Connect with us

Hi, what are you looking for?

runway

Green Tea

Главоболка или мигрена? Скоро милијарда луѓе во светот живеат со овој проблем!

Се надеваме дека никогаш не сте доживеале мигрена. Но, сигурно, познавате некој што ги има овие симптоми. Без разлика дали вие или некој близок, имате ваков вид на проблем, не сте изолиран случај.

Скоро милијарда луѓе во светот живеат со мигрена, а тоа е еден од најчестите видови на главоболка.

Од тие милијарди луѓе, три четвртини се жени.

Најчесто ги погодува луѓето на возраст меѓу 20 и 40 години, но три до четири проценти меѓу „жртвите“ се младите деца.

Се појавува поради недостаток на сон и изложеност на силна светлина, но бидејќи е почеста кај жените, таа е активирана и од хормонални промени.

Чести несакани ефекти

Меѓународното друштво за главоболка објави класификација на главоболки, затоа тие се поделени во две групи – т.н. примарни главоболки, кои вклучуваат сите видови мигрена, главоболки од напнатост и т.н. главоболки во кластери, како и секундарни, кои се јавуваат како резултат на некои патолошки настани во структурите, глави, крвни садови, како резултат на некои болести.

Ако вашата главоболка, во последните три месеци, ги ограничи вашите активности за еден ден или повеќе, ако чувствувате мачнина за време на главоболка или повраќате, ако ви пречи светлината кога имате главоболка, тогаш веројатно страдате од мигрена.

Најчестите несакани ефекти се мачна болка во средината на главата, како и зголемена чувствителност на светлина, звуци и мириси.

Точната причина за мигрена е сè уште непозната, но се смета дека се јавува како резултат на преосетливост на мозочното стебло, некои невролошки нарушувања, а виновниците може да бидат гени, стрес, недостаток на сон, продолжено изложување на силни светлосни стимули, атмосферски промени и жена и хормонални промени.

Мигрена, кај жени, најчесто се јавува пред, или во средината на циклусот, како и за време на овулацијата, додека тие обично се разредуваат за време на менопаузата.

Помал ризик

За да се намали ризикот од напади на мигрена, експертите советуваат дека е важно да научите како да управувате со стресот, да не ги прескокнувате оброците, да се придржувате на спиењето, да избегнувате силна светлина, иритирачки мириси и да бидете умерени со употреба на аналгетици.

За третман на мигрена, не земајте лекови самостојно, но задолжително консултирајте се со лекар кој ќе ви препише соодветна терапија.

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Прочитај

Cotton Club

Кити Спенсер важи за наследничка на Дијана кога станува збор за убавината, бидејќи неодоливо личи на својата тетка, а исто така кога е вкусот...

Four Seasons

Се сеќавате на сцените од американски филмови? Бескраен пат и пространство, а пред вас на хоризонтот само овие масивни планини со огнени бои. Нека...

Fool Moon

Луѓето честопати ја мешаат депресијата со тага, недостаток на надеж и слични состојби. Научете да ги препознавате главните симптоми на оваа ментална состојба. Научете...

Green Tea

Не е добро сè што гледаме на Инстаграм, колку и да е тоа во тренд, но излгеда дека матча (мачата) билката е тука за...

Advertisement