Connect with us

Hi, what are you looking for?

runway

Green Tea

Пандемијата негативно влијае на наталитетот и работата на жените во Италија

Кризата предизвикана од пандемијата на коронавирусот негативно влијае на наталитетот и работата на жените во Италија, која веќе е погодена од „демографската рецесија“, се податоците презентирани денес од Националниот статистички институт (Истат).

„Климата на страв и неизвесност, како и материјалните проблеми … предизвикани од неодамнешните настани ќе имаат негативно влијание врз плодноста на италијанските парови“, изјави претседателот на Истат, Жан Карло Бланшард во парламентот.

Во Италија се родени 420 000 бебиња во 2019 година, што е најниско во последните 150 години, но оваа бројка може да падне на 408 000 годинава и на 393 000 во 2021 година, прогнозира Истата.

„Демографската рецесија што ја погоди Италија од 2015 година, резултираше со вистински колапс, кој нема еквивалент во историјата на Италија, ако не се вратиме во 1917-1918 година, време обележано со Големата војна и драматичните последици од шпанската треска“, истакна Бландардо.

Меѓу факторите кои негативно влијаат на стапката на плодност е неповолната состојба на пазарот на трудот, што особено ги погодува младите и жените.

Падот на стапката на вработеност помеѓу февруари и септември влијае на повеќе жени, 1,1 процент во споредба со -1,1 процент кај мажите.

Според Истат, последиците од кризата на пазарот на трудот предизвикани од здравствената криза ги погодија пред сè најзагрозените, млади луѓе, жени и странци.

„Пандемијата влијаеше на зголемувањето на нееднаквостите кои се веќе присутни на пазарот на трудот“, истакнува институтот.

Пандемијата уништи 80 проценти од работните места до кои дојдоа жените од финансиската криза во 2008 година. Од 2008 до 2019 година, Италија регистрираше 602 000 дополнителни работни места за жени, но беа потребни само три месеци, помеѓу април и јуни, за да се уништат 470 000 од тие работни места.

Само секоја втора жена работи во Италија, во споредба со 73 проценти во Германија, 62 проценти во Франција и 58 проценти во Шпанија. Кога станува збор за европските земји, ситуацијата е полоша само во Грција, каде се вработени 47% од жените.

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Прочитај

Fine Living

Секој од нас може да посака прекрасен и совршен одмор од соништата, во рамките на волшебните и бајковити Алпи, задолжени за создавање идеална позадина...

Route 66

Rimac Automobili на својата Фејсбук страница објави дека наскоро ќе започне сериското производство на нов електричен хиперавтомобил – моделот C_Two. Предсериската фазата започна со...

Fool Moon

Има само 22 години и за неколку минути го освои целиот свет. Инаугурацијата на Џо Бајден, како 46-ти претседател на САД, останува свежа тема....

Green Tea

Може ли да издржите барем 7 дена без слатки? Диета без јаглени хидрати е вид на диета со која се избегнуваат разни форми на...

Advertisement