Connect with us

Hi, what are you looking for?

runway

Green Tea

Ви се јаде нешто слатко? Пробајте тарт со смокви и паста од бадеми

По враќањето од одмор, совршено е да се почестите со калоричен десерт по неколку месеци откажување и одржување на вита линија за на плажа. За да го засладите горчливото враќање во реалноста, почестете се со сензационална торта со смокви и паста од бадеми што успева дури и за почетници…

Секој што сака смокви знае дека е едноставно невозможно да се јаде само една. Сочното овошје го промовира здравјето на целиот организам, а експертите веруваат дека може да реши многу здравствени проблеми.

Слаткото овошје од смоквата често се користи како замена за шеќер, додека нивниот концентрат може да го замени сирупот од пченка и сахарозата. Може да се користат и за лекување на чирови, апсцеси и болки во ушите, а поради нивните алкални својства успешно ја регулираат pH вредноста на телото.

Смоквите се богати со флавоноиди и полифеноли, антиоксиданси кои спречуваат оштетување предизвикано од слободните радикали, но помагаат и при слабеење бидејќи се богати со растителни влакна и го потиснуваат гладот.

Сезоната на ова овошје конечно пристигна и ако сѐ уште не сте, пробајте ја во форма на намаз со фантастична бадемова паста од која (без сомнение!) се бараат повеќе порции.

За тестото:

  • 200 гр мазно брашно
  • лажица шеќер
  • прстофат сол
  • 125 гр путер
  • 50 мл ладна вода

За паста од бадеми:

  • 125 гр бадеми
  • 125 гр шеќер
  • 125 гр путер (собна температура)
  • 2 јајца
  • 2 лажици рум (по избор)
  • Околу 10 смокви (зрели, но цврсти)

Постапка:

Измешајте брашно, шеќер и сол. Додадете рендан (или исечен) путер и истријте го во мешавината од брашно додека не добиете трошки кои наликуваат на влажен песок.

Додадете ладна вода и брзо замесете тесто. Соберете го во топка, израмнете го малку, завиткајте го во фолија и чувајте го во фрижидер најмалку половина час.

Ако тестото е премногу суво, додадете малку повеќе вода (не треба да биде премногу лепливо); ако е премногу влажно, додадете повеќе брашно. Можете да го замесите тестото претходниот ден и да го чувате во фрижидер.

Мелете ги бадемите во мелница за ореви. Ако сакате, можете претходно да ги пржете во сува тава за да добиете подобра арома (во тој случај, изладете ги пред мелење).

Изматете го мекиот путер и шеќерот со миксер додека не добиете хомогена, воздушна смеса. Измешајте јајца, додадете бадеми и рум. Загрејте ја рерната на 180-200 ° С.

Извадете го тестото од фрижидер и развлечете го помеѓу две парчиња хартија за печење до дебелина од 5-7 мм. Префрлете го во калап за тесто и притиснете рамномерно со прстите по sидовите на калапот. Отстранете го вишокот тесто.

Намачкајте ја бадемова паста врз тестото во калапот. Смоквите измијте ги, исушете ги и исечете ги на четвртини или шести (зависно од големината). Наредете ги преку пастата од бадеми.

Печете 45-60 минути, додека пастата не се стврдна и смоквите не се карамелизираат. Се лади на собна температура. Тортата можете да ја послужите со лажица слатка павлака или сладолед од ванила.

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Прочитај

Fine Living

Откако ги освои медиумските платформи, Елиса Капито работи во областа на архитектурата во последните неколку години, стекнувајќи го потребното знаење за внатрешен дизајн. Активна...

Fool Moon

Хороскоп – 3 знаци ги очекува голема среќа во љубовта во текот на октомври 2021 година! Октомври и духот на есента, раното зајдисонце и...

Cotton Club

Откако се збогувавме со модната недела во Њујорк и сега со нетрпение ги очекувавме ревиите во Лондон, Милано и Париз, решивме уште еднаш да...

Green Tea

Тим Бенгел го создаде најскапиот тост од авокадо во светот. Се проценува дека вреди околу 3 милиони американски долари. Тим Бенгел го направи најскапиот...

Advertisement