Направете овесно брашно за само неколку минути, со единствена состојка и процесор за храна или блендер. Овесното брашно е без глутен и е совршена за додавање на слатки и солени рецепти!
Овесното брашно е без глутен, цели зрна и прекрасен извор на неколку витамини, минерали, антиоксиданти и растителни влакна. Овесот, исто така, содржи големи количини на моќни растворливи влакна, бета-глукан. Бета-глуканот е одличен за намалување на „лошото“ ниво на ЛДЛ холестерол и намалување на нивото на шеќер во крвта. Исто така, помага да се продолжи чувството на ситост. Најдобро од сè, тоа е корисно за здрави цревни бактерии.
Начин на подготовка
Додадете го овесното брашно во блендер, процесор за храна или сецко за зачини и мелете ја во прав. Во зависност од количината што ја мелете, можеби ќе треба да го направите ова во серии (особено ако користите сецко за зачини).
Кога користите блендет/процесор за храна, периодично запирајте ја машината, поместете го бокалот за да го вратите целиот овес на дното и продолжете да мешате додека не добиете фин прав.
За многу фино брашно, просејте ја смесата и повторно мелете ги парчињата доколку е потребно.
Кога сте подготвени, користете веднаш или чувајте го брашното во голем херметички стаклен сад.
Како да складирате
Домашното овесно брашно може да се чува неколку месеци (3-4) на ладно и суво место. Рок на траење ќе зависи и од тоа колку е свеж овесот и датумот на истекување, затоа имајте го тоа на ум пред да го мелете овесот во брашно.
Како да се користи
Слободно, користете го и за сурови цели. Ова вклучува додавање на смути како средство за згустување, за сурово тесто за вегански колачиња и слично. Некои луѓе може да имаат проблеми со варењето ако го јадат суров – во тој случај ставете го овесот во тенок слој и печете во рерна неколку минути на 180 степени Целзиусови пред да го мелете во прав – но тоа обично не е потребно.