Connect with us

Hi, what are you looking for?

runway

Green Tea

Супер трик: Како да бидете сити за две минути без да изедете ниту еден залак?

Резултатите од истражувањето се многу интересни…

Врската помеѓу мирисот и уживањето во храната е јасна и одамна е документирана.

Но, дали некогаш ви текнало дека мирисот на храната може да влијае на количината што ја јадете?

Ова е токму она што го направиле научниците од Универзитетот во Јужна Флорида, кои утврдиле дека постои директна врска помеѓу должината на мирисот на храната и нашиот апетит.

Научниците направиле два теста – кафетерија во средно училиште и во супермаркет.

Кога учениците во кафетеријата помирисале свежа печена пица од 30 секундниот распрскувач, учениците купиле пица многу повеќе од вообичаено.

Сепак, по две минути од објавувањето на овој мирис, продажбата драстично опаднала.

Во супермаркетот, истражувачите наизменично ги пуштале мирисите на свежо печени колачиња со чоколадо и јагоди, со пауза од еден час помеѓу, за да исчезне претходниот мирис.

Утврдено е дека клиентите, додека мирисале колачиња, купуваат многу повеќе здрава храна (овошје и зеленчук), додека спротивен ефект е постигнат додека доминира аромата на јагоди.

Заклучокот е дека само две минути изложеност на мирис на нездрава храна (пица и колачиња) се доволни за да ја намалиме потребата да консумираме таква храна.

– Ова се случува затоа што мозокот обично не прави разлика помеѓу изворите на задоволство, како што се мирисот и вкусот. Во суштина, на мозокот не му е грижа во тој момент дали само мирисаме или навистина јадеме – објаснува авторот на студијата, Депајан Бисвас.

– Амбиентниот мирис може да биде моќно оружје против желбата за нездрава храна. Всушност, суптилните стимуланси како мирисите можат да имаат многу поголем ефект врз изборот на храна кај возрасните и децата, отколку различните забрани и ограничувања – заклучи Бисвас, кој истакна дека се потребни дополнителни истражувања за да се утврди вистинското влијание на мирисите на храната.

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Прочитај

Fine Living

Многу сопственици на куќи денес, барем оние што можат да дизајнираат свој дом, избираат винарски визби како една од клучните простории… Кога треба да...

Wall Street

Просторот за криптовалути сега вреди над 2 трилиони долари, и сите од производители на автомобили од висока класа до луксузни туристички компании се борат...

Fool Moon

Пинк често се смета за женствена, несериозна, нежна, романтична … но низ историјата ја носеа моќни жени кои беа незаборавни во фустани во различни...

Cotton Club

Новиот простор од 800 квадратни метри ќе го содржи најдоброто од овој бренд, вклучувајќи колекции Ready-to-Wear, чанти, чевли и додатоци. Исто така, ќе содржи...

Advertisement