Секоја вода раскажува своја приказна, а ние откривме како да откриеме што пиеме и да го избереме најдоброто за нашето здравје.

Исто како што една чаша каберне совињон е различна од мерлот и покрај фактот дека и двете суви, црвени вина, водите имаат различни вкусови, без разлика колку се суптилни нивните разлики. Постои и меѓународно признатата германска академија Думенс, каде може да се стекнете со знаења од оваа област.

Дегустаторот на вода не пие вода во големи голтки, туку ја оценува држејќи ја во уста како добро вино, но дури откако ќе ја намириса водата и, мешајќи ја во чиста чаша, ќе ја анализира со око. Професијата сомелиер за вода е сосема нова во светот. Иако овој бизнис може да изненади многумина, доволно е да се потсетиме дека најскапоцениот и највредниот ресурс на нашата планета не е ниту дијаманти ниту нафта, туку вода.

Иако речиси 70 проценти од Земјата е покриена со вода, само 2,5 проценти се вода за пиење. Од тоа, само 0,007 проценти од свежа вода е достапна за да ја задоволи жедта на 6,8 милијарди луѓе, според експертите на National Geographic. Природните ресурси за вода за пиење се повеќе се вреднуваат, а индустријата за флаширање вода е во подем, па експертите за вода, вешти во откривање на квалитетот и вкусот на водата, се повеќе се барани на пазарот.

Што е задачата на сомелиер за вода?

Сомелиерот за вода го оценува квалитетот на примарно природните минерални и изворски води, но и други води за пиење. Повеќето луѓе можат да ја забележат разликата помеѓу индивидуалните води, меѓутоа, со обука за сомелиер за вода, покрај интензивната сензорна обука, ги учите овие специфични својства и ги опишувате. Воден сомелиер презентира вода, знае како да ги нагласи нејзините карактеристики, начинот на консумирање, совпаѓање со одредени јадења, вина или други пијалоци и подготвува мени за вода, со интересни информации за одредена вода.

Која е разликата помеѓу флаширана природна минерална, изворска и трпезна вода?

Природните минерални води се разликуваат од „обичната“ вода за пиење по нивната оригинална чистота и стабилна природна минерална содржина и одредени физиолошки ефекти. Природната изворска вода е исто така првично чиста, но за разлика од природната минерална вода, не мора да има стабилен минерален состав. Ниту еден од нив не треба да биде подложен на постапки за дезинфекција, како што е хлорирање, за разлика од трпезната вода, која може едноставно да се прочисти и да се третира со „обична“ вода во која може да се додадат минерали.

Поголемиот дел од флашираната вода на европскиот пазар е природна минерална и изворска вода, за разлика од, на пример, американскиот пазар, каде што поголемиот дел од флашираната вода се прочистува и дополнително се третира со „обична“ вода за пиење.

Од што зависи квалитетот и вкусот на флашираната вода?

Бројни параметри влијаат на вкусот на водата, како што е присуството на СО2 и температурата на сервирање, но количината и комбинацијата на индивидуални минерали е особено важна. Природните минерални и изворски води, кои се заробени и наполнети од извори, ги одразуваат карактеристиките на почвата низ која минале. Некои минерали и даваат на водата специфична нутритивна важност, но влијаат и на самиот вкус.

Секоја комбинација на минерали што е доминантна во одредена вода му дава специфична нота, така што, на пример, водите на натриум хлорид и натриум бикарбонат се солени, а водите од калциум сулфат оставаат препознатливо чувство на сувост на јазикот. Водата која е богата со магнезиум и сулфати има горчлив вкус, а водата што претежно содржи магнезиум бикарбонат има специфична слатка нота.

Киселините се води што веќе извираат со одредена природна содржина на СО2, и тој исто така може да се додаде подоцна при полнење. Повисоките нивоа на аерација одат добро со повисока минерализација на водата, особено кај оние со количина на минерали повисока од 3000 mg / l. Од друга страна, негазирана вода со мала количина минерали (до 500 мг / л) и баланс на калциум, магнезиум и бикарбонат ќе има лесен и неутрален вкус, а додека пие вода со многу ниска минерализација (помалку од 50 mg / l), може да имаме чувство на горчлива празнина.

Како може лаик да го усоврши непцето на суптилните нијанси на вкус на вода? Како да правилно да се вкуси водата?

Варијациите во сетилните способности од личност до личност се одлични и повеќето луѓе не се ни свесни за нивните способности во препознавањето на вкусовите и мирисите. Важно е да можеме да се концентрираме добро на она што го правиме. Исто така, пред „вистинското“ дегустирање на вода, нема да јадеме зачинета и многу зачинета храна претходната вечер и да ставаме парфеми или парфимирани креми на денот на дегустација.

