Connect with us

Hi, what are you looking for?

runway

Green Tea

Есенската чорба со леќа, печурки и каранфилче освојува и со мирис и со вкус, а богата е со есенцијални витамини кои го зајакнуваат имунитетот

Есента е најдобро време за уживање во фини и здрави чорби. Иако многумина ја запоставуваат, леќата е идеална основа за подготовка на разни јадења „на лажица“ кои нема да ве држат долго во кујната. Подолу можете да најдете рецепт за чорба со леќа, печурки и домашни кнедли кои освојуваат и со мирис и со вкус…

Леќата е ризница на добро здравје што може да се чува на безброј начини. Станува збор за мешунка која се користи уште од праисторијата, а сигурно се сеќавате на чорбата од леќа која ја подготвувале вашите баби.

Леќата не содржи холестерол, има многу малку масти и растворливи и нерастворливи влакна кои помагаат во регулирањето на шеќерот во крвта. Освен тоа, леќата го стимулира варењето и е богата со многу потребно железо.

За разлика од другите, оваа мешунка може да се подготви истиот ден кога ќе се јаде и послужи, бидејќи нема потреба од претходно натопување, па затоа е идеална основа за подготовка на вкусни јадења на лажица.

Доколку немате идеја што да подготвите за ручек, во продолжение ви пренесуваме едноставен рецепт за вкусна и здрава есенска чорба од леќа и печурки со зглобови кои ќе станат дел од вашата лична готвачка по првиот залак.

Состојки:

  • 3 лажици маслиново масло
  • 1 кромид
  • 2 чешниња лук
  • 1 морков
  • 250 гр печурки
  • 1 лажица доматен концентрат
  • 100 мл црвено вино
  • 400 гр хокаидо или путер од тиква
  • 200 гр зелена или црвена леќа
  • Ловоров лист
  • литар вода
  • сол и црн пипер
  • лажичка лук во прав
This image has an empty alt attribute; its file name is shotby_omer_245938436_417453146491518_8563104867142295848_n-819x1024.jpg

За кнедли:

  • Јајце
  • малку сол
  • 2 g прашок за пециво
  • 125 гр бело или спелно брашно
  • вода по потреба

Постапка:

На загреано масло пропржете сечкан кромид, лук и моркови додека малку да омекнат. Потоа додадете ги шампињоните кои се претходно исчистени и исечени на листови со дебелина од околу 3 мм. Додадете малку сол и бибер и динстајте ги сите заедно 7-8 минути, додека печурките не ја испуштат течноста и испари.

This image has an empty alt attribute; its file name is evakosmasflores_241732174_991080888347124_4863176121556454751_n-819x1024.jpg

Потоа во средината на садот намачкајте го зеленчукот и додадете го доматниот концентрат, малку да порумени на дното од садот. Се меша со печурките и се покрива со вино и се варат 5-6 минути.

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Прочитај

Cotton Club

Компанијата Тифани и Ко. се претстави во Дубаи со најскапото парче накит во својата историја – ѓерданот „World’s Fair“. Неговата цена се проценува на...

Fine Living

Орландо Блум пред да се вери со Кејти Пери, живеел во егзотична вила на Беверли Хилс. Но, по раѓањето на неговата ќерка и претстојниот...

Fool Moon

Стрелците во астрологијата се опишани како среќни луѓе, кои засекогаш остануваат деца во нивните души. Ова е знак кој се стреми кон љубов и...

Green Tea

Кога зборуваме за здравјето, неизбежно е да се спомене и имунитетот, бидејќи тоa не штити од разни инфекции и болести. И кога велиме имунитет,...

Advertisement