Коктелот Американо стана популарен за време на прохибицијата, а денес се меша со американско кафе за освежителна пауза …
Коктелот Американо е италијански класик кој потекнува од Милано во 1860-тите, каде што бил познат како Милано-Торино (Кампари дојде од Милано, сладок вермут од Торино). Но, како што на крајот стана популарен меѓу американските имигранти за време на прохибицијата, го доби прекарот американо. Кафе американо е еспресо (обично или двојно) разредено со топла вода.Можете да направите пијалок што содржи доволно алкохол и кофеин за да ви ја зголеми енергијата по напорниот ден или да го зачините мрзливото летно попладне.
Рецепт за Американо-Американо:
30 ml Campari
30 ml сладок вермут
1 ml ладно кафе
ледени коцки
сода
кора од портокал
Подготовка:
Во чаша за блендер измешајте ги Кампарито, вермутот и кафето. Наполнете чаша со мраз и мешајте го напитокот додека не се излади, околу 20 секунди.
Се цеди во чаша наполнета со мраз и се прелива со содата. Промешајте еднаш или двапати, украсете со кора од портокал и послужете.