Ќе уживате и во процесот на подготовка и во совршениот вкус.
Кој не сака празнична магија и слатки, крцкави вкусови кои се топат во устата? Подолу е рецепт кој ќе донесе насмевка на целото семејство!
Состојки: 165 гр мед, 60 гр шеќер во прав, 250 гр маргарин или путер, 1 јајце, 1 прашок за пециво, околу 550 гр брашно, по желба малку цимет.
Кралска глазура: 1 белка и 230-250 гр шеќер.
Подготовка: Во медот додадете шеќер и промешајте да се раствори шеќерот, потоа додадете омекнат маргарин и повторно измешајте, не мора целосно да се соедини, само да нема големи грутки, потоа додадете јајце и повторно измешајте, па половина мерка брашно, цимет и повторно измешајте, па прашокот за печиво и речиси целата количина брашно од 550 гр.
Сега ќе биде потешко, нема да биде за матење, но сепак е меко, лепливо, па додадете малку брашно и замесете.
Кога ќе се замеси, треба да биде меко и речиси лепливо, најдобро е да завршите со мешањето на масата. Завиткајте во фолија и ставете го во фрижидер најмалку еден час.
Работната површина посипете ја со брашно и расукајте со сукало, а потоа со калапчињата извадете ги колачите. Печете на 180 степени додека рабовите не почнат да поцрвенуваат, треба да останат светли. Печете околу 8 до 10 минути, во зависност од рерната.
Што се однесува до подготовката на кралската глазура, белките се матат со вилушка и се додаваат 200 гр шеќер. Треба да биде погуста од јогуртот и потоа да ја додадете бојата што ја сакате. Доколку сакате повеќе бои, поделете ја смесата во неколку чинии и додадете ги боите и изматете. Доколку боите се течни, кога ќе изматите додадете во смесата една лажица шеќер во прав. Истурете во хартиена фолија, а потоа исечете ги врвовите околу 2 мм. Понатаму е сè ваша имагинација!
Совет: Кога сакате да го обоите целите џинџербред колачи, најпрво направете ги рабовите, полека и внимателно, а потоа размачкајте ја смесата со чепкалка за заби или нешто слично.