Оброкот треба да се јаде најмалку половина час пред дегустација и да не се јадат слатки или гуми за џвакање и бонбони, а пушачите треба да се откажат од цигарите најмалку еден час пред да пробаат. Најдобро време за вкус е од 9 до 11 часот, односно помеѓу појадок и ручек, кога нашите сетила се најпрефинети. За време на самата процедура за дегустација, прво се набудува изгледот на водата – транспарентност, вискозитет, распоред и големина на меурчиња и одраз на бојата; потоа мирисот, а потоа и вкусот – ставаме вода во устата, ја држиме некое време и потоа ја оставаме да ја наполни целата усна шуплина пред да ја голтнеме.

Го земаме предвид основниот впечаток за вкус (солен, сладок, горчлив, кисел, неутрален), чувство на уста, температура, вискозитет, адстрингентност, свежина, карактеристики на меурчиња … Општо земено, водата треба да биде пријатна за пиење за да сака да се земе следната голтка. се одредени природни минерални води кои не се нужно пријатни за вкусот, и се земаат насочени за специфично физиолошко влијание).

Дали е вистина дека скандинавските земји ја имаат највкусната вода?

Не би можело да се каже кои земји имаат највкусна вода. Природните минерални и изворски води се претежно од локален карактер и може да има големи разлики во видовите на природни минерални и изворски води во мала област. Постојат извори на многу различни природни минерални води и секоја е посебна на свој начин.

Експертите веруваат дека количината на вода што му е потребна на телото дневно зависи од голем број фактори. Колку внесување вода препорачувате и зошто е важно да го снабдите телото со оптимална количина вода?

Наједноставно: пожелно е секој што живее седентарен начин на живот со умерени температури да пие 8 до 10 чаши вода (1,6 – 2 литри) дневно, вклучително и природно минерални и изворски води. Во топли услови и при зголемена физичка активност и потење, внесот на вода и минерали треба да се компензира, за што сме особено свесни во текот на летните месеци. За одредени болести, упатствата за внесување вода ги дава лекар. Адекватниот внес на вода овозможува нормален развој на сите функции во телотож, и физички и когнитивни и одржување на нормална телесна температура.

Која вода е генерално најдобра за здравјето, која за подобрување на варењето и која придонесува за убавината на кожата?

Мислам дека треба да пиеме различни видови вода бидејќи така добиваме широк спектар на минерали. И газираните и негазираните води се корисни, па можеме да ги комбинираме во текот на денот. Внесот на вода што содржи калциум и магнезиум може да биде особено вреден – за нормална структура на коските и забите и виталните функции како што се работата на нервниот систем, мускулите, нормалното психолошко функционирање, производството на енергија и намалувањето на заморот. Природните газирани води, богати со минерали и бикарбонати, се препорачуваат со оброци бидејќи можат да го олеснат варењето и да имаат позитивен ефект врз функцијата на црниот дроб и жолчката, додека оние што содржат силикон се ценети за убавината на кожата.

На која температура е најдобро да се излади водата за пиење во текот на летото?

Температурата на водата зависи првенствено од личните преференции. Меѓутоа, упатствата се дека температурата на газираната вода што е пријатно освежувачка треба да биде помеѓу 7 и 10 ° C, додека за не -газирани 10 – 14 ° C или собна температура. Природната минерална вода никогаш не се сервира со мраз (освен ако мразот не е направен од иста вода).

Колку е важна селекцијата на вода во целокупната исхрана и дали вреди да се трошат повеќе пари за шише вода?

Важно е секогаш да имате достапна здрава вода од чешма, како и можност за различен избор на флаширана вода од природни извори, од кои секоја е посебна на свој начин. Треба да знаеме дека одредена диета се карактеризира со сета храна и пијалоци што ги консумираме секојдневно. Бидејќи лошиот избор на пијалоци може да го наруши целокупниот квалитет на исхраната, важно е самата вода да биде првиот избор.

Така, во вкупниот внес на разни пијалоци во текот на денот, водата треба да биде најобилна во количина. Ова е важно и за децата и за младите луѓе кои се склони да пијат различни засладувачи нивните пијалоци. Потрошувачката на вода е подобра и за оралното здравје и за телесната тежина. Се покажа дека исхраната која вклучува вода како доминантен пијалок е поврзана со поголем внес на микронутриенти и помал внес на калории и шеќер.

Природните минерални води, во зависност од нивниот состав, можат да бидат важен извор на основни минерали во нашата секојдневна исхрана, исто како што можат да бидат корисен дел од диеталната терапија за различни здравствени состојби. Поради сето ова, вреди да се издвојат пари за флаширана природна минерална вода и изворски води.

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Прочитај

Fine Living

Многу сопственици на куќи денес, барем оние што можат да дизајнираат свој дом, избираат винарски визби како една од клучните простории… Кога треба да...

Wall Street

Просторот за криптовалути сега вреди над 2 трилиони долари, и сите од производители на автомобили од висока класа до луксузни туристички компании се борат...

Fool Moon

Пинк често се смета за женствена, несериозна, нежна, романтична … но низ историјата ја носеа моќни жени кои беа незаборавни во фустани во различни...

Cotton Club

Новиот простор од 800 квадратни метри ќе го содржи најдоброто од овој бренд, вклучувајќи колекции Ready-to-Wear, чанти, чевли и додатоци. Исто така, ќе содржи...

Advertisement