Оригиналниот рецепт е тајна, така што сите рецепти се всушност варијации на темата. Мерењата се за околу 2 кг торта.
Состојки за 4 кори со дијаметар од околу 23 см:
10 белки
220 гр шеќер
200 гр грубо мелени ореви
2 лажици мелени бисквити
2 лажици брашно
Состојки за полнењето:
10 жолчки
250 гр шеќер во прав
1 кесичка ванилин шеќер
250 гр путер
2 дл слатка павлака
овошје по потреба: цреши, ананас и праски (вкупно 500-700гр).
- користете јајца од С-класа
Подготовка на кора:
Изматете ги белките во цврст шлаг, додадете шеќер и мешајте додека не се стопи. Комбинирајте ги сувите состојки и измешајте ги во белките. Печете ја кората на 150-170 степени околу 15 минути. Постапката е иста за сите четири кори, колку пати ќе ја испечете кората, толку повеќе ќе ги изматите белките. За филот изматете ги жолчките со шеќер во прав и ванилин шеќер. Мешајте додека смесата не стане густа и пенлива. Гответе го филот додека не се згусне. Изматете го путерот во собна температура и комбинирајте го со фил. Комбинирајте ја изматената слатка павлака со фил или премачкајте ја како посебен слој. Наполнете ја тортата на следниов начин: кора, фил, овошје, слатка павлака, кора, итн. Повторувајте ја постапката додека не се потрошат сите состојки. Завршете го со фил. Украсете ја тортата по желба – снегулки од бадем, коцки од ананас, зашеќерни цреши, парчиња бело чоколадо.
Белешки и совети:
Не мора да ги печете корите во тркалезни калапи, може во правоаголна форма (приближно 15 * 27 см) или квадрат (приближно 20 * 20). Ако користите малку поголеми калапи, ќе добиете пониска торта. Според овие димензии, тортата ќе биде висока околу 8 см.
Користете праски и ананас од компотот, и црешите сварете ги на кратко со 2 лажици шеќер и добро исцедете ги. За оваа мерка, користете 340 гр ананас, 200 гр праски и 200 гр цреши.Во секој ред можете да ставите различно овошје или да го мешате.. Не мора да ги користите сите три вида, туку видовите што ви се допаѓаат.
Добро гответе го филот за да не се случи да биде мек. Доколку чувствувате дека филот е течен, додадете малку ситно мелени бадеми.
За филот препорачуваме исти количини жолчки, шеќер и путер. Можете да користите маргарин наместо путер, но путерот дава многу подобар вкус.