Connect with us

Hi, what are you looking for?

runway

Green Tea

Ќофтиња од пилешко и костен со божествен вкус

Првите костени веќе пристигнаа на пазарите и супермаркетите, и не треба да ги оставите надвор од менито ниту оваа есен. Многумина ги обожаваат, без разлика дали се печени или варени, но „желадот на боговите“ е идеална основа за подготовка на разновидни солени и слатки јадења. Ако немате идеја што да подготвите за ручек, во продолжение ви пренесуваме едноставен рецепт за вкусни ќофтиња од пилешко и костеново што ќе ги израдуваат и младите и старите…

Питомиот костен главно расте во јужниот дел на Европа и во Средоземното Море, а некои записи тврдат дека неговото овошје е едно од првите намирници што луѓето ги консумирале.

Костените се одличен извор на диетални влакна кои го намалуваат нивото на лош холестерол во крвта, но и ја стимулираат работата на цревата, односно гарантираат подобра и поредовна столица.

Костенот е богат со калиум и фосфор, како и незаситени масти, па затоа се препорачува за луѓе кои страдаат од срцеви и кардиоваскуларни заболувања, но и за пациенти со бубрези. Покрај тоа, има значителна количина на витамини А, Б и Ц и манган, калциум, хлор, железо и магнезиум.

Покрај десертите, овој орев може да се искористи и за приготвување разновидни солени јадења, а доколку веќе не сте го направиле тоа, пробајте ги ќофтињата од пилешко и костеново што целото семејство ќе ги обожава.

Состојки:

  • 250 гр излупени и варени костени (ситно исечкајте)
  • 500 гр мелено пилешко
  • помал кромид
  • 2 чешниња лук
  • лажичка ситно рендана кора од лимон
  • Јајце
  • 1/3 чаша магдонос
  • 1/2 чаша суво бело вино
  • 1/2 чаша пилешка супа
  • 2 лажици сенф
  • 200 мл павлака со намалена содржина на маснотии
  • 50 гр бебе спанаќ

Подготовка:

За да ги подготвите ќофтињата во голема чинија, измешајте ги костените, пилешкото, кромидот, лукот, кората од лимон, јајцето и магдоносот. Мешајте убаво додека состојките не се соединат. Од добиената мешавина формирајте кнедли, ставете ги на послужавник, покријте и оставете во фрижидер околу 20 минути.

Загрејте го маслото во голема тава на средна топлина. Вметнете ги ќофтињата и печете ги околу пет минути, редовно вртејќи. Кога убаво ќе заруменат, извадете ги од положбата и оставете ги на страна.

Истурете бело вино во истата тава и варете околу една минута, или додека алкохолот не испари, така што сосот не е горчлив. Потоа измешајте пилешка супа, сенф и павлака и промешајте за да добиете хомогена смеса.

Намалете ја топлината, вратете ќофтиња во тава, покријте и варете, повремено мешајќи, осум до 12 минути. На крај, додадете го бебето спанаќ, зачинете по вкус и послужете со тестенини, пире од компири или ориз.

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Прочитај

Cotton Club

Компанијата Тифани и Ко. се претстави во Дубаи со најскапото парче накит во својата историја – ѓерданот „World’s Fair“. Неговата цена се проценува на...

Fine Living

Орландо Блум пред да се вери со Кејти Пери, живеел во егзотична вила на Беверли Хилс. Но, по раѓањето на неговата ќерка и претстојниот...

Fool Moon

Стрелците во астрологијата се опишани како среќни луѓе, кои засекогаш остануваат деца во нивните души. Ова е знак кој се стреми кон љубов и...

Green Tea

Кога зборуваме за здравјето, неизбежно е да се спомене и имунитетот, бидејќи тоa не штити од разни инфекции и болести. И кога велиме имунитет,...

Advertisement